Gå direkt till innehåll
Svansjön blir isbalett på Liseberg i jul

Pressmeddelande -

Svansjön blir isbalett på Liseberg i jul

Varje år när Jul på Liseberg öppnar är det även premiär för årets isshow. I jul blir det den klassiska baletten Svansjön som visas på Lisebergs isbana. – Det blir en förstklassig balettsaga på is, säger Sofia Sjölin, producent. Premiär för Jul på Liseberg och isbaletten Svansjön är 16 november.

Den klassiska baletten Svansjön av Pyotr Ilyich Tjajkovskij spelades för första gången på Bolsjojteatern i Moskva år 1877. Det är en saga i fyra akter och den har allt som en rafflande kärlekshistoria bör ha: En prins, Siegfried, som förälskar sig i den förtrollade prinsessan Odette. Och en ond trollkarl, Rothbart, som har förhäxat Odette till att förvandlas till en vacker vit svan varje gång solen går upp. Men kanske kan sann kärlek bryta förtrollningen?

Sofia Sjölin har producerat isshowen på Liseberg sedan 2003. I år skiljer sig showen från tidigare år då det är mer inslag av klassisk balett, berättar hon. Utöver traditionella operakulisser, dramatiska masker och nättare balett-inspirerade kostymer kommer fyra ballerinor synas i årets show.

Även konståkarna influeras av balett i sin åkning. Konståkning och balett kan tyckas gå hand i hand, men det är helt olika skolor och olika sätt att röra kroppen på.

– Det som är riktigt utmanande är att få till skådespeleriet, balettkänslan och samtidigt hålla koll på allt det tekniska som konståkningen innebär, säger Arvid Smith som spelar prins Siegfried.

I sex månader har ensemblen tränat balett för att få till rätt rörelser och känsla, men för att klara av isshowens konståkningsmoment krävs betydligt längre övning än så. Alla i ensemblen har minst 10 000 timmar skridskoåkning i bagaget och de allra flesta har tränat sedan barnsben. Svansjön började de repetera på is i början på september.

Hela miljön i Stora Scenen-området, som kallas Drömmarnas jul, kommer att vara en del av sagan. Utöver kulisserna och dekorationerna vid själva isbanan så förstärks känslan i området av en så kallad videomapping mot Stora Scenen. Videomapping innebär är att med hjälp av projektioner och ljus skapa en illusion av något mot en annan yta.

– Vi skapar ett rum i området genom att mot Stora scenen projicera det stora slottet, följt av slottsstaketet och den mörka sjön, beskriver Lotta Carlsbogård, chef över konstnärlig ledning på Liseberg. I mitten utspelar sig sagan på isbanan och upp mot berget tornar den stora skogen upp sig.

Årets satsning på Jul på Liseberg är den största i säsongens 19-åriga historia. Runt 15 miljoner kronor används för att skapa den speciella Jul på Liseberg-atmosfären som ramas in av miljoner glittrande julljus.

Jul på Liseberg och isbaletten Svansjön har premiär 16 november

För mer information kontakta:

Ebba Källeskog, pr-ansvarig Liseberg, ebba.kalleskog@liseberg.se eller 0725-22 27 30.


Om Lisebergs uppsättning av Svansjön

Tidsepok: År 1890–1900

Musik: Tjajkovskijs Svansjön

Produktionsbolag: VIS Productions

Längd på föreställning: 20 min

Producent – Sofia Sjölin

Regissör – Johan Karlberg

Koreografer – Lina Stenman, Ida Sjölin, Imi Raabe, Albin Boudrée samt Alexandra Breding

Huvudrollerna:

Arvid Smith – Prins Siegfried

Isabelle Olsson – Svanprinsessan Odette

Ämnen

Regioner


Liseberg är en av de ledande nöjesparkerna i Europa och erbjuder underhållning, attraktioner, restauranger och boende av högsta klass. Varje år tar parken emot cirka 3 miljoner gäster, vilket gör Liseberg till Sveriges mest besökta resmål.

Relaterat innehåll

En av de ledande nöjesparkerna i Europa

Liseberg är en av de ledande nöjesparkerna i Europa och erbjuder underhållning, attraktioner, restauranger och boende av högsta klass. Varje år tar parken emot cirka 3 miljoner gäster, vilket gör Liseberg till Sveriges mest besökta resmål.

Liseberg
Sofierogatan 5, Box 5053
402 22 Göteborg
Sweden
Besök våra andra nyhetsrum