Gå direkt till innehåll
Vinnarbidraget "Nya ögon på plast i arkitekturen"
Vinnarbidraget "Nya ögon på plast i arkitekturen"

Pressmeddelande -

”900 företag har laddat sina montrar med det senaste!”

Nordbygg 2018 är igång. Bygg- och fastighetssektorn hälsas välkommen till en mässa fullmatad med innovation, kontakter och kunskap i alla montrar och på olika scener. Under den inledande pressträffen presenterades highlights och några tydliga teman för veckan: rekrytering, digitalisering, jämställdhet samt beställarrollen.

Peter Söderberg, projektchef Nordbygg, hälsade på tisdagmorgonen över 900 utställande företag välkomna till Nordbygg.

– Här finns marknadsledande företag inom alla områden och med ett oerhört brett utbud. Jag vill säga att det är det överläget mest effektiva sättet att få marknadsöversikt och träffa experter för direkt kunskapsutbyte, sade Peter Söderberg.

Alla företag har laddat montrarna med det senaste och många planerar sina lanseringar till Nordbygg.

– Till Nordbygg 2018 har vi 25 procent nya utställare och över 200 utländska utställare. Den summan fördubblades förra gången och i år är det ännu fler. Därtill kommer fem nationsmontrar som samlar internationella aktörer som vill in på den svenska marknaden, sade Peter Söderberg.

Energi och rekrytering

Arrangörsgruppen bakom Nordbygg gav sina hetaste tips om vad man inte bör missa under veckan. Jaana Petherbielke, marknadschef, Energi- och Miljötekniska föreningen, tog fasta på utveckling av beställarrollen. Ju bättre kunskap beställaren har, desto bättra kan leverantören möte krav och önskemål och det blir möjligt att uppnå regeringens energimål.

Anders Mårtensson, VVS fabrikanternas Råd, tryckte på att det måste bli norm att välja energismarta produkter och tipsade om att hallarna är fulla just av sådana möjligheter. Han lyfte också fram rekryteringsfrågan som ju är en angelägenhet för hela branschen och pekade på SACO-dagen och andra möjligheter som öppnas under Nordbygg.

Jämställdhet

Urban Månsson, Svensk Byggtjänst berättade om Jämnt på jobbet – byggsektorns breda initiativ i spåren av #metoo. Idag är 8 procent av de anställda kvinnor, vilket är lägst av alla branscher i Sverige. Här finns stora möjligheter att lösa rekryteringsbehovet, men då måste vi bli bättre på jämställdhet.

– Det finns ingen quickfix på en jämställd arbetsplats. Vad som behövs är en metod och ett strukturerat arbetssätt. Sådana exempel kommer vi att lyfta fram under Nordbygg, sade Urban Månsson.

Digitalisering

Britta Permats, Svensk Ventilation kommunicerade sina highlights under mässan i fyra punkter.

– Digitala processer, som BIM med inriktning på installation är stort, liksom IoT-lösningar, bland annat för styrning av inneklimat. Det finns flera föredrag under veckan på Inneklimatscenen, tipsade Britta.

Att besöka montrarna och verkligen träffa de som jobbar med nyheter inom allt från mätning till intelligenta toastolar. Slutligen lyfte Britta fram Nordbyggs olika tävlingar, som Stora inneklimatpriset, där både pristagare och övriga nomineringar har mycket att komma med.

Material – trender och hållbarhet

Erik Haara, Glasbranschföreningen och Louise Röström, Saint Gobain/Byggmaterialindustrierna berättade om materialnyheter ur sina aspekter.

– Ta till vara möjligheten prata energi och se hur snabbt tekniken går fram på glasområdet. Utvecklingen är på inget sätt slut. Den går mot mer och mer energieffektiva glas, mindre men med bättre prestanda. Förhoppningsvis är det glaset som tar in energin i byggnaden så småningom, genom integrerade solcellen, sade Erik Haara i sin framidsspaning.

– Vi i Sverige ligger i framkant när vi talar om miljöinformation. Efterfrågan öka, miljöcertifiering är populärt så det kommer det att handla mycket om i montrarna, sade Louise Röström, hållbarhetschef Saint Gobain.

Hon pekade på brandsäkerhet viktig aspekt och tipsade om ett seminarium som tar sin början i brandkatastrofen i London och berättar mer om hur jobbar vi med brandsäkerhet i Sverige.

Byggsektorn och tech-världen möts

Slutligen berättade Lars Albinsson, Bygg 4.0, om plattformen Nordic ConTech, ett initiativ gjort av Bygg 4.0 och Svensk Byggtjänst med Nordbygg som partner.

– Vi vill accelerera mötet mellan tech-världen och byggsektorn. Stockholm är den andra ledande staden i världen när det kommer till unicorns, framgångsrika startup-företag. Därför är Stockholm och Nordbygg den perfekta platsen ett sådant möte, sade Lars Albinsson.


För mer information besök www.nordbygg.se eller kontakta:

Peter Söderberg, projektchef
peter.soderberg@stockholmsmassan.se, 08-749 43 93

Pär Jonasson, pressansvarig
par.jonasson@stockholmsmassan.se, 08-749 44 17

Frågor angående ackreditering skickas till press@stockholmsmassan.se
Ackreditera dig här »

Ämnen

Regioner


Möten i världsklass
Inspiration och kunskap, affärsmöjligheter och nya vänner. Stockholmsmässan är Nordens största mötesplats med ett 70-tal branschledande mässor och hundratals nationella och internationella kongresser, konferenser och evenemang varje år.
Vi ser fram emot att träffa dig!

Kontakter

Ronja Nyström

Ronja Nyström

Presskontakt PR- & Pressansvarig 070-789 42 86

Nordens största mötesplats

Stockholmsmässan är Nordens största mäss- och kongressanläggning med 70 000 kvm utställningsyta. Årligen arrangerar vi branschledande mässor samt nationella och internationella konferenser och event. Mäss- och kongressanläggningen är certifierade enligt ISO 20121 – hållbarhet vid evenemang.

Stockholmsmässan
Mässvägen 1
125 80 Stockholm
Sweden
Besök våra andra nyhetsrum