Gå direkt till innehåll
The Horror. Kungliga Filharmonikerna spelar skräckfilmsmusik.
The Horror. Kungliga Filharmonikerna spelar skräckfilmsmusik.

Pressmeddelande -

THE HORROR drabbar Kungliga Filharmonikerna!

Skräck i mängder med Kungliga Filharmonikerna

Skräckinjagande filmmusik med Kungliga Filharmonikerna, presenterad av Orvar Säfström. Nej, inte bara ”lite ryslig” musik, utan den verkliga mardrömsmusiken!

Skräcken är en av människans äldsta känslor, lika starkt kopplad till vår genetiskt programmerade instinkt att överleva som sexualdriften. I alla tider har vi fascinerats av det hemska, fasansfulla och groteska. Efter de två succékonserterna WE COME IN PEACE (science fiction) och SAGAS (fantasy) ger sig nu Orvar Säfström och Kungliga Filharmonikerna in i vansinnets mörkaste, vindlande korridorer där de döda fått liv och ondskans hantlangare håller hov. 

Djävulskörer och vansinnesstråkar

THE HORROR är en filmmusikkonsert utöver det vanliga. Från det Oscarbelönade soundtrack till The Omen (1976) hör vi djävulskörerna mässa ”Ave Satani”. I Hellraiser (1987) släpar förvridna demoner sina skrikande offer in i smärtans dimensioner till en vansinnesvals. Jack Torrance eskalerande galenskap i The Shining (1980) till Penderecki’s vansinnesstråkar. Musiken från The Exorcist (1973), Halloween (1978) och The Beyond (1981) hamrar in budskapet: det här kommer inte att sluta väl.

Värd för THE HORROR är Orvar Säfström.

– Från första stund har tanken varit att göra en all-in skräckupplevelse. Inte ”lite ryslig” musik från thrillers och spökhistorier, utan mardrömskompositioner från riktigt otäcka filmer. Ofta är det i krocken mellan det sköra och vackra och det riktigt fasansfulla som verklig skräck uppstår. Ta exempelvis vaggvisan från Rosemary’s Baby, eller det romantiskt klingande huvudtemat i ofattbart hemska Cannibal Holocaust. Det är sådant vi har tagit fasta på, säger Orvar Säfström, som med sitt produktionsbolag tagit fram konserten.

Konserthuset den 9 och 10 juni

Det blir två konserter i Konserthuset: fredag den 9 juni och lördag den 10 juni. Kungliga Filharmonikerna leds av litauska Giedré Slekyté, som debuterade med orkestern vid spelmusikkonserten 2016. I flera nummer medverkar även Katarinakörerna, bland annat i Ave Satani ur The Omen, som inleder programmet.

Se komplett program på Konserthusets webbplats.

Inför bägge konserterna är alla konsertbesökare välkomna till Grünewaldsalen kl 18.00, där skräckmästaren Anders Fager läser högt ur sina verk. Fager debuterade som författare 2009 med novellsamlingen Svenska kulter och är dubbelt aktuell i år med den Storytel-exklusiva vampyrhistorien Evas första vecka som död och romanen För gudinnan.

Intresset för THE HORROR sträcker sig utanför Sverige. Den ikoniske filmmusikkompositören Fabio Frizzi flyger själv upp från Rom för att bevittna fredagens framförande av hans musik från The Beyond (1981). Frizzi har skrivit filmmusik till över 70 långfilmer och en mängd tv-serier. Mest känd är han för sitt långa samarbete med regissören Lucio Fulci, främst i skräckgenren. ”Det var min stora dröm att bli filmmusikkompositör. Om jag nu kan sägas ha uppnått det målet spelade min vän Lucio stor roll i det.” 2003 inkluderade Quentin Tarantino ett av Frizzis klassiska teman i sin film Kill Bill: Volume 1.

Efterfest

Som om inte allt detta var nog kan vi nu också avslöja att fredagens konsert följs av en ”inofficiell efterfest” på rockklubben Kraken i Slakthusområdet.

Där står Vargtimmen Podcast i DJ-båset och sedan kliver den legendariska proggrockgruppen Goblin, kända från italienska skräckfilmssoundtracks som Suspiria och Profondo Rosso, upp på scenen. Endast 800 biljetter släpps till denna unika konsert som kompletterar en av de mest skräckfilmsmatade helger Stockholm har upplevt.

Mycket onöje!

Ämnen

Kontakter

Tony Lundman

Presskontakt Redaktör +46 8 786 02 90

Hör passionen, möt känslorna, upplev magin

Konserthuset Stockholm är hemmet för en av Europas främsta symfoniorkestrar, Kungliga Filharmonikerna, och ägs av Stockholms Konserthusstiftelse. Visionen är att Konserthuset Stockholm ska vara ett av Europas mest nyskapande och tillgängliga konserthus, där utbudet präglas av högsta internationella kvalitet. Kungliga Filharmonikerna ska vara en av musikvärldens mest omtalade och respekterade orkestrar, ständigt uppmärksammad för sin höga kvalitet och musikaliska nyfikenhet.

Varje vecka under konsertsäsongen gästas Konserthuset Stockholm av det internationella musiklivets främsta artister i olika genrer. Här presenteras orkestermusik med Kungliga Filharmonikerna, familjekonserter, kammarmusik, jazz och världsmusik. Vi ger årligen uppemot 200 konserter i egen regi samt ett 40-tal konserter anordnade av externa arrangörer.

I samband med coronapandemin har satsningen på det digitala utbudet, som är gratis för alla, utökats avsevärt. Idag är den väletablerade streamingtjänsten Konserthuset Play en av de mest aktiva och ansedda kanalerna i branschen, både i Sverige och internationellt.

Konserthuset Stockholm / Kungliga Filharmonikerna
Hötorget 8
103 87 STOCKHOLM
Sweden