Gå direkt till innehåll
Hemsjuka - urpremiär på Folkteatern Göteborg 5 april, av och med Rasmus Lindgren och Sandra Medina.
Hemsjuka - urpremiär på Folkteatern Göteborg 5 april, av och med Rasmus Lindgren och Sandra Medina.

Pressmeddelande -

Välkommen att recensera urpremiären av "Hemsjuka"

Den 5 april är det urpremiär för Hemsjuka; ett scenkonstverk för alla som någonsin längtat hem. Verket är skapat av Rasmus Lindgren och Sandra Medina med text och research även av filmaktuella Gabriela Pichler (Amatörer). Hemsjuka är ett samarbete mellan scenkonstkompaniet Lumor och Folkteatern Göteborg och kommer även att spelas på Stadsteatern i Stockholm.

Hemsjuka utgår från känslan av hemlängtan och nostalgi i en undersökning av vår samtid, av geografisk, ideologisk och social hemlöshet. Uppsättningen syftar till att försöka förstå behovet av en stat och hur det påverkar våra drömmar och relationer, och vad alternativen skulle kunna vara. Hur skapar vi ett land och vad behöver vi för ingredienser? Och vad är hemlängtan egentligen gjord av? Hemma – som en plats, en lukt, ett minne. Eller mer som ett mentalt tillstånd. Vad gör hemsjuka med en människa?

Rasmus Lindgren och Gabriela Pichler väckte stor uppmärksamhet med Rött kort på scenkonstbiennalen 2015. Rött kort handlade om livet som papperslös i det svenska samhället. Även Hemsjuka är en scenkonstproduktion med performativ grund, där de medverkandes privata erfarenheter är lika betydelsefulla som den gestaltande nivån. Medskapare är även skådespelaren och dansaren Sandra Medina.

Hemsjuka har urpremiärpå Folkteatern i Göteborg 5 april 2018 och i Stockholm 24 april 2018.

För att boka recensionsbiljett kontakta Karolina Lindblad, pressansvarig Folkteatern Göteborg, karolina.lindblad@folkteatern.se, 0735-24 97 20.


Produktionen sätts upp med stöd från Kulturrådet, Stockholm Stad Kulturförvaltning, Konstnärsnämnden och Sveriges författarfond.

Hemsjuka - ett scenkonstverk för alla som någonsin längtat hem

Av och med: Rasmus Lindgren och Sandra Medina
Text och research: Gabriela Pichler och Rasmus Lindgren
Scenografi och kostymdesign: Linda Wallgren
Ljusdesign: Bella Oldenqvist
Ljuddesign: Robin Auoja

Rasmus Lindgren

Rasmus är frilansande skådespelare och scenkonstnär, utbildad på teaterhögskolan i Malmö. På Backa Teater och Göteborgs stadsteater har han medverkat i cirka 15 produktioner sedan 2003. Rasmus var initiativtagare, skådespelare och regissör för föreställningen Vad gör jag här på Backa Teater 2004, byggd på texter av Lukas Moodysson. Föreställningen blev en stor succé och flyttades senare till Göteborgs stadsteater där den gick för utsålda hus. Rasmus har också medverkat i flera TV- och filmproduktioner, t ex Saltön, Efterskalv, Callgirl, Det mest förbjudna, Ettor och nollor, Solbacken: Avd. E och Johan Falk. Han har startat och lett ungdomsgrupper, gjort egna föreställningar och kortfilmer.

Rasmus har deltagit i flera alternativa scenkonstprojekt med fria grupper, som Teater Tribunalen, Poste Restante och Aktör och vänner. Han har ställt ut ljudkonstverk på Göteborgs konsthall och undervisar ibland på Högskolan för Scen och Musik i Göteborg. Hans tvååriga forskningsförberedande masterutbildning på Högskolan för Scen och Musik resulterade i boken En medveten skådespelare.

Tillsammans med Gabriela Pichler, America Vera Zavala samt 11-årige ”Leo” skapade och skådespelade han i Rött kort som spelades på Backa Teater 2014. Rött kort spelades även på Kulturhuset Stadsteatern och blev uttagen till Scenkonstbiennalen i Malmö 2015 och till Chantiers d'Europe i Théâtre de la Ville i Paris 2016. Under hösten 2017 regisserade Rasmus skolföreställningen Bonsai som blev en stor publiksuccé och har spelat flitigt i hela Sverige.

