Gå direkt till innehåll
Chefdirigent Sakari Oramo
Chefdirigent Sakari Oramo

Pressmeddelande -

Säsongen 2018/19 i Konserthuset

Säsongen 2018/19 har vi kallat en upptäckarsäsong – för i det väldiga utbudet ryms, vid sidan av redan älskade mästerverk, en lång rad sällan hörda tonsättare och ovanliga verk. Under senare år har Konserthuset och Kungliga Filharmonikerna målmedvetet siktat mot att vidga repertoaren och utforska all den fantastiska musik som glömts och gömts bortom allfarvägarna. Det rör sig om utvecklingar längs med flera spår, både i den historiska repertoaren och inom vår tids musik – hela tiden med kritiska ögon på fördelningen mellan kvinnliga och manliga tonsättare, och hela tiden utan att överge de kända mästerverken i den centrala repertoaren.

Hela säsongen 2018/19 finns nu på Konserthusets hemsida och kan där studeras i detalj. Här följer ett litet, litet urval av de många hundratals evenemangen under säsongen.

Tonsättarfestivalen 2018 tillägnas den nu 90-åriga Thea Musgrave, en av Storbritanniens mest framstående och respekterade tonsättare. Hon är från Skottland men sedan decennier bosatt i USA. Musgrave kommer till Konserthuset i höst för att närvara vid festivalen. I Tonsättarweekend 2019 är det Tommie Haglund som står i fokus – denne visionära tonsättare som uppmärksammas också internationellt för sin egenart och emotionella kraft.

Högupplösta bilder på festivaltonsättarna.

Till säsongens höjdpunkter hör även de iscensatta framförandena av enaktsoperorna Erwartung av Arnold Schönberg och Riddar Blåskäggs borg av Béla Bartók, med svenska superstjärnorna Nina Stemme och Katarina Karnéus, i regi av Bengt Gomér. Chefdirigent Sakari Oramo leder föreställningarna, och han dirigerar under säsongen även bland annat Ethel Smyths Mässa i D från sent 1800-tal – musik som aldrig tidigare framförts i Konserthuset.

Sakari Oramo och Kungliga Filharmonikerna uruppför dessutom en  ny symfoni av Daniel Börtz: den jättelika Sinfonia 13 med texter av Kjell Espmark. Värt att notera är även att Oramo och Kungliga Filharmonikerna lyfter fram svenske romantikern Ludvig Normans Symfoni nr 3, och att man dessutom inleder dessutom en Ravel-satsning som kommer att resultera en rad inspelningar för skivbolaget BIS.

Som en uppföljning till Konserthusets festival kring Systrarna Boulanger (2015) kommer Lili Boulangers Faust et Hélène att framföras för första gången i Konserthuset. Det sker under ledning av Kungliga Filharmonikernas hedersdirigent Alan Gilbert. För det här verket belönades Lili Boulanger med ärofyllda Prix de Rome 1913, som första kvinna.

I den långa raden av gästspelande orkestrar kan nämnas den 275-årsjubilerande Gewandhausorkestern från Leipzig, som leds av sin nye chefdirigent Andris Nelsons.

Solist vid den prestigeladdade Nobelkonserten är violinisten Lisa Batiashvili, och bland säsongens övriga stora violiniststjärnor kan nämnas såväl Joshua Bell som Nicola Benedetti. Romansserien bjuder på en rad av Sveriges främsta sångare, bland dem Peter Mattei (som även medverkar vid Gärdetkonserten i augusti) och Malin Byström. Pianoserien gästas av bland andra den italienske giganten Maurizio Pollini.

I jazzserien ser vi bland andra vokalisten Cécile McLorin Salvant återvända och denna gång med storband från Los Angeles. En gitarrfest blir det med virtuoserna Martin Taylor, Ulf Wakenius och (sonen) Eric Wakenius. Därtill jazz från flera kontinenter med Blue House Jazz All Stars.

För yngre konsertbesökare finns bland annat den helt nya musikföreställningen Pampiga systrars symfoni, skapad av Suzanne Osten och Ann-Sofie Bárány.

2018 är slutligen också jubilarernas år – och nu syftar vi på de världsberömda svenska profilernas år: det är 100-årsjubileum för Birgit Nilsson, Eric Ericson och Ingmar Bergman. Alla dessa tre hundraåringar uppmärksammas på olika sätt i Konserthusets utbud genom utställningar, samtal och musik.

Ämnen

Kontakter

Tony Lundman

Presskontakt Redaktör +46 8 786 02 90

Hör passionen, möt känslorna, upplev magin

Konserthuset Stockholm är hemmet för en av Europas främsta symfoniorkestrar, Kungliga Filharmonikerna, och ägs av Stockholms Konserthusstiftelse. Visionen är att Konserthuset Stockholm ska vara ett av Europas mest nyskapande och tillgängliga konserthus, där utbudet präglas av högsta internationella kvalitet. Kungliga Filharmonikerna ska vara en av musikvärldens mest omtalade och respekterade orkestrar, ständigt uppmärksammad för sin höga kvalitet och musikaliska nyfikenhet.

Varje vecka under konsertsäsongen gästas Konserthuset Stockholm av det internationella musiklivets främsta artister i olika genrer. Här presenteras orkestermusik med Kungliga Filharmonikerna, familjekonserter, kammarmusik, jazz och världsmusik. Vi ger årligen uppemot 200 konserter i egen regi samt ett 40-tal konserter anordnade av externa arrangörer.

I samband med coronapandemin har satsningen på det digitala utbudet, som är gratis för alla, utökats avsevärt. Idag är den väletablerade streamingtjänsten Konserthuset Play en av de mest aktiva och ansedda kanalerna i branschen, både i Sverige och internationellt.

Konserthuset Stockholm / Kungliga Filharmonikerna
Hötorget 8
103 87 STOCKHOLM
Sweden