Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

En handelsresandes död – premiär för Arthur Millers storartade amerikanska klassiker

”Djungeln är mörk men full av diamanter”

Lördag 6 oktober har Arthur Millers familjedrama En handelsresandes död premiär på Intiman. Den amerikanska drömmen rasar samman för handelsresande Willy Loman. Han står på randen till ett sammanbrott och hans fru Linda gör allt för att hålla familjens fasad uppe. De vuxna sönerna Biff och Happy är varken lyckliga eller framgångsrika men föräldrarna vägrar inse detta. En handelsresandes död är en berättelse om livslögner, svek och krossade drömmar.

Regissören Dennis Sandin ser många likheter med pjäsen som skrevs 1949, och det samhälle vi lever i idag:

– Arthur Millers civilisationskritik grundar sig i The American Dream där individens framgång och lycka står i centrum. Vad händer med människorna i det moderna kapitalistiska samhället, blir de bara ett kugge i ett maskineri eller kan de leva ut sina drömmar? Pjäsens Willy Loman har haft drömmar i hela sitt liv, och till slut tar drömmarna över. Pjäsen är på ett sätt ett drömspel där han försöker rädda sig själv kvar i livet.

Huvudrollerna spelas av Göran Dyrssen (Willy Loman) och Li Brådhe (Linda), och sönerna av Mattias Linderoth (Biff) och Erik Borgeke (Happy). I övriga roller ser vi Bill Hugg, Erik Olsson, Henrik Svalander och Sandra Stojiljkovic.

Kontakta gärna mig för ytterligare information och intervjuer med skådespelare och konstnärligt team.

Med vänlig hälsning,

Carin Hebelius, presskontakt
0702-274238, carin.hebelius@malmostadsteater.se

EN HANDELSRESANDES DÖD
Av Arthur Miller

Premiär på Intiman 6 oktober 2018. Spelas t.o.m. 1 december.

Förlag: Nordiska APS
Originaltitel: Death of a Salesman
Översättning: Sven Barthel
Bearbetning: Dennis Sandin och Henrietta Hultén

Regi: Dennis Sandin
Scenografi och kostym: Stine Martinsen
Ljusdesign: Max Mitle
Ljuddesign: Mikael Svanevik
Videodesign: Michala Clemmensen
Mask: Nikki Kristiansson, Siv Nyholm
Dramaturg: Henrietta Hultén

I rollerna

Willy Loman – Göran Dyrssen
Linda – Li Brådhe
Biff – Mattias Linderoth
Happy – Erik Borgeke
Bernard – Henrik Svalander
Kvinnan – Sandra Stojiljkovic
Charley – Bill Hugg
Farbror Ben/Howard Wagner – Erik Olsson

Arthur Miller
Dramatiker

Arthur Miller (1915–2005) var född och uppvuxen i Brooklyn, New York. Han började skriva dramatik under sina universitetsår och fick sitt genombrott med All My Sons (Alla mina söner) 1947, som hade Sverigepremiär på Dramaten redan samma år. 1949 vann han Pulitzerpriset och tre Tonystatyetter för sin succépjäsDeath of a Salesman(En handelsresandes död). Miller är en av USA:s mest erkända dramatiker och var starkt socialt och politiskt engagerad. Hans pjäser kännetecknas av besk samhällskritik och psykologisk realism. Miller var en av många konstnärer som utsattes för ”kommunistjakten” i 1950-talets USA. I The Crucible (Häxjakten) från 1953 riktar han stark kritik mot senator McCarthy och hans jakt på kommunister och vänstersympatisörer. Miller är också känd för sitt äktenskap med filmstjärnan Marilyn Monroe 1956–1961, och skrev manus till hennes sista film The Misfits.

Dennis Sandin
Regissör

Dennis Sandin utbildade sig till skådespelare vid Teaterhögskolan i Malmö och utexaminerades 1998. Mellan 2003 och 2007 var han en av de drivande krafterna bakom Teater Terrier i Malmö. Därefter har han etablerat sig som regissör och har arbetat på teatrar som Malmö Stadsteater, Uppsala Stadsteater, Helsingborgs Stadsteater, Göteborgs Stadsteater och Stockholms Stadsteater. På Malmö Stadsteater står han bakom uppsättningarna Karriär, Jenny from Hörby, Zlatans leende, Att döda ett tivoli, Yarden, De sista trollen och Svek.

Göran Dyrssen

Göran Dyrssen är utbildad vid Calle Flygares teaterstudio och vid Scenskolan i Göteborg. Han har arbetat på Malmö Stadsteater sedan 1982 då han medverkade i urpremiären av Lars Noréns Natten är dagens mor på Intiman. Under åren har man bl a kunnat se Göran som Jörg Haider i Avskedet,som Skalle-Per i Ronja Rövardotter, som den goda häxan i Trollkarlen från Oz, som president George W. Bush i Sånt händer på Intiman, som Walter i Skimmer och som John Hale i Arthur Millers Häxjakten. 2010 satte han upp egna monologen Let’s be Frank med sig själv i huvudrollen. Göran var också med i hyllade All We Need is Love på Intiman 2010-2011. På senare år har han spelat en av huvudrollerna i I väntan på Godot, samt medverkat i Livläkarens besök, familjeföreställningen Den oändliga historien, Dylansällskapet och i den iscensatta diktläsningen Alfabet med Li Brådhe.

Li Brådhe

Li Brådhe gick ut Teaterhögskolan i Malmö 1975. Sedan dess har hennes yrkesverksamhet varit omfattande på såväl scen och film som i TV. Hon har spelat många stora roller som till exempel En kvinna av Dario Fo, Julia i Romeo och Julia, Ifgenia i Aulis och Nora i Ett Dockhem. Bland de filmer Li varit med i kan nämnas Hempas bar (1977), Den osynlige (2001) och Höjdhopparn i regi av Lars Molin (1977). Li var anställd vid TV-teatern på Sveriges Television under 3 år i början av 1980-talet. Där medverkade hon bland annat i Missförståndet i regi av Bo Widerberg. På TV har hon även bl a synts i 32 avsnitt av serien Varuhuset. Till Malmö Stadsteater kom Li första gången 1976, då hon medverkade i Jösses flickor.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Malmö Stadsteater spelar nyskriven dramatik varvat med klassiker på tre scener: Hipp, Intiman och Studion.

Kontakter

Carin Hebelius

Carin Hebelius

Presskontakt Kommunikatör/pressansvarig 0702 274238

Anette Zetterlund

Presskontakt t f VD Ekonomi

Malmö Stadsteater vill vara en teater som engagerar, underhåller och berör alla Malmöbor.

Malmö Stadsteater är en av Sveriges ledande stadsteatrar och sätter upp cirka femton produktioner per år. Repertoaren både speglar det nya Malmö och håller de klassiska mästerverken levande. Vi vill vara en teater som engagerar, underhåller och berör.

Teatern har en fast skådespelarensemble och spelar på framförallt tre scener; Hipp, Intiman och Studion. Huvudscenen Hipp är inrymd i den anrika cirkusbyggnaden Hippodromen mitt i centrala Malmö. Teaterns något mindre scen Intiman ligger i anslutning till Operan på Östra Rönneholmsvägen. Högst upp i Hipphuset hittar du vår minsta scen Studion som även inrymmer Malmö Stadsteaters verksamhet för barn och unga.

MALMÖ STADSTEATER
Kalendegatan 12
20010 Malmö
Sweden