Gå direkt till innehåll
Kevin Noone, professor i kemisk meteorologi, var en av talarna på kongressen Baltic Sea Future
Kevin Noone, professor i kemisk meteorologi, var en av talarna på kongressen Baltic Sea Future

Pressmeddelande -

Rädda Östersjön – Baltic Sea Futures framtidsfrågor nu på UR och Kunskapskanalen

Östersjön påverkas av klimatförändringarna. Se ledande klimatforskare, politiker, kommuner, finanssektorn och innovationsföretag berätta om utmaningar och lösningar. UR och Kunskapskanalen visar föreläsningarna från kongressen Baltic Sea Future som hölls den 8-9 mars på Stockholmsmässan.

Temat för den internationella och tvärvetenskapliga kongressen Baltic Sea Future var i år klimatförändringar och dess effekter på regionen och havet. Deltagare från 15 länder var på plats för att utbyta kunskap, inspiration och lösningar för att rädda Östersjön och nå FN:s Agenda2030.

Ledande forskare och beslutsfattare från hela regionen var på plats för att tala om allt från strategier för klimatanpassning till hur Östersjöns ekosystem mår och påverkas av klimatförändringarna. Från och med den 27 april kan du se kongressen via UR Play och den 5-6 maj kan du se programmet i Kunskapskanalen .Några exempel på programpunkter:

Klimatförändringarnas historia i Östersjön
Östersjön är ett ungt hav som har genomgått stora förändringar under relativt kort tid, till följd av dramatiska klimatförändringar. Nina Kirchner, forskningschef på Stockholms universitets Bolincenter för klimatforskning och Martin Jakobsson, professor i maringeologi och geofysik, berättar om Östersjöns geologiska historia, och vad vi kan lära oss av den.

Baltic 2030 – Östersjöregionens framtid
Alla länder kring Östersjön har skrivit under FN:s Agenda 2030, och ska därmed arbeta för att nå de 17 globala mål för hållbar utveckling som finns i handlingsplanen. Ändå finns det stora skillnader mellan hur ambitiösa länderna är. Krista Kampus, ledare för Baltic 2030 på Östersjöstaternas råd (CBSS), berättar om skillnaderna och vad som kan göras för att jämna ut dem.

Handlingsplan för ett hållbart hav
Tillståndet för Östersjöns ekosystem är fortfarande kritiskt och Östersjöländerna har ännu inte nått de mål som sattes upp i den gemensamma handlingsplanen; HELCOM Baltic Sea Action Plan. Monika Stankiewicz, generalsekreterare HELCOM, berättar om bristerna och vad som behöver göras.

Baltadapts klimatanpassningsstrategi
2013 tog projektet Baltadapt fram en klimatanpassningsstrategi och en handlingsplan för samarbete kring klimatanpassning i Östersjöregionen. Lotta Andersson, klimatexpert på SMHI, var med och formulerade strategin.

Stabilitet eller kaos: vägval för klimatet
Hur ska vi klara klimatmålen i Parisavtalet när vi på 28 år inte har lyckats minska utsläppen av koldioxid överhuvudtaget? Enligt Kevin Andersson, professor i klimatledarskap, beror misslyckandet på att världens ledare har valt att tro på romantiska illusioner. Han berättar vad som verkligen måste göras för att minska utsläppen och säkra planeten för kommande generationer.

För mer information besök www.balticseafuture.org eller kontakta:
Marmar Nekoro, projektledare för Baltic Sea Future
marmar.nekoro@stockholmsmassan.se, mobil +46 73 707 85 31

Fakta: Baltic Sea Future ägde rum den 8-9 mars 2018. Initiativtagare är Stockholms universitet, Stockholms stad och Stiftelsen Hållbara Hav. Stockholmsmässan arrangerar.

Ämnen

Regioner


Möten i världsklass
Inspiration och kunskap, affärsmöjligheter och nya vänner. Stockholmsmässan är Nordens största mötesplats med ett 70-tal branschledande mässor och hundratals nationella och internationella kongresser, konferenser och evenemang varje år. 
Vi ser fram emot att träffa dig!

Kontakter

Ronja Nyström

Ronja Nyström

Presskontakt PR- & Pressansvarig 070-789 42 86

Nordens största mötesplats

Stockholmsmässan är Nordens största mäss- och kongressanläggning med 70 000 kvm utställningsyta. Årligen arrangerar vi branschledande mässor samt nationella och internationella konferenser och event. Mäss- och kongressanläggningen är certifierade enligt ISO 20121 – hållbarhet vid evenemang.

Stockholmsmässan
Mässvägen 1
125 80 Stockholm
Sweden
Besök våra andra nyhetsrum