Gå direkt till innehåll
Julia Dufvenius gör rollen som sekreteraren i Kungliga förvandlingsakademien.
Julia Dufvenius gör rollen som sekreteraren i Kungliga förvandlingsakademien.

Pressmeddelande -

Akademi för de minsta på Drottningholms Slottsteater

En akademi som står utan förklaringar och en sekreterare som förvandlas till en dammtuss. Drottningholmsteaterns nya familjeföreställning Kungliga förvandlingsakademien är fiktion, eventuella likheter med verkligheten är rena tillfälligheter.

Den 19 maj är det urpremiär på Kungliga förvandlingsakademien, skriven av Tuvalisa Rangström och med skådespelerskan Julia Dufvenius i huvudrollen.

– Det är så roligt att få välkomna den allra yngsta publiken till världsarvet. I föreställningen Kungliga förvandlingsakademien kommer publiken att få röra sig i teatern, från det som var Gustav III:s magnifika frukostmatsal in till den unika scenen. Det blir poetiskt och vackert i det lilla formatet, säger Sofi Lerström, teaterchef.

Kungliga förvandlingsakademien är en nyskriven familjeföreställning för barn från fyra år och deras föräldrar. Medverkar gör skådespelaren Julia Dufvenius och musikerna Jonas Dominique och Mikael Augustsson. Den tar avstamp i den romerska skalden Ovidius verk Metamorfoser, en samling sagor och myter på temat förvandlingar. Det blir toner med avstamp i 1700-talet och nyskriven text som ger plats åt fantasin. Vi möter ett träd, en kristallkrona och en dammtuss som alla har bytt skepnad eller drömmer om att göra det. Ur det som försvinner kommer något nytt.

Koncept, manus och regi: Tuvalisa Rangström. Urpremiär den 19 maj kl 11.00.

Kungliga förvandlingsakademien

Den 19 och 26 maj kl 11.00 och 13.00

Den 6 juni kl 11.00

Den 25 augusti kl 11.00 och 13.00

Med stöd av Jacob Wallenbergs Stiftelse och stiftelsen Infinity.

För mer information eller intervjuer, kontakta gärna: Elin West, press Drottningholms Slottsteater, 0733 50 26 25, elin.west@dtm.se

Pressbilder och mer information finns att hämta på:www.mynewsdesk.com/se/drottningholms-slottsteater

Ämnen

Kategorier


Drottningholms Slottsteater är både en unik 1700-talsteater och en högst levande scen, väl förankrad i samtiden. Teatern erbjuder föreställningar, visningar och evenemang året om. Läs mer på www.dtm.se 

Kontakter

Eva Lundgren

Eva Lundgren

Presskontakt Kommunikation och försäljning 08 556 931 07

Drottningholms Slottsteater är både en unik 1700-talsteater och en högst levande scen, väl förankrad i samtiden

Drottningholms Slottsteater uppfördes 1766 för drottning Lovisa Ulrika. Byggnaden gömmer en lekfull interiör. I salongen finns målade marmoreringar, konsoler i papier maché och pilastrar av gips. Scenen har ett genialt maskineri, helt i trä, som än idag drivs för hand. Gångspel, valsar, trummor, block, rep och motvikter får det stora maskineriet att arbeta. Det finns ett trettiotal scenbilder bevarade - en kulissvärld anpassad till 1700-talets repertoar.

Teaterns första glansperiod inleddes 1777 av Gustaf III. Med hjälp av skådespelare som Monvel, kompositörer som Naumann och Kraus, balettmästaren Gallodier och arkitekten Desprez skapade han en svensk teater- och operakonst på Drottningholm. Här spelades också Glucks senaste operor, fransk opéra comique och pantomimbaletter fram till Gustaf III:s död 1792. Därefter föll teaterbyggnaden i glömska.

1921 klev litteraturhistorikern Agne Beijer in genom dörren och fann den unika teatern orörd sedan 1700-talets slut. Efter byte av rep i maskineriet, installation av elektriskt ljus och varsam rengöring öppnades teatern igen. Under 1920- och 30-talen gavs divertissement och changements à vue, scenbyten inför öppen ridå, för att visa upp den återigen glansfulla teatern.

Drottningholms Slottsteater
Box 6
178 02 Drottningholm