Sandra Medina

Sandra är skådespelare och dansare utbildad på Teaterhögskolan i Stockholm och Kungliga Svenska Balettskolan. Hon har medverkat i ett stort antal teateruppsättningar, tv -serier samt dans- och musikverk. De senaste åren har hon varit med i hyllade föreställningar på exempelvis Kulturhuset Stadsteatern, Västmanlands Teater, Unga Klara, Moment:Teater och Teateretablissemanget. Bland föreställningarna kan nämnas Girls will make you blush, Lampedusa och Paraplyerna i Cherbourg.

Sandra är drivande i scenkonstkollektivet Bastardproduktion där hon ofta medverkar, regisserar och koreograferar, som exempelvis i monologen Measured Moments som blev utvald till Scenkonstbiennalen 2015. Sandra har även medverkat i flertalet tv-produktioner, bland annat Spung, Mannen under trappan, Maria Wern och Min hemlighet.

Hon har gediget dansliv bakom sig, med produktioner av koreograferna Kajsa Giertz, Gunilla Heilborn, Philippe Blanchard, Per Jonsson och många fler. I Cirkus Cirkörs version av HC Andersens Havfruenpå Dansens hus spelade hon rollen som Lilla Sjöjungfrun.

Gabriela Pichler

Gabriela Pichler är filmregissör och manusförfattare, utbildad vid Öland dokumentärskola och Filmhögskolan/Akademin Valand i Göteborg. Hennes filmer Äta sova dö och Skrapsår har båda blivit guldbaggebelönade och internationellt prisade. Våren 2018 har hennes långfilm Amatörer premiär. Manuset är skrivet tillsammans med Jonas Hassen Khemiri. Amatörer premiärvisades som invigningsfilm på Göteborgs filmfestival där den vann Dragon Award som Bästa nordiska film.

Gabriela gjorde teaterdebut 2014 med projektet Rött kort som skapades tillsammans med Rasmus Lindgren, America Vera Zavala samt 11-årige ”Leo” i samarbete med Backa Teater. Den spelades även på Stockholms Stadsteater och blev uttagen till Scenkonstbiennalen i Malmö 2015 och till Chantiers d'Europe i Théâtre de la Ville i Paris 2016.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Folkteatern ska vara den samtida teatern för den breda publiken. Vi arbetar med kvalitativ scenkonst och vi vill ta tillvara scenkonstens potential att vara en orädd röst i samhället. Våra föreställningar vågar utmana och ifrågasätta normer och strukturer. Med rötter i folkbildningen har vi en unik historia att utveckla. Vi är en normkreativ arbetsplats som prioriterar mångfald.

På Stora Scenen spelar vi ofta nyskriven dramatik och varvar med gästspel för att få en omväxlande repertoar. På Lilla Scenen spelas egna föreställningar och gästspel av mindre format. Vår foajé passar utmärkt för samtal, konserter och föreläsningar.

Folkteatern är en länsteater med anslag och uppdrag från Västra Götalandsregionen. Teatern drivs som en ekonomisk förening med medlemmar från nära 300 olika organisationer och föreningar. Omkring 45 anställda arbetar i lokalerna på Järntorget i Göteborg. Konstnärlig ledare är Frida Röhl, VD är Lotta Lekvall.

Kontakter

Karolina Lindblad

Karolina Lindblad

Presskontakt Pressansvarig 0735-24 97 20

Linda Isaksson

Presskontakt Kommunikationschef 0735-249701

Relaterat innehåll

Den samtida teatern för den breda publiken

Folkteatern är den samtida teatern för den breda publiken. Vi arbetar med kvalitativ scenkonst och vi vill ta tillvara scenkonstens potential att vara en orädd röst i samhället. Våra föreställningar vågar utmana och ifrågasätta normer och strukturer. Med rötter i folkbildningen har vi en unik historia att utveckla. Vi är en normkreativ arbetsplats som prioriterar mångfald.
På Stora Scenen spelar vi egenproducerade föreställningar, ofta nyskriven dramatik, och tar ibland in gästspel. På Lilla Scenen spelas egna föreställningar och gästspel av mindre format. Vår foajé passar utmärkt för samtal, konserter och föreläsningar.
Folkteatern är en länsteater med anslag och uppdrag från Västra Götalandsregionen.
Folkteatern drivs i form av ett aktiebolag, Folkteatern Västra Götaland AB. Bolaget är helägt av Folkteatern i Göteborg ekonomisk förening. Föreningen består av medlemmar från ca 300 olika organisationer och föreningar. Omkring 45 anställda arbetar i lokalerna på Järntorget i Göteborg. Konstnärlig ledare är Frida Röhl, VD är Lotta Lekvall.

Folkteatern Göteborg
Olof Palmes Plats
413 04 GÖTEBORG
Sverige