Gå direkt till innehåll
​Ljusning 8 mars: orkesterkonsert med musik av kvinnliga tonsättare

Pressmeddelande -

​Ljusning 8 mars: orkesterkonsert med musik av kvinnliga tonsättare

På Internationella kvinnodagen ger GöteborgsOperans Orkester en varierad orkesterkonsert med musik av enbart kvinnliga kompositörer. Två av dem är Elfrida Andrée, Göteborgs och Sveriges första kvinnliga domkyrkoorganist och brittiska Ethel Smyth – en av de första kvinnor som fick hela operor uruppförda. 

Vid orkesterkonserten Ljusning den 8:e mars spelar GöteborgsOperans Orkester musik av fem kvinnliga tonsättare. Förutom Elfrida Andrées Konsertuvertyr i D-dur, och brittiska Ethel Smyths Dubbelkonsert för violin, horn och orkester, framförs verk av tre kvinnliga kompositörer verksamma från 1800-tal till nutid.

Vi hör sånger av österrikiska Alma Mahler som var så mycket mer än bara änka efter Gustav Mahler och en uvertyr av franska Germaine Tailleferre – den enda kvinnliga medlemmen i berömda tonsättargruppen Les Six. Samt Fanfare for the uncommon woman No.6 av Joan Tower, som är en av vår tids främsta amerikanska kompositörer. Hennes verk har beställts av stora ensembler, solister och orkestrar, och för albumet Made in America (2008) fick hon tre Grammy-utmärkelser.

Sångsolist och presentatör för kvällen är Matilda Paulsson (mezzosopran) som just nu också är aktuell i Ariadne på Naxos. Solister är Yuki Tashiro (violin) och Alexander Hambleton (horn).

– Under historien har många kvinnliga kompositörer genomgått stora umbäranden för att få komponera. I Ljusning firar vi det arbete som dessa fem kvinnliga tonsättare har åstadkommit, trots samhällsklimat och rådande strukturer. Men framför allt är det en konsert fylld av fantastisk och varierad musik, säger Stephen Langridge, konstnärlig ledare Opera/drama vid GöteborgsOperan.

För intervjuförfrågningar eller pressfrågor kontakta press@opera.se, 031-10 80 35

LJUSNING 8 MARS

Orkesterkonsert med musik av kvinnliga tonsättare. Speltid ca 1 tim och 10 min.
GöteborgsOperans Orkester

Dirigent: Ruut Kiiski
Sångsolist och presentatör: Matilda Paulsson
Violinsolist: Yuki Tashiro
Hornsolist: Alexander Hambleton

Ämnen

Regioner

Kontakter

Marie Branner

Marie Branner

Presskontakt Presskontakt 031-108035
Emil Rinstad

Emil Rinstad

Presskontakt Presskontakt 031-108068

GöteborgsOperan

GöteborgsOperan invigdes 1994 och är idag ett internationellt framstående operahus. 2022 belönades GöteborgsOperan med International Opera Awards allra första utmärkelse i kategorin Hållbarhet. Med sin breda repertoarmix av opera, samtida dans, musikal och konserter erbjuder GöteborgsOperan något för alla besökare. Välkommen till vårt spännande hus!

GöteborgsOperan
Christina Nilssons Gata
411 04 Göteborg