Gå direkt till innehåll
Foto: Mats Bäcker
Foto: Mats Bäcker

Pressmeddelande -

Kärlek på lur: komisk operadubbel reser regionen runt

25 januari blir det nypremiär för Kärlek på lur där två kortoperor – skrivna med 200 års mellanrum – slagits samman till en helkväll av komiska, romantiska förvecklingar. Efter start i Göteborg turnerar uppsättningen vidare i Västra Götaland fram till 11 mars. På scen står tre verkliga publikfavoriter.

I Pergolesis opera La serva padrona (Pigan som husfru) från 1733 ser vi den kvicka hushållerskan Serpina använda hela sin viljekraft för att komma upp sig i livet. Helst genom att gifta sig med sin buttre husbonde. I Menottis The telephone från 1947 står den upptagna Lucys ständiga telefonpratande i vägen för pojkvännen Bens frieri. Men till sist kommer han på hur han bäst ska nå henne.

Båda operorna sjungs på svenska och är fyllda av humor, kärlek och vacker musik. I rollerna ser vi tre av GöteborgsOperans absoluta publikfavoriter: operaprimadonnan Carolina Sandgren med ett 50-tal roller i bagaget, Åke Zetterström som senast hyllats för sin komiska titelroll i Gianni Schicchi och David Lundqvist, medlem i Duratrion som precis spelat En julsaga för utsålda hus. Medverkar gör även musiker från GöteborgsOperan.

Mia Ringblom Hjertner har regisserat The telephone. La serva padrona är regisserad av Mattias Ermedahl, som säger:

– Det gäller att skapa trovärdiga karaktärer så att publiken tror på det vi berättar på scenen. Publiken ska känna att ”Det kunde varit jag”. Eller, kanske snarare när det gäller vissa delar av La serva padrona, ”Vad skönt att det inte är jag”.

Uppsättningen Kärlek på lur hade premiär på GöteborgsOperan Skövdescenen 2014.
Mer info: http://sv.opera.se/forestallningar/karlek-pa-lur-2017-2018/

För pressfrågor kontakta press@opera.se, 031-108035 eller niklas.fahlen@opera.se, 0500-443415

Om verken

La serva padrona

Opera buffa i två akter av Giovanni B Pergolesi (1710-1736). Libretto av Gennaro A Federico efter en pjäs av J A Nelli. Sjungs på svenska. Svensk översättning Carin Bartosch.

The telephone

Komisk opera i en akt av Gian Carlo Menotti (1911-2007). Libretto av tonsättaren.
Sjungs på svenska. Svensk översättning Nils Castegren.

Turnéplan

25/1–4/2 Göteborg, GöteborgsOperan Lilla scenen

7/2 Borås Stadsteater

15–24/2 Skövde, GöteborgsOperan Skövdescenen

1/3 Lerum, Dergårdsteatern

3/3 Ulricehamn, Folkets Hus

6/3 Vara, Vara Konserthus

7/3 Skara, Rosers Salonger

11/3 Mellerud, Kulturbruket på Dal

Ämnen

Regioner

Kontakter

Marie Branner

Marie Branner

Presskontakt Presskontakt 031-108035
Emil Rinstad

Emil Rinstad

Presskontakt Presskontakt 031-108068

GöteborgsOperan

GöteborgsOperan invigdes 1994 och är idag ett internationellt framstående operahus. 2022 belönades GöteborgsOperan med International Opera Awards allra första utmärkelse i kategorin Hållbarhet. Med sin breda repertoarmix av opera, samtida dans, musikal och konserter erbjuder GöteborgsOperan något för alla besökare. Välkommen till vårt spännande hus!

GöteborgsOperan
Christina Nilssons Gata
411 04 Göteborg