Gå direkt till innehåll
Danska jazzstjärnan Sinne Eeg framträder med sin trio i Grünewaldsalen på torsdag. Foto: Stephen Freiheit
Danska jazzstjärnan Sinne Eeg framträder med sin trio i Grünewaldsalen på torsdag. Foto: Stephen Freiheit

Pressmeddelande -

Sinne Eeg och András Schiff till Konserthuset

Den legendariske pianisten András Schiff med Kungliga Filharmonikerna (och med en egen recital på söndag). Danske superstjärnan Sinne Eeg på torsdag. Och därutöver orgel- och kammarmusik, liksom ett orkestergästspel. En konserttät vecka väntar i Konserthuset.

Schiff med Kungliga Filharmonikerna

Onsdag 16 november kl 19:00–ca 21:20
Torsdag 17 november kl 19:00–ca 21:20

KUNGLIGA FILHARMONIKERNA
Dirigent & solist András Schiff piano

Bach Klaverkonsert nr 1
Mendelssohn-Bartholdy Symfoni nr 3 "Den skotska"
Paus

Beethoven Pianokonsert nr 5 "Kejsarkonserten"

András Schiff är en av världens absolut främsta konsertpianister, med förmågan att ge musiken den allra största klarhet utan att för ett ögonblick få den att förlora magin. Han är också dirigent, och har även i den rollen framträtt med många av väldens främsta orkestrar.

Vid den här konserten möter vi honom både som solist och dirigent när han leder orkestern från pianot i Bachs d-mollkonsert och Beethovens Kejsarkonsert, två av de stora mästerverken. Bach är barockens portalgestalt och hans konsert skrevs ursprungligen för det klangspröda instrumentet cembalo. Beethovens femte och sista pianokonsert fick av en förläggare namnet Kejsarkonserten som en beskrivning av musikens ståtliga karaktär.

I rollen som dirigent leder András Schiff Kungliga Filharmonikerna i Mendelssohns tredje symfoni, den ”skotska”. När Mendelssohn gjorde en resa i Europa för att ”finna sig själv som människa och konstnär”, var en av anhalterna var Skottland. Den upplevelsen resulterade i den här symfonin.

Läs mer

Orgelmatiné med Staffan Krafft

Torsdag 17 november kl 12:15–ca kl 13:00

Staffan Krafft orgel

Guilmant Sonat nr 5 c-moll
Bédard Festive Toccata

Att höra den stora orgeln i Stockholms Konserthus är en magnifik upplevelse. Konsertserien med orgelmatinéerna där Sveriges främsta organister framträder har också vuxit och blivit allt populärare.

Vid den här konserten får vi höra den välrenommerade organisten Staffan Krafft, verksam i S:t Thomas kyrka i Vällingby, ta sig an två stora orgelmästare.

Alexandre Guilmant var från tidigt 1870-tal och trettio år framåt verksam i den stora Sainte Trinité-kyrkan i Paris men turnerade gärna och framträdde i bland annat England, Italien och Ryssland. Han komponerade åtta orgelsonater och här spelar Staffan Krafft den mest kända och omtyckta nr fem i c-moll.

Denis Bédard (född 1950) är en Kanadas mest profilerade organister, men även verksam som cembalist och tonsättare. Den praktfulla Festive Toccata är med sin pumpande rytmik och sina sprakande klangexplosioner är sannerligen en fest för orgelälskare.

Läs mer

Sinne Eeg med trio

Torsdag 17 november kl 19:30–ca 21.30 OBS! Ingen paus
Grünewaldsalen

Sinne Eeg sång
Jacob Christoffersen piano
Lennart Ginman bas
Zoltan Csörsz trummor

Danska vokalisten Sinne Eeg är uppskattad både för sin mogna jazzröst och sin utsökta sångteknik. Ända sedan barndomen har hon lyssnat till jazzens stora ikoner: Sarah Vaughan, Ella Fitzgerald, Oscar Peterson, Miles Davis, Nancy Wilson och Betty Carter – och det är i hög grad där hon hämtar sin inspiration.

