Gå direkt till innehåll
Guldkvasten 2017 har tilldelats Konserthuset Stockholm och Kungliga Filharmonikerna. Från vänster: Astrid Pernille Hartmann, ordförande i Kvast, konserthuschef Stefan Forsberg och programchef Fredrik Andersson. Foto: Jan-Olav Wedin
Guldkvasten 2017 har tilldelats Konserthuset Stockholm och Kungliga Filharmonikerna. Från vänster: Astrid Pernille Hartmann, ordförande i Kvast, konserthuschef Stefan Forsberg och programchef Fredrik Andersson. Foto: Jan-Olav Wedin

Pressmeddelande -

Årets Guldkvast till Konserthuset Stockholm

Årets jämställda musikpris Guldkvasten tilldelades Konserthuset Stockholm och Kungliga Filharmonikerna av föreningen Kvast – Kvinnlig Anhopning av Svenska Tonsättare – under festivalen Svensk Musikvår på lördagen.

Prismotiveringen lyder:

Guldkvasten går till Konserthuset Stockholm som öppnat huset och Kungliga Filharmonikernas repertoar för kvinnliga tonsättare från både förr och nu. En stor och respekterad svensk institution statuerar ett lysande exempel såväl nationellt som internationellt och skänker glädje och inspiration åt såväl publik som tonsättare och musiker.

Konserthuschefen Stefan Forsbergs personliga engagemang och intresse för frågorna och programchefen Fredrik Anderssons konstnärliga ledning har haft avgörande betydelse i utvecklingen som prisas, framhåller Kvasts ordförande Astrid Pernille Hartmann.

– Det känns fantastiskt att för första gången i Kvasts snart tioåriga historia kunna ge Guldkvasten till en av de stora elefanterna. Konserthuset Stockholm är en tung musikinstitution av ett slag som brukar ha lika svårt att lägga om kursen som en atlantångare. Men nu har man börjat, och seglar därmed upp som ett konstmusikens internationella flaggskepp med plats för såväl kvinnliga som manliga tonsättare ombord, på väg mot nya horisonter, säger Astrid Pernille Hartmann.

– Det är väldigt hedrande, säger konserthuschef Stefan Forsberg. Vi gör ödmjukt vad vi kan för att lyfta fram musik som historiskt har försummats, och fånga upp de konstnärskap som skriver historia i dag. Nottecken på papper är tysta, så det är vårt ansvar att göra rösterna hörda – det hör också till de mest stimulerande inslagen i vårt långsiktiga planeringsarbete!

Pressbilder från prisutdelning och konsert

Kontakter

Astrid Pernille Hartmann, ordförande Kvast, 073-029 79 91, hartmannastrid8@gmail.com

Konserthuschef Stefan Forsberg, 070-786 02 50, stefan.forsberg@konserthuset.se

FAKTA

Kvast – Kvinnlig Anhopning av Svenska Tonsättare – är en ideell förening som verkar för att mer musik av kvinnliga tonsättare ska klinga i konserthus, på experimentscener, i aulor och musikhus av alla slag runt om i landet och i världen. Sedan starten 2008 har Kvast verkat för jämställdhet på repertoaren, framför allt med fokus på våra större orkestrar.

Guldkvasten

Från 2010 har Kvast delat ut priset Guldkvasten till någon föredömlig institution, arrangör eller beställare av konstmusik som har gjort bra satsningar på kvinnliga tonsättare. Bland tidigare pristagare finns Båstad kammarmusikfestival, Stockholms läns Blåsarsymfoniker, Sound of Stockholm, Vadstenaakademien och Norbergfestival.

Ämnen

Kontakter

Tony Lundman

Presskontakt Redaktör +46 8 786 02 90

Hör passionen, möt känslorna, upplev magin

Konserthuset Stockholm är hemmet för en av Europas främsta symfoniorkestrar, Kungliga Filharmonikerna, och ägs av Stockholms Konserthusstiftelse. Visionen är att Konserthuset Stockholm ska vara ett av Europas mest nyskapande och tillgängliga konserthus, där utbudet präglas av högsta internationella kvalitet. Kungliga Filharmonikerna ska vara en av musikvärldens mest omtalade och respekterade orkestrar, ständigt uppmärksammad för sin höga kvalitet och musikaliska nyfikenhet.

Varje vecka under konsertsäsongen gästas Konserthuset Stockholm av det internationella musiklivets främsta artister i olika genrer. Här presenteras orkestermusik med Kungliga Filharmonikerna, familjekonserter, kammarmusik, jazz och världsmusik. Vi ger årligen uppemot 200 konserter i egen regi samt ett 40-tal konserter anordnade av externa arrangörer.

I samband med coronapandemin har satsningen på det digitala utbudet, som är gratis för alla, utökats avsevärt. Idag är den väletablerade streamingtjänsten Konserthuset Play en av de mest aktiva och ansedda kanalerna i branschen, både i Sverige och internationellt.

Konserthuset Stockholm / Kungliga Filharmonikerna
Hötorget 8
103 87 STOCKHOLM
Sweden