Gå direkt till innehåll
Ragna Ragnarsdóttir, Cecilia Xinyu Zhang,  Troels Flensted,  Elina Ulvio, Alexandra Nilasdotter
Ragna Ragnarsdóttir, Cecilia Xinyu Zhang, Troels Flensted, Elina Ulvio, Alexandra Nilasdotter

Pressmeddelande -

De nominerade till designpriset Formex Nova 2018 utsedda

Designpriset Formex Nova går till årets nordiska formgivare och delas ut 21 augusti. Utmärkelsen går till en ung formgivare verksam inom Norden och pristagaren utses av en expertjury. Priset instiftades av inredningsmässan Formex 2011 för att främja god, nordisk design

Danmark - Troels Flensted

TROELS FLENSTED STUDIO grundades av 2015 av Troels Flensted, som har studerat
produktdesign vid Central Saint Martins i London. Troels Flensteds passion och intresse för material är utgångspunkten för alla nya projekt och experiment i hans studio. Det har lett till många utmärkelser, stipendier, prestigefyllda utställningar och uppdrag. Studion är baserad i Köpenhamn, Danmark och arbetar med begåvade

Juryns motivering: I Troels Flensteds formgivning står material och färger för uttrycket. Genom att börja från grunden med materialen skapar han bruksföremål med en rik variation, där slumpen får medverka till resultatet.

Finland - Elina Ulvio

Helsingforsbaserade Elina Ulvios arkitektbakgrund har inspirerat hennes formgivning, där plats och form möts för att skapa mångfacetterade dimensioner av möbler och inredningsföremål. Hennes design kan beskrivas som funktionell konst. Hon adderar en unik touch på sina objekt samtidigt som de bibehåller sin användbarhet.

Juryns motivering: Elina Ulvios formspråk är sparsmakat och funktionellt och utstrålar en självklar elegans. Samtidigt visar hennes design ett tydligt släktskap med den finska modernistiska arkitekturen och designen.

Island - Ragna Ragnarsdóttir

Islandsfödda Ragna Ragnarsdóttir tog sin examen på Ensci Les Atelier 2016. Hon arbetar i gränslandet mellan design, formgivning, konst och produktion, där hon upptäcker nya kreativa processer.Ragna Ragnarsdóttir söker ständigt nya sätt att hantera och blanda material med syfte att skapa interaktivitet mellan produkten och användaren.

Juryns motivering: Ragna Ragnarsdóttir formuttryck är egensinnigt, personligt och humoristiskt. Hennes föremål känns mytiska och för tankarna till isländska sagor och till landets unika natur, samtidigt som de påminner om kinesisk estetik.

Norge - Cecilia Xinyu Zhang

Cecilia Xinyu Zhang föddes i Beijing och flyttade till Göteborg för att gå masterutbildningen på HDK, Högskolan för Design och Konsthantverk. Därefter bosatte sig hon i Bergen. Cecilia Xinyu Zhang designar objekt som bland annat syftar till att förändra uppfattningen av ting och rum genom skapandet av optiska illusioner i vardagsföremål.

Juryns motivering: Subtilt, gracilt, estetiskt tilltalande med en egen tvist. Cecilia Xinyu Zhangs skapar objekt med en självsäker grafisk skärpa, som i sig blir till konstverk i rummet

Sverige - Alexandra Nilasdotter

Alexandra Nilasdotter är keramiker och designer med en examen från The Royal Danish

Academy of Fine arts. Hon är uppväxt i Skåne, men numera verksam i Stockholm där hon arbetar både som keramiker med egen produktion och som formgivare i keramik och glas. Hon inspireras av arkitektur, industrialism och minimalism. Hon skapar produkter som är både funktionella och unika.

Juryns motivering: Alexandra Nilasdotter skapar keramiska, omsorgsfullt utförda bruksföremål. Hon har en säker formkänsla och ett stort hantverkskunnande. Resultatet är ett funktionellt och mycket vackert formspråk.

Juryn för Formex Nova 2018 består av Lotta Lewenhaupt, journalist och författare, Kerstin Wickman, professor i designhistoria och ledamot Kungl. Konstakademien, Alexander Lervik, designer och entreprenör, Anders Färdig, grundare av och vd på Design House Stockholm. Gästjurymedlem år 2018 är designstudio Färg & Blanche. Vinnaren utses och presenteras under prisutdelningen som sker i samband med att Formex öppnar den 21 augusti under tisdagskvällen. Samarbetspartner är Trendgruppen PR.

Nomineringsförslagen till Formex Nova görs också i samarbete med Iceland Design Centre,

Design Forum Finland och Klubben (Norwegian Designers Union).

För mer information besök www.formex.se eller kontakta:
Christina Olsson, +46 8 749 44 28, christina.olsson@stockholmsmassan.se
Lotta Signeul, +46 8 749 43 36, lotta.signeul@stockholmsmassan.se

Formex arrangeras av Stockholmsmässan och äger rum två gånger per år. Mässan är Nordens ledande mötesplats för nyheter, affärer, trender, kunskap och inspiration inom inredningsbranschen. Formex välkomnar 900 utställare, 23 000 fackbesökare och över 850 medierepresentanter.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Möten i världsklass
Inspiration och kunskap, affärsmöjligheter och nya vänner. Stockholmsmässan är Nordens största mötesplats med ett 70-tal branschledande mässor och hundratals nationella och internationella kongresser, konferenser och evenemang varje år.
Vi ser fram emot att träffa dig!

Kontakter

Ronja Nyström

Ronja Nyström

Presskontakt PR- & Pressansvarig 070-789 42 86

Nordens största mötesplats

Stockholmsmässan är Nordens största mäss- och kongressanläggning med 70 000 kvm utställningsyta. Årligen arrangerar vi branschledande mässor samt nationella och internationella konferenser och event. Mäss- och kongressanläggningen är certifierade enligt ISO 20121 – hållbarhet vid evenemang.

Stockholmsmässan
Mässvägen 1
125 80 Stockholm
Sweden
Besök våra andra nyhetsrum