Gå direkt till innehåll
Drottningholmsteaterns Ariodante sänds i radio

Pressmeddelande -

Drottningholmsteaterns Ariodante sänds i radio

På lördag spelas den sista föreställningen av Ariodante på Drottningholms Slottsteater, och samtidigt sänds operan i Sveriges Radio P2. Med det får den breda publiken möjlighet att höra den internationella operastjärnan Ann Hallenberg sjunga några av Händels mest älskade arior.

Ariodante hade premiär på Drottningholmsteatern den 3 augusti och har fått lovord i pressen.

”Sångare i världsklass gör att man fullständigt tappar hakan” (Expressen)

”Vokalfyrverkerierna avlöser varandra” (Dagens Nyheter)

”Händel i världsklass på Drottningholm” (Sveriges Radio)

Ann Hallenberg är Artist in Residence på Drottningholmsteatern och briljerar nu i titelrollen i Ariodante. Här medverkar ytterligare sex internationella operastjärnor och musiken framförs av Drottningholmsteaterns orkester på tidstypiska instrument under ledning av den hyllade brittiske dirigenten Ian Page. Operan har regisserats av internationellt erkända och prisbelönta Nicola Raab.

Ann Hallenberg är en lyrisk mezzosopran och har specialiserat sig på en repertoar av tidig musik, vilket gjort henne känd som en av världens främsta barocksångerskor. Ariodante, som är en av Händels mest spelade operor, uruppfördes år 1735 på Covent Garden och spelades för första gången i Sverige på Drottningholmsteatern år 1964.

Ariodantesänds på Sveriges Radio P2 den 17 augusti klockan 19.00.

Ariodante

Endast två föreställningar kvar: 15 och 17 augusti.

Musik:Georg Friedrich Händel

Dirigent: Ian Page

Regi: Nicola Raab

Koreografi: Caroline Finn

Ljus och scenografi: Linus Fellbom

Kostym: Gesine Völlm

Mask och peruk: Sofia Ranow

I rollerna: Johannes Weisser, RobertaMameli, Francesca Aspromonte, Ann Hallenberg, Martin Vanberg, ChristopheDumeaux,Olof Lilja.

Dansare.

Drottningholmsteaterns orkester.

Med stöd från Drottningholmsteaterns Vänner ur Stiftelsen Henrik Nordmarks fond.

Med stöd från Barbro Osher Pro Suecia Foundation.

För mer information, kontakta gärna: Elin West, Drottningholms Slottsteater, 0733 50 26 25, elin.west@dtm.se


Ämnen


Drottningholms Slottsteater är intakt sedan 1766 och står på Unescos världsarvslista. Ingen annanstans i världen finns en liknande teater med handdrivet scenmaskineri som fortfarande används. Läs mer på www.dtm.se 

Om du inte vill ha pressinformation från Drottningholmsteatern, följ länken nedan.

Kontakter

Eva Lundgren

Eva Lundgren

Presskontakt Kommunikation och försäljning 08 556 931 07

Drottningholms Slottsteater är både en unik 1700-talsteater och en högst levande scen, väl förankrad i samtiden

Drottningholms Slottsteater uppfördes 1766 för drottning Lovisa Ulrika. Byggnaden gömmer en lekfull interiör. I salongen finns målade marmoreringar, konsoler i papier maché och pilastrar av gips. Scenen har ett genialt maskineri, helt i trä, som än idag drivs för hand. Gångspel, valsar, trummor, block, rep och motvikter får det stora maskineriet att arbeta. Det finns ett trettiotal scenbilder bevarade - en kulissvärld anpassad till 1700-talets repertoar.

Teaterns första glansperiod inleddes 1777 av Gustaf III. Med hjälp av skådespelare som Monvel, kompositörer som Naumann och Kraus, balettmästaren Gallodier och arkitekten Desprez skapade han en svensk teater- och operakonst på Drottningholm. Här spelades också Glucks senaste operor, fransk opéra comique och pantomimbaletter fram till Gustaf III:s död 1792. Därefter föll teaterbyggnaden i glömska.

1921 klev litteraturhistorikern Agne Beijer in genom dörren och fann den unika teatern orörd sedan 1700-talets slut. Efter byte av rep i maskineriet, installation av elektriskt ljus och varsam rengöring öppnades teatern igen. Under 1920- och 30-talen gavs divertissement och changements à vue, scenbyten inför öppen ridå, för att visa upp den återigen glansfulla teatern.

Drottningholms Slottsteater
Box 6
178 02 Drottningholm