Gå direkt till innehåll
Dame Ethel Smyth, tonsättare, suffragett, författare med mera.
Dame Ethel Smyth, tonsättare, suffragett, författare med mera.

Pressmeddelande -

Sverigepremiär för storverk av Ethel Smyth

Musiken uruppfördes i Londons Royal Albert Hall 1893 då tonsättaren var i 30-årsåldern, men först nu hör vi Sverigepremiären i Konserthuset. Det handlar om den fascinerande Ethel Smyths Mässa i D som framförs på torsdag 9 maj och fredag 10 maj.

Ethel Smyth (1858–1944) var exceptionellt talangfull och sökte sig till Leipzig som var en av de allra viktigaste musikstäderna under 1800-talet. Där mötte hon Dvorák, Tjajkovskij och Grieg, och kom senare i kontakt med Clara Schumann och Johannes Brahms, som hon fick starkt stöd av. 

Smyth kom att bli en mycket uppmärksammad personlighet, både som tonsättare och som en av de ledande personerna kring suffragettrörelsen, som kämpade för kvinnlig rösträtt i England. För sina insatser i England utnämndes Ethel Smyth till Dame of the British Empire. 

På senare år har en del av hennes musik framförts i Konserthuset, men det är första gången någonsin som Mässa i D står på programmet. Den magnifika mässan är formad nästan som en opera. Författaren George Bernard Shaw skrev efter det andra framförandet (1924): ”Er musik har botat mig för evigt från den gamla fördomen att kvinnor inte kan skapa konst som män – Er mässa är magnifik!”. 

Chefdirigent Sakari Oramo leder Kungliga Filharmonikerna, Eric Ericsons Kammarkör och sångsolister. Vi får också höra Bohuslav Martinus andra violinkonsert med den tyske stjärnviolinisten Frank Peter Zimmermann.

Lär dig mer om den fascinerande och högaktuella Ethel Smyth:

Porträtt i Musikrevyn i P2

Porträtt i She composes like a man i SVT

Direktlänk till konserterna på konserthuset.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kontakter

Tony Lundman

Presskontakt Redaktör +46 8 786 02 90

Hör passionen, möt känslorna, upplev magin

Konserthuset Stockholm är hemmet för en av Europas främsta symfoniorkestrar, Kungliga Filharmonikerna, och ägs av Stockholms Konserthusstiftelse. Visionen är att Konserthuset Stockholm ska vara ett av Europas mest nyskapande och tillgängliga konserthus, där utbudet präglas av högsta internationella kvalitet. Kungliga Filharmonikerna ska vara en av musikvärldens mest omtalade och respekterade orkestrar, ständigt uppmärksammad för sin höga kvalitet och musikaliska nyfikenhet.

Varje vecka under konsertsäsongen gästas Konserthuset Stockholm av det internationella musiklivets främsta artister i olika genrer. Här presenteras orkestermusik med Kungliga Filharmonikerna, familjekonserter, kammarmusik, jazz och världsmusik. Vi ger årligen uppemot 200 konserter i egen regi samt ett 40-tal konserter anordnade av externa arrangörer.

I samband med coronapandemin har satsningen på det digitala utbudet, som är gratis för alla, utökats avsevärt. Idag är den väletablerade streamingtjänsten Konserthuset Play en av de mest aktiva och ansedda kanalerna i branschen, både i Sverige och internationellt.

Konserthuset Stockholm / Kungliga Filharmonikerna
Hötorget 8
103 87 STOCKHOLM
Sweden