Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Nya grepp när Världen i Konserthuset öppnar upp för ny säsong

Konsertserien Världen i Konserthuset trummar igång. Säsongen börjar med tamburiner från Galicien i oktober och avslutas med tidiga vårkänslor från Västafrika i mars nästa år. Nytt för denna säsong är att konsertserien går som abonnemang och att DJ Said spelar i Stenhammarsalens foajé i samband med konserterna. Konserthuset fortsätter även sin satsning att nå ut till nya publikgrupper genom att arrangera evenemang där publiken får veta mer om exempelvis keltisk musik och tamburiner.

Keltiska tongångar öppnar upp för en ny säsong Världen i Konserthuset fredagen den 5 oktober. Multiinstrumentalisten Xabier Díaz står på Stenhammarsalens scen tillsammans med ensemblen Adufeiras de Salitre.

– Det är en mäktig konsert, med tiotalet tamburinspelande sångerskor samtidigt på scenen, säger producent Peter Christensen.

Konserten är den första i abonnemanget där fyra av konsertseriens konserter ingår till ett mycket förmånligt pris, särskilt om du är student. Nyskapande folkmusik från städer och regioner som Helsingfors, Västafrika, Warszawa och London ingår i abonnemanget, och DJ Said kommer att spela musik från alla världens hörn, i Stenhammarsalens foajé, i samband med samtliga av konsertseriens konserter.

– Baren är också öppen, tillägger Peter Christensen, att starta fredagen med Världen i Konserthuset ska självklart vara festligt.

Konserthusets nya koncept, att samarbeta med potentiella publikgrupper i ett gemensamt förevent som prövades förra säsongen var lyckat. I samband med konserter samarbetade Konserthuset då med bland annat svensk-portugisiska föreningen och Palestinska kulturcentret. Denna säsong kommer Konserthuset att söka samarbete med Finska föreningen inför Tsuumi Sound Systems konsert i slutet av november och inför säsongsstarten kommer det att arrangeras ett gratis seminarium om tamburiner, keltisk musik och Xabier Díaz.

– Tanken med evenemanget är att den som är nyfiken och vill veta mer ska ges möjlighet att komma mer förberedd till konserten, säger Monika Wade som är ansvarig för eventet.

– Vi vill skapa flera välkomnande mötesplatser för våra blivande abonnenter och vår övriga Världen i Konserthuset-publik.

Säsongen och abonnemanget avslutas i vår nästa år med jazzig reggae från Västafrika med Kodjovi Kush & Afrospot All Stars.

Föreventet: “Vem är Tamburinmannen och vad är en Pandeireteria?”har fri entré och arrangeras på Café Frid & Fröjd, 27 september, kl 18.30.

Länk till evenemanget på Facebook: https://www.facebook.com/events/273033723315226/?ti=icl

Läs mer om vilka konserter som ingår i abonnemanget: https://www.gso.se/program/abonnemang/serie/varlden-i-kh-2018-2019/

Världen i Konserthuset har en säsong full av upptäckter! Ta del av hela programmet: https://www.gso.se/program/varlden-i-konserthuset/

Ämnen

Regioner


Göteborgs Symfoniker, Sveriges Nationalorkester, bildades 1905 och består idag av 109 musiker. Från och med säsongen 2017-2018 är Santtu-Matias Rouvali chefdirigent för Göteborgs Symfoniker. Under dirigenten Neeme Järvis ledning 1982-2004 etablerade sig orkestern efter internationella turnéer och drygt 100 skivinspelningar bland Europas främsta orkestrar. Denna utveckling tog ytterligare ett steg framåt med Gustavo Dudamel, chefdirigent 2007-2012, en av vår tids mest uppmärksammade dirigenter.

Göteborgs Symfoniker är en del av Västra Götalandsregionen. Förste huvudsponsor: Volvo. Huvudsponsorer: SEB & GP.

Kontakter

Jenny Svensson

Jenny Svensson

Presskontakt PR-ansvarig & redaktör 031-726 53 45

Göteborgs Symfoniker - Sveriges Nationalorkester

Göteborgs Symfoniker är Sveriges Nationalorkester. Orkestern spelar omkring 100 konserter varje år i Göteborgs Konserthus och bedriver också en bred verksamhet för barn och unga. Santtu-Matias Rouvali är chefdirigent för de 109 musikerna sedan säsongen 2017-2018. Under dirigenten Neeme Järvis ledning 1982-2004 etablerade sig orkestern efter internationella turnéer och drygt 100 skivinspelningar bland Europas främsta orkestrar. Denna utveckling tog ytterligare ett steg framåt med Gustavo Dudamel, chefdirigent 2007-2012.
Göteborgs Symfoniker är en del av Västra Götalandsregionen. Huvudsponsorer: Volvo och Göteborgs-Posten, huvudpartner Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur.

Göteborgs Symfoniker
Göteborgs Konserthus, Götaplatsen
SE-412 56 GÖTEBORG
Sverige