Hon har givit ut ett tiotal album i eget namn, den senaste var Eeg-Fonnesbæk (2015), en duoplatta tillsammans med basisten Thomas Fonnesbæk. Cd:n utsågs till årets vokala jazzalbum vid Danish Music Awards 2015 – och det var fjärde gången Sinne Eeg tilldelades det priset.

Hon gästade Konserthuset senast våren 2015 i en Frank Sinatra-hyllning kallad The Song Is You.

Nu är Sinne Eeg tillbaka hos oss med danske pianisten Jacob Christoffersen – som hon ofta samarbetat med i olika konstellationer och på flera plattor, danske basisten Lennart Ginman samt ungerskfödde trummisen Zoltan Csörsz, sedan många år verksam i svenskt rock- och jazzmusikliv.

Nyligen meddelades även att Sinne Eeg är en av finalisterna i tävlingen Sarah Vaughan International Jazz Vocal Competition – utvald som en av fem bland många hundra deltagare världen över. Direkt efter sin konsert hos oss flyger hon till New Jersey för finalen den 20 november.

Läs mer och se filmklipp

Soppkonsert med musik av Weir och Prokofjev

Fredag 18 november kl 12:15–ca kl 13:00
Grünewaldsalen

Johannes Lörstad violin
Won-Hee Lee violin
Camilla Svarfvar viola
Marie Macleod cello
Stefan Lindgren piano

Weir Pianokvartett
Prokofjev Stråkkvartett nr 1

Weirs lätthet, vishet och fantasi

Soppkonserterna i Grünewaldsalen är mycket uppskattade. Med mat och musik i kombination får ju våra sinnen också dubbel näring. Vid den här konserten med idel filharmoniker får vi höra musik av Judith Weir (född 1954), en av Storbritanniens mest kända och omtyckta samtida tonsättare. Tidningen The Guardian beskrev hennes musikaliska värld med orden lätthet, vishet och fantasi. Det är mycket träffande.

I pianokvartettens första sats utmanar hon pianistens förmåga att använda instrumentets hela register, medan stråkarna kompletterar med rytmisk elegans och melodisk finess. Andra satsen kretsar i stället kring den franska folkvisan Blanche comme la neige.

Prokofjev studerade noga Beethovens stråkkvartetter innan han själv gav sig i kast med genren. Även om det kanske inte är helt tydligt i musiken, var det ändå en lyckad pedagogik för han tyckte själv att resultatet med den första stråkkvartetten, som han skrev först vid fyrtio års ålder, blev så lyckat att han gjorde en version för stråkorkester av det avslutande andantet.

Läs mer

Svenska Kammarorkestern: Bach Reborn

Lördag 19 november kl 15:00–ca kl 17:00
Stora salen

Svenska Kammarorkestern
Dirigent Thomas Dausgaard
Maya Beiser cello

Nielsen Liten svit för stråkar
Bach Brandenburgkonsert nr 1
Turnage Maya för cello och orkester
Paus
Nielsen Symfoni nr 1

Bach med nya öron

Denna konsert är en del i Svenska Kammarorkesterns projekt Bach Reborn, där man kombinerar ett beställningsverk med var och en av Bachs sex Brandenburgkonserter. Vi får uppleva Maya Beiser i en helt nyskriven cellokonsert av den brittiske tonsättaren Mark-Anthony Turnage – och i en av barockens höjdpunkter med Bachs Brandenburgkonsert nr 1. Dessutom framförs här Carl Nielsens livfulla och originella första symfoni.

Tidskriften The New Yorker har kallat Maya Beiser för ”cellogudinna”. Hon född i Israel men bosatt i New York, och har uppmärksammats både för sin virtuositet och sin starka scenpersonlighet: hennes publikmagnetism jämförs ofta med internationella rockstjärnor.

Svenska Kammarorkestern med chefdirigenten Thomas Dausgaard i spetsen har en självklar plats på den internationella arenan. Orkestern bildades 1995 i Örebro. När Dausgaard knöts till ensemblen två år senare tog resan mot de stora framgångarna sin början. Från att ha inledningsvis ha fokuserat på wienklassisk repertoar har orkestern breddat sig mot både barocken och vår tids musik, vilket den här konserten är ett strålande exempel på.

