Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Bland den vackraste musik som finns

Det kan tyckas uppenbart att skriva om änglalik sång men det är precis vad som väntar i Gabriel Faurés Requiem. Säsongen 2018-2019 framförs det av Göteborgs Symfoniker, kör och sångsolister under ledning av portugisiska dirigenten Joana Carneiro som blivit en publikfavorit i Göteborg.

Under våren kommer vi att varje vecka lyfta fram höjdpunkter ur den kommande säsongens fina uppbåd av artister, konserter och projekt i Göteborgs Konserthus 2018-2019. Den här gången är det dags för Faurés Requiem, ett av de mest omtyckta och flitigt framförda verken i genren, med Joana Carneiro som dirigent. Hon har besökt Göteborgs Symfoniker vid flera tillfällen och har varje gång mötts av ovationer från publiken. Hon är av de stora personligheterna bland dagens dirigenter.

Med sin fingertoppskänsla för melodisk perfektion och raffinerade klanger skapade Gabriel Fauré på 1880-talet ett verk som framkallar både rysningar av välbehag och starka känslor. Göteborgs Symfoniska Kör och sångsolisterna - sopran respektive baryton - bidrar starkt till stämningen. Fauré var en av sin tids viktigaste franska tonsättare och bland annat lärare till Ravel.

En av Faurés tidiga influenser var Chopin, pianots poet som charmade publiken i Paris. Andra pianokonserten från 1830 övertygar inte bara med sin vaggsångslika andra sats utan också de porlande passager som får pianot att gnistra som en diamant. Solist är unge Henrik Måwe, ”personlig och poetisk… briljant!” (SvD). (Redan den 14 oktober kan man uppleva Henrik Måwe i ”Chopin – en föreställning” där han spelar musik av Chopin och gestaltar tonsättaren i dramatiserad form.)

Konserten inleds med ett beställningsverk av Anna-Lena Laurin, erfaren kompositör verksam både inom jazzen och den klassiska musikvärlden. Hon utsågs 2013 till årets tonsättare och har även erhållit priset Jazzkatten.

Göteborgs Konserthus 16 maj 2019

För mer information och bilder, kontakta:

Stefan Nävermyr, redaktör, 031-726 53 45

stefan@gso.se

Ämnen

Regioner


Göteborgs Symfoniker, Sveriges Nationalorkester, bildades 1905 och består idag av 109 musiker. Från och med säsongen 2017-2018 är Santtu-Matias Rouvali chefdirigent för Göteborgs Symfoniker. Under dirigenten Neeme Järvis ledning 1982-2004 etablerade sig orkestern efter internationella turnéer och drygt 100 skivinspelningar bland Europas främsta orkestrar. Denna utveckling tog ytterligare ett steg framåt med Gustavo Dudamel, chefdirigent 2007-2012, en av vår tids mest uppmärksammade dirigenter.

Göteborgs Symfoniker är en del av Västra Götalandsregionen. Förste huvudsponsor: Volvo. Huvudsponsorer: SEB & GP.

Kontakter

Jenny Svensson

Jenny Svensson

Presskontakt PR-ansvarig & redaktör 031-726 53 45

Göteborgs Symfoniker - Sveriges Nationalorkester

Göteborgs Symfoniker är Sveriges Nationalorkester. Orkestern spelar omkring 100 konserter varje år i Göteborgs Konserthus och bedriver också en bred verksamhet för barn och unga. Santtu-Matias Rouvali är chefdirigent för de 109 musikerna sedan säsongen 2017-2018. Under dirigenten Neeme Järvis ledning 1982-2004 etablerade sig orkestern efter internationella turnéer och drygt 100 skivinspelningar bland Europas främsta orkestrar. Denna utveckling tog ytterligare ett steg framåt med Gustavo Dudamel, chefdirigent 2007-2012.
Göteborgs Symfoniker är en del av Västra Götalandsregionen. Huvudsponsorer: Volvo och Göteborgs-Posten, huvudpartner Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur.

Göteborgs Symfoniker
Göteborgs Konserthus, Götaplatsen
SE-412 56 GÖTEBORG
Sverige