Gå direkt till innehåll
Seminarium om internationell dramatik för unga presenterar resultatet av ”Prospero workshop” på Intiman den 18 juni.
Seminarium om internationell dramatik för unga presenterar resultatet av ”Prospero workshop” på Intiman den 18 juni.

Pressmeddelande -

Seminarium: Internationell dramatik för unga

Readings – presentationer – panelsamtal – nätverkscafé

Tisdag 18 juni kl. 15.00-18.30, på Malmö Stadsteaters scen Intiman

Hur kan vi skapa berättelser för en ny tid? Hur ser dramatik formad i ett internationellt sammanhang ut? Reflektioner från ett interkulturellt, konstnärligt utbyte om att skapa nya manus för barn och unga.

Välkommen till ett seminarium om internationell dramatik för unga. Det här seminariet presenterar resultatet av ”Prospero workshop”, ett två veckor långt konstnärligt utbyte där skådespelare från Burkina Faso, Nepal, Uganda, Kina, Danmark, Norge och Sverige har arbetat fram nya synopsis tillsammans, med barn och unga som målgrupp. Det blir också panelsamtal om internationellt samarbete, och teater för barn och unga i de olika länderna. Det finns också möjlighet till nätverkande och enskilda möten på plats.

Jaques Mathiessen är konstnärlig ledare för Prospero workshops:

– Grunden till att jag har satt igång Prospero workshops är min övertygelse om att en större mellanmänsklig och global förståelse är extremt viktigt i den värld vi lever i. Det ligger en kolossal rikedom i mångfalden. När människor med mycket olika erfarenheter möts för att arbeta och belysa ett gemensamt ämne, kan helt nya och okända historier uppstå. Ett sådant möte ger möjlighet att spegla en diversitet, en mångfacetterad värld och att förstå varandra och oss själva bättre – och därmed utvecklas konstnärligt och mänskligt, säger Jaques Mathiessen.

Unga Malmö Stadsteaters producent Alexandra Hill har arbetat med projektet i flera år och ser mycket fram emot workshopen på Intiman:

– Jag gläder mig så åt att genomföra Prospero Workshop, något vi på Unga Malmö Stadsteater jobbat för i flera år tillsammans med våra nordiska partners. Det är ett led i teaterns internationella arbete och ett unikt konstnärligt utbyte – jag ser mycket fram emot att ta del av erfarenheten och kraften i detta möte mellan skådespelare från hela världen. Vi kan lära så mycket av varandra i utvecklingen av barnteatern, säger Alexandra Hill.

Vill du komma tisdagen den 18 juni eller göra förhandsintervjuer?
Kontakta Carin Hebelius, presskontakt Malmö Stadsteater, 0702-274238 eller carin.hebelius@malmostadsteater.se

Seminariet är kostnadsfritt och öppet för allmänheten!

Program:
15.00-16.15 PROSPERO WORKSHOP – Reading och presentation av nya manus för unga
Presentationer från ett interkulturellt laboratorium; 21 skådespelare från 7 länder – Uganda, Kina, Nepal, Burkina Faso, Sverige, Norge och Danmark – har i en tiodagars workshop samarbetat kring att skapa nya manus för barn och unga. Under denna första halva av seminariet presenterar de tre tvärgrupperna sina synopsis/resultat och berättar om arbetsprocessen.

16.30-17.45
PANELSAMTAL:
Teater för barn och unga i världen – sju perspektiv

Ett panelsamtal om lärdomar och möjligheter med internationella samarbeten. Hur kan interkulturella möten vitalisera ny dramatik och nya teaterproduktioner för unga? Hur ser barnperspektivet ut i de olika länderna – metoderna, tematiken? Vilka utmaningar och möjligheter finns?
I panelen sitter en workshopdeltagare från varje land.
Moderator: Kristina Ros, Barnteaterakademin.

17.45-18.30 NÄTVERKSCAFÉ
Workshopdeltagare och internationella gäster möter publiken under informella former ute i foajén, och möjlighet ges till fördjupad dialog och personliga utbyten.

……………………………………………………………………………………..


”Prospero workshops II” är ett samarbetsprojekt mellan Passepartout Theatre i Köpenhamn, Teater Joker i Oslo och Unga Malmö Stadsteater. Genomförs med stöd av Kulturrådet/SE, Statens Kunstfond/DK, Nordisk Kulturkontakt, Kulturrådet/NO, SEANSE Senter for kunstproduksjon, OsloMet/Oslo Metropolitan University, Fond for utøvende kunstnere/NO, Konstnärsnämnden/SE, Dansk Artist Forbund, ASSITEJ/NO, ASSITEJ/DK, Teatercentrum/DK, Sentralen i Oslo och Teater Grob i Köpenhamn m fl.

Seminariet i Malmö är ett samarbete mellan Malmö Stadsteater, Bibu, Barnteaterakademin och Teater 23.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Malmö Stadsteater spelar nyskriven dramatik varvat med klassiker på tre scener: Hipp, Intiman och Studion.

Kontakter

Carin Hebelius

Carin Hebelius

Presskontakt Kommunikatör/pressansvarig 0702 274238

Anette Zetterlund

Presskontakt t f VD Ekonomi

Malmö Stadsteater vill vara en teater som engagerar, underhåller och berör alla Malmöbor.

Malmö Stadsteater är en av Sveriges ledande stadsteatrar och sätter upp cirka femton produktioner per år. Repertoaren både speglar det nya Malmö och håller de klassiska mästerverken levande. Vi vill vara en teater som engagerar, underhåller och berör.

Teatern har en fast skådespelarensemble och spelar på framförallt tre scener; Hipp, Intiman och Studion. Huvudscenen Hipp är inrymd i den anrika cirkusbyggnaden Hippodromen mitt i centrala Malmö. Teaterns något mindre scen Intiman ligger i anslutning till Operan på Östra Rönneholmsvägen. Högst upp i Hipphuset hittar du vår minsta scen Studion som även inrymmer Malmö Stadsteaters verksamhet för barn och unga.

MALMÖ STADSTEATER
Kalendegatan 12
20010 Malmö
Sweden