Gå direkt till innehåll
HK Gruber bjuder in till festival i Konserthuset. Foto: Priska Ketterer
HK Gruber bjuder in till festival i Konserthuset. Foto: Priska Ketterer

Pressmeddelande -

Tonsättarfestival med HK Gruber!

Nu är det bara timmar kvar innan årets Tonsättarfestival drar igång! I centrum står österrikiske tonsättaren, sångaren och dirigenten HK Gruber. HK står för Heinz Karl. Ofta kallas han kort och gott ”Nali” – ett smeknamn han fick som liten när han var medlem i Wiener Sängerknaben, den världsberömda gosskören. 

Han har kallats anarkistisk humorist, och det var med den avväpnande, underhållande och trollbildande Frankenstein!! för orkester och ”chansonnier” (Gruber sjunger själv, men en sorts teatral, berättande ”talsång”) han slog igenom stort i slutet av 1970-talet. Då hade han komponerat i dryga tio år, efter att han inlett sin musikerkarriär som kontrabasist i diverse orkestrar.

Den omfattande festivalen spänner över verk från mitten av 1960-talet (Manhattan Broadcasts, 1964) till den nyskrivna pianokonserten (2017), Kungliga Filharmonikernas sambeställningsverk som uruppfördes i New York tidigare i år. Givetvis ingår även succéverket Frankenstein!! och dessutom musik av HK Grubers ”idol” Igor Stravinsky (Symfoni i tre satser), samt av inspiratörer som Kurt Weill och Hanns Eisler (vars sånger Gruber sjunger vid soppkonserten i morgon fredag!).

Tonsättarfestivalen invigs i kväll torsdag 16 november och pågår fram till nästa fredag, 24 november.

Hela festivalprogrammet (länk öppnas i nytt fönster)

Läs mer i den 112-sidiga programboken, som innehåller en lång intervju med HK Gruber, information om samtliga verk och medverkande, en komplett verkförteckning samt ett rikt och underhållande bildmaterial.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Tony Lundman

Presskontakt Redaktör +46 8 786 02 90

Hör passionen, möt känslorna, upplev magin

Konserthuset Stockholm är hemmet för en av Europas främsta symfoniorkestrar, Kungliga Filharmonikerna, och ägs av Stockholms Konserthusstiftelse. Visionen är att Konserthuset Stockholm ska vara ett av Europas mest nyskapande och tillgängliga konserthus, där utbudet präglas av högsta internationella kvalitet. Kungliga Filharmonikerna ska vara en av musikvärldens mest omtalade och respekterade orkestrar, ständigt uppmärksammad för sin höga kvalitet och musikaliska nyfikenhet.

Varje vecka under konsertsäsongen gästas Konserthuset Stockholm av det internationella musiklivets främsta artister i olika genrer. Här presenteras orkestermusik med Kungliga Filharmonikerna, familjekonserter, kammarmusik, jazz och världsmusik. Vi ger årligen uppemot 200 konserter i egen regi samt ett 40-tal konserter anordnade av externa arrangörer.

I samband med coronapandemin har satsningen på det digitala utbudet, som är gratis för alla, utökats avsevärt. Idag är den väletablerade streamingtjänsten Konserthuset Play en av de mest aktiva och ansedda kanalerna i branschen, både i Sverige och internationellt.

Konserthuset Stockholm / Kungliga Filharmonikerna
Hötorget 8
103 87 STOCKHOLM
Sweden