Gå direkt till innehåll
Fredrik Drotte, Stadsutvecklingsansvarig, ÅWL Arkitekter, Elise Grosse, Arkitekt/Hållbarhetsspecialist, White Arkitekter, Lennart Weiss, Kommersiell Direktör, Veidekke, Tommy Lenberg, VD, Byggherrarna samt en nykomling i gänget: Thomas Stoll, Planche
Fredrik Drotte, Stadsutvecklingsansvarig, ÅWL Arkitekter, Elise Grosse, Arkitekt/Hållbarhetsspecialist, White Arkitekter, Lennart Weiss, Kommersiell Direktör, Veidekke, Tommy Lenberg, VD, Byggherrarna samt en nykomling i gänget: Thomas Stoll, Planche

Pressmeddelande -

Samhällsbyggararenan: Vi vet vad som bör göras – nu behövs mer mod och action

Det har blivit något av en tradition att Samhällsbyggararenans spanarpanel delar med sig av sina personliga intryck från Almedalsveckan. I går träffades Elise Grosse, Arkitekt/Hållbarhetsspecialist, White Arkitekter, Fredrik Drotte, Stadsutvecklingsansvarig, ÅWL Arkitekter, Lennart Weiss, Kommersiell Direktör, Veidekke, Tommy Lenberg, VD, Byggherrarna samt en nykomling i gänget: Thomas Stoll, Planchef/Arkitekt MSA, Stadsbyggnadskontoret Stockholms stad för samtal och reflektioner. Peter Söderberg, Projektchef, Nordbygg/Stockholmsmässan ledde samtalet.

Finansiering
Frågan om den svajande bostadssektorn och finansiering av bostadsköp engagerade panelen.

Politiken reagerar fortfarande med förnekelse, som om nedgången bara berör ett lyxsegment och därmed är ett avgränsat problem, vilket är helt fel. Vi står inför ett skifte som ingen vet hur det slutar, jag är orolig för en kris som fortsätter eskalera, menade Lennart Weiss. Alla frågor är ställda, alla analyser gjorda, det som saknas nu är handling, menade Lennart Weiss.

Panelen menade ändå att de som inte är politiker lätt skyller allt för politiken. Vi måste göra det tillsammans, men branschen måste få hjälp.

Samverkan – försiktigt framåt
Tommy Lenberg, Byggherrarna, menade att det måste finnas en tydligare processbeskrivning, olika steg vi ska passera. Vilken output ska levereras?

Det är dags att gå in på huret. HUR ska vi samverka, vi har pratat om ATT länge. Sättet att träffas i rundabordssamtal är väldigt välkomna. Panel är otroligt bra plats, otroligt bra händelse. Men bra att komma ner på djupet också.

Vi behöver bestämma oss för vad vi vill att politiken ska gör? Sätta standarder, ta beslut, så vi inte hittar på en massa olika modeller. Det behöver rensas i rabatten, sade Fredrik Drotte.

Peter Söderberg berättade att näringsminister Mikael Damberg som deltog i Samhällsbyggararenan tidigare i veckan drog en parallell till fordonsindustrin, som pratar med en röst och efterlyste en enad röst från byggsektorn för att lättare kunna följa den.

Lär av andra branscher
Digitalisering har också varit stort under Almedalsveckan. Panelen har fördjupat sig i vad som händer i andra branscher, så som hälso- och sjukvård. De ser stora möjligheter men några menade att vi fortfarande är långt från AI i vår vardag, i plan- och byggprocess i kommunhus och på byggen.

Vi kan skicka paket och följa dem världen över men å andra sidan är det omöjligt hitta remiss inom vården. Det visar digitaliseringens båda ansikten, sade Elise Grosse, och fortsatte:

Det finns aktörer och länder som går framåt med stormsteg. Det är intressant att se var innovationen sker. Det är företag som IBM och Microsoft har flest patent inom bygg internationellt sätt.

Jag hör också skräckscenarier, som vem som bestämmer över min data. Är det jag själv som väljer eller Facebooks algoritm som påverkar mig? Det är verkliga som vi, var och en, måste engagera sig i.

Den digitala staden
Även tidigare på dagen var ämnet digitalisering. Då ledde Elise Grosse tillsammans med Nina Borgström, digitalansvarig på White Arkitekter, en diskussion om människan i den digitala staden.

Det finns både en oro och en positiv förväntan för den digitala utvecklingen och vilken värderingsgrund vi ska bygga den på. Digitalisering kan leda i två riktningar, den effektiva framtiden eller den skapande framtiden. Anders Bergmark från Färgfabriken höjde ett varningens finger mot hur amerikanska utvecklingen går mot kommersialism och den kinesiska mot statligt styrande när det gäller digital utveckling.

Vad ska bli våra etiska val? Det är viktigt att vi i Europa hittar vår egen väg.

Jämställdhet het fråga
Ett seminarium som drog fullt hus var Svensk Byggtjänsts Jämnt på jobbet. Frågan om en jämställd byggsektor har fått stort utrymme i debatten under året, så också i Almedalen. Jämnt på jobbet är ett branschinitiativ som drivs av Svensk Byggtjänst i samverkan med ledande organisationer och företag inom samhällsbyggnad, så som Nordbygg, och syftar till att få fler kvinnor att vilja jobba i byggbranschen. Cajsa Winge, arkitekt och initiativtagare till #sistaspikenikistan, Emma Hult riksdagspolitiker (mp), Enligt Karin Eriksson VD XL-bygg, Amanda Swedsudde, yrkeslärare inom elektrikerutbildning och Cecilia Tenford-Toftby riksdagsledamot (m) samt moderator Kajsa Hessel, Byggcheferna. Dagens heta fråga var vad som kan och bör göras från politiskt håll för att attrahera den stora majoritet som består av halva befolkningen, kvinnorna och de unga männen, som trots intresse konsekvent väljer bort bygg- och installatörs- och montörsjobben. Många konkreta idéer framkom.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Möten i världsklass
Inspiration och kunskap, affärsmöjligheter och nya vänner. Stockholmsmässan är Nordens största mötesplats med ett 70-tal branschledande mässor och hundratals nationella och internationella kongresser, konferenser och evenemang varje år.
Vi ser fram emot att träffa dig!

Kontakter

Ronja Nyström

Ronja Nyström

Presskontakt PR- & Pressansvarig 070-789 42 86

Nordens största mötesplats

Stockholmsmässan är Nordens största mäss- och kongressanläggning med 70 000 kvm utställningsyta. Årligen arrangerar vi branschledande mässor samt nationella och internationella konferenser och event. Mäss- och kongressanläggningen är certifierade enligt ISO 20121 – hållbarhet vid evenemang.

Stockholmsmässan
Mässvägen 1
125 80 Stockholm
Sweden
Besök våra andra nyhetsrum