Gå direkt till innehåll
Varifrån kommer musiken? - ett musikaliskt drömspel
Varifrån kommer musiken? - ett musikaliskt drömspel

Pressmeddelande -

Bergman 100 år: Varifrån kommer musiken? - ett musikaliskt drömspel

Det blir en unik och nyskapande föreställning när Göteborgs Konserthus i hyllningen till Ingmar Bergman förvandlas till en väldig performativ installation som kommer att omsluta publik och musiker i en resa mellan dröm och verklighet. Ges under filmfestivalen 2-3 februari.

Denna multimediala föreställning, som associerar till Ingmar Bergmans universum, är en inbjudan till publiken att träda in i en fascinerande värd där en symbios av orkester och videoteknologi kommer att skapa nya rum och rörelser på väggar och tak i Göteborgs Konserthus. Ett sömlöst flöde av klanger, färger och bilder som publiken förutsättningslöst kan sjunka in i.

Föreställningen har skapats av regissören Arnbjörg María Danielsen och videokonstnären Lene Juhl i samarbete med dirigenten Frank Strobel och Göteborgs Symfoniker. Här ryms kompositioner ur Bergmans musikarkiv som Bach, Beethoven, Bruckner och Bartók samt nykomponerade Through the Lens Darkly av tonsättaren Jüri Reinvere som i många år var Bergmans förtrogne. Arnbjörg María Danielsen berättar om projektet:

- Vi har utgått från Ingmar Bergmans stora kärlek till musiken och skapat ett drömspel som utforskar musikens sinnliga och filosofiska aspekter.

Om filmen var Ingmar Bergmans yrke var musiken hans passion: den filosofiska frågan ”Varifrån kommer musiken?” fascinerade honom genom hela livet och öppnade dörrarna till nya konstnärliga landvinningar och frågeställningar.

- Man kan säga att vi på vårt sätt speglar själva denna fråga och musikens innersta väsen och mänskliga betydelse i närvaro av Ingmar Bergmans konstnärliga arv, förklarar Arnbjörg Danielsen.

Läs mer här:

https://www.gso.se/program/konserter/bergman-100-ar/2018-02-02-18:00/


Fredag 2 februari kl 19.30 & lördag 3 februari kl 15

Göteborgs Symfoniker

Arnbjörg Danielsen regissör

Lene Juhl videokonstnär & rumsdesign

Frank Strobel dirigent

Laura Mikkola piano

Kasper Stouenborg ljus och videoteknik

I samarbete med Göteborg Film Festival

För mer information, kontakta:

Stefan Nävermyr, redaktör, 031-726 53 45  stefan@gso.se

Ämnen

Regioner


Göteborgs Symfoniker, Sveriges Nationalorkester, bildades 1905 och består idag av 109 musiker. Från och med säsongen 2017-2018 är Santtu-Matias Rouvali chefdirigent för Göteborgs Symfoniker. Under dirigenten Neeme Järvis ledning 1982-2004 etablerade sig orkestern efter internationella turnéer och drygt 100 skivinspelningar bland Europas främsta orkestrar. Denna utveckling tog ytterligare ett steg framåt med Gustavo Dudamel, chefdirigent 2007-2012, en av vår tids mest uppmärksammade dirigenter.

Göteborgs Symfoniker är en del av Västra Götalandsregionen. Förste huvudsponsor: Volvo. Huvudsponsorer: SEB & GP.

Kontakter

Jenny Svensson

Jenny Svensson

Presskontakt PR-ansvarig & redaktör 031-726 53 45

Göteborgs Symfoniker - Sveriges Nationalorkester

Göteborgs Symfoniker är Sveriges Nationalorkester. Orkestern spelar omkring 100 konserter varje år i Göteborgs Konserthus och bedriver också en bred verksamhet för barn och unga. Santtu-Matias Rouvali är chefdirigent för de 109 musikerna sedan säsongen 2017-2018. Under dirigenten Neeme Järvis ledning 1982-2004 etablerade sig orkestern efter internationella turnéer och drygt 100 skivinspelningar bland Europas främsta orkestrar. Denna utveckling tog ytterligare ett steg framåt med Gustavo Dudamel, chefdirigent 2007-2012.
Göteborgs Symfoniker är en del av Västra Götalandsregionen. Huvudsponsorer: Volvo och Göteborgs-Posten, huvudpartner Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur.

Göteborgs Symfoniker
Göteborgs Konserthus, Götaplatsen
SE-412 56 GÖTEBORG
Sverige