Gå direkt till innehåll
25 november manifestation mot kvinnovåld och för kvinnors rätt till egna liv

Pressmeddelande -

25 november manifestation mot kvinnovåld och för kvinnors rätt till egna liv

Mäns våld mot kvinnor finns överallt i samhället och pågår hela tiden. Det går att förändra detta. Det finns hjälp att få, både för den som blir utsatt och för den som utsätter. Den 25 november har ett antal organisationer gått samman och manifesterar i Nordstan.

Varje år mellan den 25 november och 10 december uppmanas människor att på olika sätt ta ställning och agera mot våld mot kvinnor genom kampanjen Zonta says NO.

Under dessa 16 dagar engagerar sig Zontaklubbar världen över för att synliggöra könsbaserat våld och påverka fler att bidra till en förändring.

Den 25 november infaller Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor. Den uppmärksammar minnet av systrarna Mirabal, som mördades i sin kamp mot diktaturen i Dominikanska republiken på 1960-talet. Dagen inleder 16 days of activism, som sträcker sig till den 10 december , Internationella dagen för mänskliga rättigheter, det datum då Förenta Nationerna 1948 antog den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna.16 days of activism kopplar samman dessa minnesdagar som en symbol för att våld mot kvinnor är kränkning av mänskliga rättigheter.

Det är drygt ett år sedan starten på #MeToo-kampanjen som uppmärksammade omfattningen av sexuella trakasserier och andra former av våld som kvinnor utsätts för varje dag.

-Att bryta tystnaden är det första steget att förändra kulturella normer och synen på maskulinitet. Men vi måste gå vidare, säger Therese Schröder, Zonta Göteborg.

Zontaklubbar i Göteborg, Mölndal och Kungälv, Suicidprevention i Väst och MÄN för jämställdhet Göteborg har gått samman i en gemensam manifestation mot våldet och kommer vara på Nordstadstorget 25/11 klockan 10.00-17.00.Under dagen medverkar även UN-Women Nationell Kommitté Sverige, Locker room Talk, Terrafem, Jämställdhetsmyndigheten, Tjejjouren med flera. Det blir även dans och musik.

Mer information om Zonta, Suicidprevention i väst och MÄN för jämställdhet finns här:

https://www.zonta.se/http://suicidprev.com/https://mfj.se/

Kontaktpersoner

Zonta: Therese Schroeder, Tel: 0709-242847

Suicidprevention Väst: Sarah Görsch, Tel: 0705-41 10 57

Män för jämställdhet Göteborg: Mikael Levy, Tel: 0733-24 12 48

Zonta International är en ledande global organisation av personer från olika yrkesgrupper som arbetar för att främja kvinnors rättigheter genom stödjande insatser och påverkansarbete. Vi är partipolitiskt och religiöst obundna och har över 1200 klubbar med 30 000 medlemmar i 66 länder.
Distrikt 21, som består av Sverige och Lettland, har omkring 2000 medlemm
ar.

Ämnen

Regioner


Nordstan är Sveriges ledande affärscentrum med 30 miljoner besökare på 70 000 kvm handel och en omsättning på 4,4 miljarder kronor inklusive moms per år.

Kontakter

Anna Gustafsson

Anna Gustafsson

Presskontakt Tf. Presskontakt +46 70 710 74 12

Nordstan - Sveriges ledande affärscentrum

Nordstan är Sveriges ledande affärscentrum med ca 29 miljoner besökare och en omsättning på 4,4 miljarder kronor inklusive moms per år. 200 butiker, restauranger, banker och hotell på en yta av 320 000 kvm mitt i centrala Göteborg. För mer information besök www.nordstan.se

Nordstan
Götgatan 10
411 05 Göteborg
Sweden