Gå direkt till innehåll
Elever på Naturbruksskolan Sötåsen i Töreboda. Foto: Richard Cederfjärd
Elever på Naturbruksskolan Sötåsen i Töreboda. Foto: Richard Cederfjärd

Pressmeddelande -

GöteborgsOperan i nytt närodlat och klimatsmart samarbete med naturbruksskolor

Förra veckan serverade GöteborgsOperans Restaurang för första gången viltkött och ekologiska grönsaker direkt från naturbruksskolorna Sötåsen och Svenljunga. Detta var starten för ett ekologiskt, närodlat och klimatsmart samarbete med syfte att föra producent och konsument närmare varandra.

– Det är väldigt roligt att elevernas utbildning kan bidra till att skapa en tätare samverkan med en konsument och bidra till att fler får ta del av närproducerade råvaror, säger Mattias Mårtensson, yrkeslärare på naturbruksskolan Svenljunga.

På Naturbruksskolan Sötåsen i Töreboda odlas stora mängder ekologiska grönsaker och rotfrukter av elever och lärare på naturbruksprogrammet. På Naturbruksskolan Svenljunga får eleverna undervisning i både jakt och tillvaratagande av viltkött. Båda utbildningarna leder till att högkvalitativa råvaror tas fram. En del används direkt i skolornas restauranger, men med start i förra veckan även på GöteborgsOperans Restaurang.

– GöteborgsOperans Restaurang är Svanenmärkt och hållbarhetsperspektivet genomsyrar allt vi gör. Därför är det naturligt för oss att ta hand om prima råvaror från producenter i vår närhet. Sedan är det extra värdefullt att vi med det här projektet både adderar en dimension till elevernas utbildning och kan ge våra gäster väldigt exakt ursprungsinformation om det de får på tallriken, säger Linda Rullander, Restaurangkoordinator på GöteborgsOperan.

Både naturbruksskolorna och GöteborgsOperan är en del av Västra Götalandsregionen och i nuläget kommer satsningen att pågå fram till jul. Därefter planeras studiebesök mellan verksamheterna under 2019 för att fördjupa kunskapsutbytet. Elever på naturbruksskolorna kommer att besöka GöteborgsOperans kök för att få större insikt om vad som händer med råvarorna i nästa steg av kedjan, och GöteborgsOperans restaurangpersonal kommer att få besöka skolorna och se hur råvarorna framställs och tas omhand innan de levereras.

För pressfrågor till GöteborgsOperan, kontakta press@opera.se, 031-10 80 35

Om Naturbruksförvaltningen
Med visionen "Vi utvecklar kompetens i världsklass för en hållbar framtid och det goda livet" driver Naturbruksförvaltningen utbildning inom ungdomsgymnasiet, gymnasiesärskolan, vuxenutbildningen och yrkeshögskolan. Naturbruksskolorna Svenljunga, Sötåsen och Uddetorp samt Biologiska Yrkeshögskolan (BYS) fungerar som kompetenscentra för de gröna näringarnas tillväxt och utveckling. Tillsammans med näringsliv och forskare driver förvaltningen energiprojekt och försöksverksamhet i framkant på skolorna. Naturbruksförvaltningen är en del av Västra Götalandsregionen.

Kontakt Naturbruksförvaltningen:
Camilla Freitag
070-0824296
camilla.freitag@vgregion.se

Ämnen

Regioner

Kontakter

Marie Branner

Marie Branner

Presskontakt Presskontakt 031-108035
Emil Rinstad

Emil Rinstad

Presskontakt Presskontakt 031-108068

GöteborgsOperan

GöteborgsOperan invigdes 1994 och är idag ett internationellt framstående operahus. 2022 belönades GöteborgsOperan med International Opera Awards allra första utmärkelse i kategorin Hållbarhet. Med sin breda repertoarmix av opera, samtida dans, musikal och konserter erbjuder GöteborgsOperan något för alla besökare. Välkommen till vårt spännande hus!

GöteborgsOperan
Christina Nilssons Gata
411 04 Göteborg