Gå direkt till innehåll
En vintersaga av Shakespeare, premiär 1 december på Folkteatern.
En vintersaga av Shakespeare, premiär 1 december på Folkteatern.

Pressmeddelande -

Shakespeare, svartsjuka och maktmissbruk på Folkteatern

Nu blir det Shakespeare och svartsjuka på Folkteatern. Denna skamfyllda känsla som få av oss kommer undan och som är ständigt återkommande i såväl klassiker som inom populärkulturen. I En vintersaga får vi möta Kung Leontes som över en natt drabbas av en svartsjuka som gränsar till vansinne. Och genom hans makt som kung får denna svartsjuka ödesdigra konsekvenser. Kan tiden någonsin ställa allt till rätta?

En vintersaga på Folkteatern är ett klassiskt Shakespeare-drama men ändå inte. Av Shakespeares ursprungliga fem akter har den här versionen blivit till en (1) effektiv och nedkokad akt med fokus på svartsjuka, makt och maktmissbruk. Denna kraftiga bearbetning är gjord av Karen-Maria Bille och Katrine Wiedemann – utan att göra avkall på Shakespeares mustiga språk eller på den humor som trots allt letar sig in i berättelsen. Översättningen till svenska är gjord av dramaturgen Magnus Lindman som härom året översatte Hamlet för Folkteaterns räkning, en uppsättning som fick ett oerhört varmt mottagande.

För regin står Dennis Sandin som har varit verksam som regissör i närmare 20 år och satt upp ett fyrtiotal pjäser på teatrar runt om i landet. I Göteborg har han tidigare satt upp Kikkiland och Natten är dagens mor på Göteborgs Stadsteater. Med En vintersaga vill han fördjupa sig i en av våra mörkaste känslor.

- Svartsjuka som fenomen intresserar mig och i den här vackra texten är det väldigt kraftfulla element som gestaltas. Tillit förbyts till kontrollbehov och ganska snabbt spelar det ingen roll vad den anklagade säger; en svartsjuk person går inte att övertyga. Istället gör hen sig ensam och dödar kärleken i sin omgivning, säger regissören Dennis Sandin.

Ensemblen består av fyra skådespelare: Yngve Dahlberg, Karin de Frumerie, Malin Morgan och Johan Holmberg. Holmberg tillhör sedan 15 år tillbaka Dramatens ensemble men har för den här uppsättningen återvänt till sin gamla hemstad där han en gång inledde sin skådespelarkarriär, då i Nationalteaterns Peter Pan. Han arbetade sedan under många år med de fria teatergrupperna Teater Bastard och Teater Bhopa, samt även på bland annat Göteborgs Stadsteater och Angereds Teater.

- Det är ganska omtumlande att vara i Göteborg och spela teater igen. Spännande och vemodigt. För även om Stockholm nu är mitt hem så saknar jag Göteborg, som jag lämnade lite plötsligt för 15 år sedan. Jag har fantomsmärtor, Göteborg är som en förlorad kroppsdel, berättar Johan Holmberg som i En vintersaga spelar Kung Leontes.

Innan premiären är det dags för ett publiksamtal helt i svartsjukans tecken: Varning för svartsjuka!
Här pratar regissören Dennis Sandin och psykoanalytikern och idéhistorikern Per Magnus Johansson tillsammans med publiken om olika frågor som rör svartsjuka som fenomen. Hur starkt kan man vilja ha/äga en annan människa? Kan jag vara säker på att den jag älskar inte älskar någon annan, eller snarare, hur ska jag orka leva med ovissheten? Och mycket mer. Den 27 november klockan 17.30.

För mer information eller för att boka intervjuer kontakta Karolina Lindblad, pressansvarig på Folkteatern Göteborg, karolina.lindblad@folkteatern.se, 0735-24 97 20.

En vintersaga

Av: William Shakespeare
Bearbetning: Karen-Maria Bille, Katrine Wiedemann
Översättning: Magnus Lindman
Regi: Dennis Sandin
Rumsligt grundkoncept: Charlotta Nylund, Carina Persson
Scenografi och kostymdesign: Charlotta Nylund
Ljusdesign: Carina Persson
Mask- och perukdesign: Susanne Åberg
Dramaturg: Magnus Lindman
Kompositör: Mikael Svanevik

Medverkande: Yngve Dahlberg, Karin de Frumerie, Johan Holmberg och Malin Morgan

Premiär 1 december klockan 18.00, Folkteatern Göteborg, Stora Scenen


Ämnen


Folkteatern ska vara den samtida teatern för den breda publiken. Vi arbetar med kvalitativ scenkonst och vi vill ta tillvara scenkonstens potential att vara en orädd röst i samhället. Våra föreställningar vågar utmana och ifrågasätta normer och strukturer. Med rötter i folkbildningen har vi en unik historia att utveckla. Vi är en normkreativ arbetsplats som prioriterar mångfald.

På Stora Scenen spelar vi ofta nyskriven dramatik och varvar med gästspel för att få en omväxlande repertoar. På Lilla Scenen spelas egna föreställningar och gästspel av mindre format. Vår foajé passar utmärkt för samtal, konserter och föreläsningar.

Folkteatern är en länsteater med anslag och uppdrag från Västra Götalandsregionen. Teatern drivs som en ekonomisk förening med medlemmar från nära 300 olika organisationer och föreningar. Omkring 45 anställda arbetar i lokalerna på Järntorget i Göteborg. Konstnärlig ledare är Frida Röhl, VD är Lotta Lekvall.

Kontakter

Karolina Lindblad

Karolina Lindblad

Presskontakt Pressansvarig 0735-24 97 20

Linda Isaksson

Presskontakt Kommunikationschef 0735-249701

Relaterat innehåll

Den samtida teatern för den breda publiken

Folkteatern är den samtida teatern för den breda publiken. Vi arbetar med kvalitativ scenkonst och vi vill ta tillvara scenkonstens potential att vara en orädd röst i samhället. Våra föreställningar vågar utmana och ifrågasätta normer och strukturer. Med rötter i folkbildningen har vi en unik historia att utveckla. Vi är en normkreativ arbetsplats som prioriterar mångfald.
På Stora Scenen spelar vi egenproducerade föreställningar, ofta nyskriven dramatik, och tar ibland in gästspel. På Lilla Scenen spelas egna föreställningar och gästspel av mindre format. Vår foajé passar utmärkt för samtal, konserter och föreläsningar.
Folkteatern är en länsteater med anslag och uppdrag från Västra Götalandsregionen.
Folkteatern drivs i form av ett aktiebolag, Folkteatern Västra Götaland AB. Bolaget är helägt av Folkteatern i Göteborg ekonomisk förening. Föreningen består av medlemmar från ca 300 olika organisationer och föreningar. Omkring 45 anställda arbetar i lokalerna på Järntorget i Göteborg. Konstnärlig ledare är Frida Röhl, VD är Lotta Lekvall.

Folkteatern Göteborg
Olof Palmes Plats
413 04 GÖTEBORG
Sverige