Gå direkt till innehåll
The Freedom Theatre i Jenin.
The Freedom Theatre i Jenin.

Pressmeddelande -

The Freedom Theatre: Boksläpp och regissörssamtal

The Freedom Theatre är ett kulturcentrum i flyktinglägret i Jenin på Västbanken, med fokus på teater och utbildning för unga palestinier. Tisdagen den 13 mars firas släppet av antologin Performing Cultural Resistance in Palestine på Folkteatern Göteborg, tillsammans med medgrundaren Jonatan Stanczak, medredaktören Johanna Wallin och samtalsledaren och medförfattaren Robert Lyons. Under kvällen medverkar även regissören Lars-Eric Brossner och regiassistenten Nawar Hermiz, som nyligen satte upp Jinan Longstocking (Pippi Långstrump) på The Freedom Theatre, i samarbete med Folkteatern.

Pippi Långstrump i Jenin

Under vintern har regissören Lars-Eric Brossner arbetat på The Freedom Theatre, där de satt upp Jinan Longstocking (Pippi Långstrump) av Astrid Lindgren, i samarbete med Folkteatern. Under kvällen kommer Lars-Eric och regiassistenten Nawar Hermiz att berätta om det känsloladdade arbetet.

- Pippi Långstrump i Jenin bevisar teaterns förmåga att vara en samlande och kreativ kraft i de mest omöjliga av situationer. Inte minst för de barn och unga som i morgon ska vara vuxna. Jag är både djupt berörd och imponerad av det arbete som pågår på The Freedom Theatre i Jenin, säger Frida Röhl, konstnärlig ledare för Folkteatern Göteborg.

The Freedom Theatre, Frihetsteatern i hjärtat av Jenins flyktingläger i Palestina, har rönt uppmärksamhet världen över. Under sitt första decennium växte Frihetsteatern från en provisorisk teaterhall med inhyrda plaststolar till det största kulturcentret på norra Västbanken. Teatern utbildar idag skådespelare, scentekniker, kulturarbetare, fotografer, filmskapare och lärare, turnerar internationellt och har ett omfattande nätverk av samarbetspartners, däribland Göteborgs universitet och Folkteatern Göteborg.

The Freedom Theatre: Boksläpp och regissörssamtal
13 mars 2018 kl 18-20
Foajén, Folkteatern Göteborg
Fri entré

Boksläpp: The Freedom Theatre: Performing Cultural Resistance in Palestine

I antologin The Freedom Theatre: Performing Cultural Resistance in Palestine (LeftWord Books, 2018) skildras för första gången teaterns historia, verksamhet och vision genom några av dess nyckelpersoner. Antologin ger också utrymme för gedigna analyser av den kontext i vilken Frihetsteatern verkar, och av begreppet Cultural Resistance, kulturellt motstånd, som är centralt i teatern. Internationella konstnärer, akademiker och aktivister som står nära teatern bidrar med personliga och professionella perspektiv på Frihetsteaterns verksamhet.

Medredaktören Johanna Wallin har tidigare gett ut den prisbelönta foto- och textboken Rehearsing Freedom: The Story of a Theatre in Palestine (2017) som ger en visuell presentation av Frihetsteaterns första decennium, med unika bilder och berättelser ur teaterns eget arkiv.

“Our work raises questions – that is in fact our main responsibility. We invite a multitude of voices, ideas and experiences and open windows to new worlds. But we do not offer solutions. The questions will by themselves inspire thoughts, ideas, and ultimately change. And the answers will come from within the human being. Art teases us, forces us to ask why, to challenge.” Faisal Abu Alhayjaa, skådespelare utbildad vid Frihetsteatern

Möt Jonatan Stanczak, medgrundare till Frihetsteatern och Johanna Wallin, medredaktör för The Freedom Theatre: Performing Cultural Resistance in Palestine och redaktör för Rehearsing Freedom – The Story of a Theatre in Palestine. Samtalet leds av Robert Lyons, lektor i teaterstudier vid Göteborgs universitet, som är medförfattare till antologin.

För mer information och intervjuer, kontakta Karolina Lindblad, pressansvarig på Folkteatern Göteborg, karolina.lindblad@folkteatern.se, 0735-24 97 20.

Relaterade länkar

Ämnen


Folkteatern ska vara den samtida teatern för den breda publiken. Vi arbetar med kvalitativ scenkonst och vi vill ta tillvara scenkonstens potential att vara en orädd röst i samhället. Våra föreställningar vågar utmana och ifrågasätta normer och strukturer. Med rötter i folkbildningen har vi en unik historia att utveckla. Vi är en normkreativ arbetsplats som prioriterar mångfald.

På Stora Scenen spelar vi ofta nyskriven dramatik och varvar med gästspel för att få en omväxlande repertoar. På Lilla Scenen spelas egna föreställningar och gästspel av mindre format. Vår foajé passar utmärkt för samtal, konserter och föreläsningar.

Folkteatern är en länsteater med anslag och uppdrag från Västra Götalandsregionen. Teatern drivs som en ekonomisk förening med medlemmar från nära 300 olika organisationer och föreningar. Omkring 45 anställda arbetar i lokalerna på Järntorget i Göteborg. Konstnärlig ledare är Frida Röhl, VD är Lotta Lekvall.

Kontakter

Karolina Lindblad

Karolina Lindblad

Presskontakt Pressansvarig 0735-24 97 20

Linda Isaksson

Presskontakt Kommunikationschef 0735-249701

Den samtida teatern för den breda publiken

Folkteatern är den samtida teatern för den breda publiken. Vi arbetar med kvalitativ scenkonst och vi vill ta tillvara scenkonstens potential att vara en orädd röst i samhället. Våra föreställningar vågar utmana och ifrågasätta normer och strukturer. Med rötter i folkbildningen har vi en unik historia att utveckla. Vi är en normkreativ arbetsplats som prioriterar mångfald.
På Stora Scenen spelar vi egenproducerade föreställningar, ofta nyskriven dramatik, och tar ibland in gästspel. På Lilla Scenen spelas egna föreställningar och gästspel av mindre format. Vår foajé passar utmärkt för samtal, konserter och föreläsningar.
Folkteatern är en länsteater med anslag och uppdrag från Västra Götalandsregionen.
Folkteatern drivs i form av ett aktiebolag, Folkteatern Västra Götaland AB. Bolaget är helägt av Folkteatern i Göteborg ekonomisk förening. Föreningen består av medlemmar från ca 300 olika organisationer och föreningar. Omkring 45 anställda arbetar i lokalerna på Järntorget i Göteborg. Konstnärlig ledare är Frida Röhl, VD är Lotta Lekvall.

Folkteatern Göteborg
Olof Palmes Plats
413 04 GÖTEBORG
Sverige