Gå direkt till innehåll
Elisabeth Toll, Lisa Mattisson och Klara G - tre fotografter med starka historier att berätta.
Elisabeth Toll, Lisa Mattisson och Klara G - tre fotografter med starka historier att berätta.

Pressmeddelande -

Drama på scen och på vår egen gata - en smygtitt in i verkligheten

I år är berättelserna i fokus på Fotomässan.
Vi lotsas via teaterns värld till stillhet och lugn – och sedan rätt in i en krass verklighet på Stockholms gator.
- Vi är stolta över att få samarbeta med flera prisbelönta fotografer som med sina bilder berättar historier som alla handlar om att fånga ögonblicket, säger Kristian Sewén, projektchef.

Fotomässan har gjort ett omtag när det gäller innehåll och utseende och skapar i år rum för både utställningar och aktiviteter.
Bland annat har man samarbete med flera prisbelönta svenska fotografer som var och en har olika sätt att berätta historier genom sina bilder.

Passion och stillhet
Den prisbelönta modefotografen Elisabeth Toll, 45, som blev utsedd till Årets Fotograf av tidningen Elle och har jobbat för glamourtidningar som Vouge, är en av dem. På Fotomässan visar hon upp två serier: Landskap och några valda modebilder.
- Fotograferingen är ju min stora passion och bilderna jag visar på Fotomässan är tagna i lugnet mellan olika jobb, från platser som andas stillhet och skönhet.
En av Sveriges mest anlitade fotografer, Klara G, 37, väljer att visa fotografier från teatervärlden.
- Det blir en blandning av punk och guld, av små och stora teatersällskap. Alla mina foton måste ha någon slags dramatik – som fotograf blir jag lätt uttråkad annars…
Nyhetsfotografen Lisa Mattisson, 36, som bland annat jobbat i Beirut och under lång tid följt de asylsökande afghanerna i Sverige, berättar om utmaningarna och känslorna i att arbeta under jobbiga förhållanden och berättar med sina bilder historier om människorna bakom rubrikerna.

Rariteter vi minns
Andra nyheter är en stor catwalk mitt i mässområdet där det blir hemliga uppvisningar på årets tema: ”Fånga ögonblicket”. Besökarna har också möjlighet att delta i naturfotografen Tom Atterdals foto- och filmskola. För den som gillar retro och tekniska prylar kommer Sveriges mesta kamerasamlare Owe Söderlund till Fotomässan med delar av sin 12 578 (!) kameror stora samling.
- Jag får väl se hur många jag orkar bära med mig, men det finns några riktigt fina gamla rariteter som ska bli roliga att visa upp, säger Owe Söderlund.
Som en lite knäppare twist på ”branschen bakom kulisserna” är att ett antal kända fotografer lovat öppna upp sina kameraväskor för en smygtitt på innehållet.
- Ja, det blir kanske lite galet. Jag har till exempel alltid en necessär, två par trosor och alvedon inknölade bland objektiv och sladdar. Kameraväskan är ju det man får med sig när det blir bråttom, säger Lisa Mattisson.

Fotnot: Fotomässan går parallellt med Explore (fd Vildmarksmässan) och Allt för Sjön 9-11 mars på Stockholmsmässan.

För mer information kontakta:

Kristian Sewén, projektchef
070-758 78 55
kristian.sewen@stockholmsmassan.se

Liisa Aus, presschef
070-789 41 53
liisa.aus@stockholmsmassan.se

Ämnen


Möten i världsklass
Inspiration och kunskap, affärsmöjligheter och nya vänner. Stockholmsmässan är Nordens största mötesplats med ett 70-tal branschledande mässor och hundratals nationella och internationella kongresser, konferenser och evenemang varje år.
Vi ser fram emot att träffa dig!

Kontakter

Ronja Nyström

Ronja Nyström

Presskontakt PR- & Pressansvarig 070-789 42 86

Nordens största mötesplats

Stockholmsmässan är Nordens största mäss- och kongressanläggning med 70 000 kvm utställningsyta. Årligen arrangerar vi branschledande mässor samt nationella och internationella konferenser och event. Mäss- och kongressanläggningen är certifierade enligt ISO 20121 – hållbarhet vid evenemang.

Stockholmsmässan
Mässvägen 1
125 80 Stockholm
Sweden
Besök våra andra nyhetsrum