Gå direkt till innehåll
Bobergsskolan är en nybyggd grundskola i Norra Djurgårdsstaden och invigdes i augusti 2019. Projektet kommer presenteras på Arkitekturdagen på Nordbygg den 24 april.
Bobergsskolan är en nybyggd grundskola i Norra Djurgårdsstaden och invigdes i augusti 2019. Projektet kommer presenteras på Arkitekturdagen på Nordbygg den 24 april.

Pressmeddelande -

Arkitekturen intar Nordbygg

Även arkitekter bör besöka Nordbygg. Det menar bland andra Johannes Karlström, grundare av ​Notes Design Studio, efter sitt besök på Nordbygg 2018.

– Jag blev slagen av hur effektivt använd tid det var att gå runt på Nordbygg och titta på nya material, en riktig ögonöppnare faktiskt, konstaterar Johannes Karlström.

Han framhåller att möjligheten till tidseffektiv research kring detaljer och material är att starkt skäl för en arkitektfirma att besöka Nordbygg.

​​Temadag om arkitektur

​Nordbyggs satsning på området arkitektur innefattar Arkitekturdagen den 24 april. Det är tidskriften Arkitektur och Nordbygg som då bjuder intill en temadag med fokus på pedagogisk arkitektur. Syftet är att generera ett utbyte mellan svensk och internationell arkitektur.

– Idén är att bjuda in arkitekter från Europa för att inspirera oss i Sverige till att skapa och bygga saker på nya sätt, berättar Dan Hallemar, förläggare på ​Arkitektur Förlag.

​​Pedagogisk arkitektur

​Årets temadag har skolans utformning i centrum. Inbjudna arkitekter från Skandinavien kommer att presentera olika perspektiv kring pedagogisk arkitektur och hur man kan gestalta skolmiljöer för att förbättra trygghet, inlärning och sociala relationer. Som aktuella exempel kommer ​SISAB, Skolfastigheter i Stockholm AB, att presentera två av sina skolprojekt. Den nybyggda ​Bobergsskolan i Norra Djurgårdsstaden och ​Per Anders Fogelström Gymnasiet på Södermalm.

​​Materialkunskap central i alla byggprojekt

​En allt viktigare fråga i all byggnation är valet av material och nyheterna kommer snabbt i byggsektorn. Att välja rätt material är viktig för hållbara projekt och även för en fungerande och trivsam miljö. Där har arkitekten en betydelsefull roll. Björn Florman, som är ansvarig för ​Materialbiblioteket på Stockholmsmässan ser att hållbarhet och trä är starka trender.

Nordbygg bidrar även till nästa generation arkitekters materialkunskap. De senaste tio åren har Nordbygg genomfört tävlingen ”Nya ögon på…” till vilken studenter på landets arkitektutbildningar bjuds in.

– Vi insåg att arkitektutbildningen i Sverige saknade undervisning om materialkunskap och det ville vi hjälpa till med, berättar Peter Söderberg, Nordbyggs projektchef och initiativtagare till tävlingen.

Årets tävling utmanade deltagarna att kreera med byggkeramik. Det ​​vinnande teamet, en trio från Arkitekthögskolan vid Umeå universitet, tar emot sitt pris på Nordbygg den 23 april, på entrétorget där även tävlingsbidraget är uppfört, ett fullt fungerande café i naturlig storlek.

​​För mer information kontakta:

Peter Söderberg,Nordbyggs projektchef
​peter.soderberg@stockholmsmassan.se
, tel.08-749 43 93

Pär Jonasson, pressansvarig
​par.jonasson@stockholmsmassan.se
, tel. 08-749 44 17

Carolina Ekman, pressansvarig,
​carolina.ekman@stockholmsmassan.se
, tel. 08-749 41 35

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Möten i världsklass
Inspiration och kunskap, affärsmöjligheter och nya vänner. Stockholmsmässan är Nordens största mötesplats med ett 70-tal branschledande mässor och hundratals nationella och internationella kongresser, konferenser och evenemang varje år.
Vi ser fram emot att träffa dig!

Kontakter

Ronja Nyström

Ronja Nyström

Presskontakt PR- & Pressansvarig 070-789 42 86

Nordens största mötesplats

Stockholmsmässan är Nordens största mäss- och kongressanläggning med 70 000 kvm utställningsyta. Årligen arrangerar vi branschledande mässor samt nationella och internationella konferenser och event. Mäss- och kongressanläggningen är certifierade enligt ISO 20121 – hållbarhet vid evenemang.

Stockholmsmässan
Mässvägen 1
125 80 Stockholm
Sweden
Besök våra andra nyhetsrum