Gå direkt till innehåll
Några av de lyckliga vinnarna på The Collector's Awards 2018.
Några av de lyckliga vinnarna på The Collector's Awards 2018.

Pressmeddelande -

Här är årets vinnare i The Collector’s Awards

Vinnarna i Antikbranschens prestigefyllda pris The Collector´s Awards är klara. Pristagarna offentliggjordes på Antikmässan under en glittrande galacocktail på torsdagskvällen 15 februari. Antikmässan äger rum på Stockholmsmässan 15-18 februari.

Det är nionde året i rad som The Collector´s Awards delas ut i samband med Antikmässan. Det är sex olika priser som delas ut. Redan 14 februari, på pressinformationen, utsågs vinnarna av Årets bästa monter och Årets dyrgrip.

Årets antikhandlare
Jenny von Platen, Modern Form, Malmö (VINNARE)
Christer Börjeson, Lysekil
Mikael Anjemark, Anjemarks Antikhandel, Göteborg

Motivering:Säkert har inspirationen och kunskaperna kommit från mamma och även från tidigare led. Med säker blick för form och inredning och med nutidens intresse för svenska klassiker som Märta Måås och Svenskt Tenn har denna affär redan blivit ett känt inslag på antikmässor långt utanför hemstaden. von Platen Modern Form i Malmö.

Berätta lite om vad du har i din butik!
– Allt som är bra från 1900-talet, mycket svenskt och danskt. I april öppnar vi en spännande utställning med föremål designade av Verner Panton som jag hoppas många kommer och ser.

Årets bok
”Tyger vi minns – Frukt, barn och blomtyger” författare Sara Axelius
”Swedish Grace – Svenska 20-talsklassiker” författare Gunnela Ivanov (VINNARE)
”Karin Björquist – Formgivare på Gustavsberg” författare Karin Björquist

Motivering: Ett riktigt praktverk av om en relativt kort men viktig inriktning inom den svenska kulturhistorien. Gunnela Ivanov med medarbetare har gjort en fin sammanställning med över 600 bilder som sammanfattar denna speciella tidsepok på ett fantastiskt sätt och föredömligt illustrerad med fina bilder. Swedish Grace.

Grattis! Blev du överraskad?
– Jag kände nästan på mig att det skulle bli jag, min bok passar liksom bra in här på Antikmässan, säger Gunnela Ivanov.

Årets nydanare
Wanås Samtidskonst, Knislinge (VINNARE)
Livrustkammaren, Stockholm
Dusty Deco, Stockholm

Motivering: Under trettio år har de lockat många av världens främsta samtida konstnärer att ställa ut sin konst i parken som omger slottet med anor från 1400-talet. Wanås Konst har blivit ett av södra Sveriges självklara turistmål för konsten med restaurangen som måltidskonst på lokala råvaror. Marika Wachtmeister, Knisslinge.

Ni har hållit på med utställningar i 30 år, så det är kanske på tiden att ni vann just detta pris?
– Ja, men sånt här tar tid. Vi har ju förändrat en medeltida slottsanläggning till en modern konstupplevelse, och i dag har vi 75 000 årliga besökare! Första året var jag stolt över 5000, säger Marika Wachtmeister.

Årets samlare
Johan Westin, klockor från 1600- och 1700-talen
Fredrik Åström, äger unika historiska bruksföremål som har i en lanthandel på Dufveholm (VINNARE)
Anders Halldén, virtuell nordisk knivsamling

Motivering: Det började med en lanthandel bredvid pappa Görans herrgård. Under åren byggdes ett litet imperium av historiska gårdar som skulle inredas med kulturföremål, Samtidigt utvecklades samlingarna av litografiska skyltar med näringsinnehåll och korkskruvar för att bara nämna några samlarområden. Fredrik Åström Mariefred

Grattis! Hur känns det?
– Det är förstås jättekul, speciellt som jag har besökt Antikmässan varje år ända sedan jag låg i barnvagn, säger Fredrik.

Årets Rookie
Det började med gammalt glas och porslin. Så blev det mer modern design. Och så blev det möbler. Lokalen på Svandammsvägen mittemot tunnelbanan fortsätter att vara Kransens vintagelokal nummer ett. En ny vintagebutik slår upp portarna. Läget är inte långt från Bukowskis market. Medlem i FAK och nu är det andra året på Antikmässan för På femte våningen.

Grattis! Hur länge har ni haft butiken?
– ­I snart ett år, men det är andra gången vi har en monter här på Antikmässan. Jag är duktig på glas och stengods, medan Anna är otroligt duktig på textilier och inredningsbiten, säger Rickard Jansson och Anna Ostrat.

Årets dyrgrip
Ljuskrona av Hagatyp med gammal bindning hos Hoffmans Antik. Svensk 1780-tal i kretsen av Rung. Blått stamglas och såväl förgyllda som försilvrade ringar och stänger med skulperade glasdekorer.

Övriga nominerade till Årets dyrgrip:
Lundgrens Antikhandel - Golvur i wedgwood blå färg tillverkat av Strand ca 1790. Elev hos Rung. Kan spela minst 12 olika melodier förvarade i ett medföljande originalskåp.

Kurt Ribbhagen - Ett par begravningsstakar tillverkade 1775 för brukspatron Olof Ström gm Anna Sahlgren o syster till Niclas Sahlgren, grundare av Ostindiska Kompaniet. Andreas Reutz Göteborg 1775.

Årets monter
Sjöström Antik

Motivering: En självklar och välkomponerad monter av internationell klass där konsten ackompanjerar inredningen och tvärt om. Med starka enskilda karaktärer har vinnaren lyckats kombinera samtliga föremål till en inbjudande, inspirerande och säljande helhet. Glädjande är också att se hur årets vinnare, år efter år, intar en allt större del av mässlokalen. I år är störst bäst!

För mer information besök www.antikmassan.se eller kontakta:
Göran Ekberg, projektchef Antikmässan
goran.ekberg@stockholmsmassan.se, 08-749 43 06

Ämnen

Kategorier


Möten i världsklass
Inspiration och kunskap, affärsmöjligheter och nya vänner. Stockholmsmässan är Nordens största mötesplats med ett 70-tal branschledande mässor och hundratals nationella och internationella kongresser, konferenser och evenemang varje år.
Vi ser fram emot att träffa dig!

Kontakter

Ronja Nyström

Ronja Nyström

Presskontakt PR- & Pressansvarig 070-789 42 86

Nordens största mötesplats

Stockholmsmässan är Nordens största mäss- och kongressanläggning med 70 000 kvm utställningsyta. Årligen arrangerar vi branschledande mässor samt nationella och internationella konferenser och event. Mäss- och kongressanläggningen är certifierade enligt ISO 20121 – hållbarhet vid evenemang.

Stockholmsmässan
Mässvägen 1
125 80 Stockholm
Sweden
Besök våra andra nyhetsrum