Gå direkt till innehåll
Nadine Byrne
Nadine Byrne

Pressmeddelande -

Nadine Byrne nästa konstnär på Folkteaterns digitala scen - Fjärde Scenen

Fjärde Scenen är Folkteaterns digitala rum för experiment, konstnärlig utveckling och global öppenhet där det både produceras och beställs scenkonst skräddarsydd för denna scen. Under hösten 2017 öppnades Fjärde Scenen med Evin Ahmads film "En dag ska jag bygga ett slott av pengar", en konstnärlig förlängning av hennes debutroman med samma namn.  I dag klockan 10 premiärvisas konstnären Nadine Byrnes verk "How Pure is The Journey?" på Fjärde Scenen.

Fjärde Scenen är en plats där olika konstnärliga områden får mötas, som en förlängning av det som sker på Folkteaterns andra scener. Förutom att synergier från teaterns ordinarie verksamhet kommer att skapa innehåll till Fjärde Scenen kommer verksamheten att uppsöka internationella konstnärer, regissörer, aktivister, artister och andra som av olika anledningar inte kan resa eller uppföra sina verk på en fysisk scen, av politiska eller ekonomiska skäl. Genom att vara baserad på Folkteaterns hemsida kan vi geografiskt sett nå hur långt som helst, enkelt och tillgängligt. Joachim Nordwall är curator på Fjärde Scenen och är mycket nöjd med valet av Nadine Byrnes som nästa konstnär som intar rummet: 

   - Nadine Byrnes konst tilltalar mig för att den ser inåt snarare än utåt. När världen och verkligheten blir jobbigare och hårdare runt omkring oss ökar behovet av att få se något annat. Nadine arbetar med världen bortom vår, och undersöker vad den är på ett vackert och avslappnat sätt. ”How Pure Is The Journey?” är för mig ett av hennes centrala verk som gjordes 2012 men har inte visats offentligt förrän nu. Jag är stolt över att inkludera detta magiska verk på Fjärde Scenen, säger Joachim Nordwall.

Nadine Byrnes egna ord om verket:

It is a purification of the process of transforming.

It is a ritualistic chain of actions, cycle-like, which aim is unclear and disappearing.

It is hands on grabbing, picking, peeling, stirring, tying, sewing.

It is a journey.

It is a merge of many souls, human and not.

Verket "How Pure is the Journey?" skapades 2012 och är filmat  med super-8kamera. Detta är första gången verket visas offentligt.

Om Nadine Byrnes

Nadine Byrne (född 1985, baserad i Stockholm) arbetar med själen och det som påverkar den. Intresset för det gömda, ockulta och spirituella är tydligt i hennes bild- och ljudverk samt i aktiviteterna i duon Ectoplasm Girls (tillsammans med hennes syster Tanya Byrne). Med inspiration från 1960-talets psykedelia, rituella verksamheter, den brittiska industriscenen, naturtro och tidigare nämnda ockultismen gör hon konst som är högst personlig och med ett eget anslag. I dag känns Nadine Byrnes konst högst relevant då det finns ett växande behov att söka sig bort från politiken och nutidens problematik. Det finns en tröst och känsla av säkerhet i hennes verk, som ofta visar en värld som ligger bortom den som är rakt framför våra ögon. En plats att vistas på. Tiden blir sekundär. Drömmen om livet och döden.

http://www.nadinebyrne.com

För mer information och intervjuer om Fjärde Scenen, vänligen kontakta pressansvarig Karolina Lindblad via mejl karolina.lindblad@folkteatern.se eller via telefon 0735-249720.

Fjärde Scenen är ett digitalt rum för experiment, konstnärlig utveckling och global öppenhet. Folkteatern kommer både att producera och beställa scenkonst skräddarsydd för denna scen. Fjärde Scenen är ett samarbete mellan Folkteatern, Göteborgs konsthall och Regionteater Väst.

Ämnen


Folkteatern ska vara den samtida teatern för den breda publiken. Vi arbetar med kvalitativ scenkonst och vi vill ta tillvara scenkonstens potential att vara en orädd röst i samhället. Våra föreställningar vågar utmana och ifrågasätta normer och strukturer. Med rötter i folkbildningen har vi en unik historia att utveckla. Vi är en normkreativ arbetsplats som prioriterar mångfald.

På Stora Scenen spelar vi ofta nyskriven dramatik och varvar med gästspel för att få en omväxlande repertoar. På Lilla Scenen spelas egna föreställningar och gästspel av mindre format. Vår foajé passar utmärkt för samtal, konserter och föreläsningar.

Folkteatern är en länsteater med anslag och uppdrag från Västra Götalandsregionen. Teatern drivs som en ekonomisk förening med medlemmar från nära 300 olika organisationer och föreningar. Omkring 45 anställda arbetar i lokalerna på Järntorget i Göteborg. Konstnärlig ledare är Frida Röhl, VD är Lotta Lekvall.

Kontakter

Karolina Lindblad

Karolina Lindblad

Presskontakt Pressansvarig 0735-24 97 20

Linda Isaksson

Presskontakt Kommunikationschef 0735-249701

Den samtida teatern för den breda publiken

Folkteatern är den samtida teatern för den breda publiken. Vi arbetar med kvalitativ scenkonst och vi vill ta tillvara scenkonstens potential att vara en orädd röst i samhället. Våra föreställningar vågar utmana och ifrågasätta normer och strukturer. Med rötter i folkbildningen har vi en unik historia att utveckla. Vi är en normkreativ arbetsplats som prioriterar mångfald.
På Stora Scenen spelar vi egenproducerade föreställningar, ofta nyskriven dramatik, och tar ibland in gästspel. På Lilla Scenen spelas egna föreställningar och gästspel av mindre format. Vår foajé passar utmärkt för samtal, konserter och föreläsningar.
Folkteatern är en länsteater med anslag och uppdrag från Västra Götalandsregionen.
Folkteatern drivs i form av ett aktiebolag, Folkteatern Västra Götaland AB. Bolaget är helägt av Folkteatern i Göteborg ekonomisk förening. Föreningen består av medlemmar från ca 300 olika organisationer och föreningar. Omkring 45 anställda arbetar i lokalerna på Järntorget i Göteborg. Konstnärlig ledare är Frida Röhl, VD är Lotta Lekvall.

Folkteatern Göteborg
Olof Palmes Plats
413 04 GÖTEBORG
Sverige