Gå direkt till innehåll
Violinisten Vilde Frang är solist i Brittens violinkonsert. Foto: Marco Borggreve
Violinisten Vilde Frang är solist i Brittens violinkonsert. Foto: Marco Borggreve

Pressmeddelande -

Vilde Frang, Kurt Elling och lite Metallica

Det är med spänning vi väntar på att få höra den briljanta norska violinisten Vilde Frang i Benjamin Brittens maffiga violinkonsert i morgon. På fredag väntar ett kärt återbesök av Kurt Elling, av många ansedd som en av världens främsta manliga jazzsångare, och på måndag kammarmusik med ZilliacusPerssonRaitinen, som denna gång bjudit in den nederländske fagottisten Bram van Sambeek.

Vilde Frang spelar Britten

I morgon torsdag 3 november kl 19.00 Stora salen

KUNGLIGA FILHARMONIKERNA
Dirigent Santtu-Matias Rouvali
Vilde Frang violin

Britten Violinkonsert
Leyman Solar flares
Beethoven Symfoni nr 2

Det är med spänning vi väntar på att få höra den briljanta norska violinisten Vilde Frang i Benjamin Brittens maffiga violinkonsert. Hon debuterade med Oslo-Filarmonien endast 12 år gammal, och nu vid 30 års ålder är hon redan mycket erfaren, rikt prisbelönad för sina inspelningar och efterfrågad världen över.

Santtu-Matias Rouvali och Vilde Frang är ungefär jämngamla. Rouvali är färskare på den internationella musikscenen, men har gjort en kometkarriär. ”Rouvali har allt som krävs och det ljudande resultatet är lika briljant som explosivt”, skrev Frankfurter Allgemeine Zeitung. Efter sin succédebut med Sjællands Symfoniorkester hösten 2011 utnämndes han i januari året därpå till orkesterns förste gästdirigent. Framgångarna har sedan dess radats upp. 2013 debuterade han med Kungliga Filharmonikerna och han har därefter återkommit vid två tillfällen (se länk nedan för ett filmat konsertexempel).Från och med nästa säsong är han Göteborgs Symfonikers nye chefdirigent.

Här leder han orkestern även i svenska tonsättaren Katarina Leymans Solar flares – en musikalisk tolkning av solen, dess egenskaper och egenheter – och Beethovens andra symfoni. Denna är överraskande förbisedd bland andra mer ”revolutionära” symfonier. Här framträder en mer självständig Beethoven jämfört med den Haydn/Mozart-beroende första symfonin – i det avseendet är den ett nyckelverk.

Läs mer

Se film med Vilde Frang från skivinspelningen

Kurt Elling "The Beautiful Day"

Fredag 4 november kl 19.30 OBS! Ingen paus

Kurt Elling Quintet

Kurt Elling sång
Stuart Mindeman piano
John McLean gitarr
Clark Sommers kontrabas
Ulysses Owens jr trummor

Amerikanske Kurt Elling är en av världens främsta jazzvokalister. Han ligger ständigt i topp vid olika omröstningar och han har nominerats till tio Grammy Awards och vunnit i den prestigefyllda kategorin Best Vocal Jazz Album.

Fjolårets cd var en underbar kosmopolitisk mix med sånger från Brasilien, Irland, Frankrike, Tyskland, USA, Irland, Kuba och Island. En del musiken var ursprungligen instrumental, men här textsatt av Elling själv. Cd:n höjdes till skyarna av världens musikkritiker. Nu är han i dagarna aktuell med en ny platta, The Beautiful Day, med julskimrande jazz på Kurt Ellings eget sätt.

Det är med The Beautiful Day han kommer till Stockholm på ett efterlängtat återbesök. Det blir garanterat en högtidsstund för alla älskare av vokal jazz. New York Times har kallat honom den störste manliga jazzsångaren i vår tid. 

Läs mer

Äntligen måndag: ZPR möter Bram van Sambeek

Måndag 7 november kl 19.00 Grünewaldsalen

ZilliacusPerssonRaitinen

Cecilia Zilliacus violin
Johanna Persson viola
Kati Raitinen cello

Bram van Sambeek fagott

Äntligen måndag och stråktrion ZilliacusPerssonRaitinen fortsätter att bjuda in gästartister och tillsammans med dem utforskar både nyare och äldre musik, ofta i nära kontakt med publiken. Den här gången har man bjudit in den nederländske fagottisten Bram van Sambeek. 2009 fick han Nederländernas mest prestigefyllda musikutmärkelse: The Dutch Music Prize.

Han framträder regelbundet med många av världens främsta orkestrar och ensembler och repertoaren spänner från barock till nyskrivet, i olika genrer. Med sin ibland nästan rockiga attityd i kombination med extrem virtuositet har fått mycket stor uppmärksamhet. Att musik av hårdrockbandet Metallica ingår här framstår som helt följdriktigt.

I programmet ingår såväl musik för fagott med enskilda stråkinstrument som en ”fagottkvartett” för fagott och stråktrio av François Devienne (1759–1803) – som själv var verksam som fagottist vid Parisoperan och som komponerade omkring 300 verk, merparten för blåsinstrument.

Läs mer

Ämnen

Kontakter

Tony Lundman

Presskontakt Redaktör +46 8 786 02 90

Hör passionen, möt känslorna, upplev magin

Konserthuset Stockholm är hemmet för en av Europas främsta symfoniorkestrar, Kungliga Filharmonikerna, och ägs av Stockholms Konserthusstiftelse. Visionen är att Konserthuset Stockholm ska vara ett av Europas mest nyskapande och tillgängliga konserthus, där utbudet präglas av högsta internationella kvalitet. Kungliga Filharmonikerna ska vara en av musikvärldens mest omtalade och respekterade orkestrar, ständigt uppmärksammad för sin höga kvalitet och musikaliska nyfikenhet.

Varje vecka under konsertsäsongen gästas Konserthuset Stockholm av det internationella musiklivets främsta artister i olika genrer. Här presenteras orkestermusik med Kungliga Filharmonikerna, familjekonserter, kammarmusik, jazz och världsmusik. Vi ger årligen uppemot 200 konserter i egen regi samt ett 40-tal konserter anordnade av externa arrangörer.

I samband med coronapandemin har satsningen på det digitala utbudet, som är gratis för alla, utökats avsevärt. Idag är den väletablerade streamingtjänsten Konserthuset Play en av de mest aktiva och ansedda kanalerna i branschen, både i Sverige och internationellt.

Konserthuset Stockholm / Kungliga Filharmonikerna
Hötorget 8
103 87 STOCKHOLM
Sweden