Läs mer

Kammarkonsert med studenter från RSPO Orchestra Academy

Söndag 20 november kl 15:00–ca kl 16:15
Grünewaldsalen

Debussy Stråkkvartett g-moll
Nielsen Blåskvintett
Françaix Dixtour

Sedan januari 2016 finns en ”orkesterakademi” knuten till orkestern. Den internationella RSPO Orchestra Academy är en högre akademisk specialutbildning för unga mycket begåvade musiker. Under ledning av Kungliga Filharmonikernas stämledare och Musikhögskolan i Piteå drillas studenterna individuellt, i kammarmusikspel och i orkesterspel.

Vid den här kammarkonserten med fri entré presenterar sig åtta av musikerna från orkesterakademin, tillsammans med filharmonikern Christopher Öhman och extramusikern Carlos Gay Fernández. Ett flertal kammarmusikkonserter med studenter ur RSPO Orchestra Academy har hållits omväxlande i Matteuskyrkan och i Grünewaldsalen.

Läs mer

Pianorecital med András Schiff

Söndag 20 november 2016 kl 15:00-ca kl 17:15
Stora salen

András Schiff piano

Mozart Sonat D-dur KV 576
Schubert Sonat B-dur D 960
Paus
Haydn Sonat Ess-dur HXVI 52
Beethoven Sonat nr 32 c-moll

Wienklassiskt med András Schiff

Pianisten och dirigenten András Schiff är en av världens mest uppmärksammade musikprofiler, och hösten i Stockholms Konserthus bjuder på en unik möjlighet att få uppleva bredden i hans musikaliska konstnärskap. Vid konserterna den 16 och 17 november framträder han som dirigent och pianosolist med Kungliga Filharmonikerna. Här får vi chansen att höra honom i en unik pianorecital, där han tar sig an wienklassicismens största tonsättares allra sista pianosonater.

Joseph Haydn skapade den fantastiska flersatsiga sonatformen för piano, som utvecklades vidare av Mozart, Beethoven och Schubert. Pianosonaterna var följeslagare i deras liv, därför är det också ytterst spännande att höra de musikaliskt genomgripande sonater som de alla skapade mot slutet av sina liv.

I András Schiffs djuplodande gestaltningar ges en unik möjlighet att uppleva Haydns reflekterande allvar, Mozarts virtuositet, Beethovens explosiva experiment och Schuberts livsfrågor som inte finner några svar, men däremot ger glimtar av hopp.

Läs mer

Ämnen

Kategorier


KonserthusetPlay – Konserthusets filmkanal (länk öppnas i nytt fönster)

Kontakter

Tony Lundman

Presskontakt Redaktör +46 8 786 02 90

Hör passionen, möt känslorna, upplev magin

Konserthuset Stockholm är hemmet för en av Europas främsta symfoniorkestrar, Kungliga Filharmonikerna, och ägs av Stockholms Konserthusstiftelse. Visionen är att Konserthuset Stockholm ska vara ett av Europas mest nyskapande och tillgängliga konserthus, där utbudet präglas av högsta internationella kvalitet. Kungliga Filharmonikerna ska vara en av musikvärldens mest omtalade och respekterade orkestrar, ständigt uppmärksammad för sin höga kvalitet och musikaliska nyfikenhet.

Varje vecka under konsertsäsongen gästas Konserthuset Stockholm av det internationella musiklivets främsta artister i olika genrer. Här presenteras orkestermusik med Kungliga Filharmonikerna, familjekonserter, kammarmusik, jazz och världsmusik. Vi ger årligen uppemot 200 konserter i egen regi samt ett 40-tal konserter anordnade av externa arrangörer.

I samband med coronapandemin har satsningen på det digitala utbudet, som är gratis för alla, utökats avsevärt. Idag är den väletablerade streamingtjänsten Konserthuset Play en av de mest aktiva och ansedda kanalerna i branschen, både i Sverige och internationellt.

Konserthuset Stockholm / Kungliga Filharmonikerna
Hötorget 8
103 87 STOCKHOLM
Sweden