Gå direkt till innehåll
Oscar Forsman och Tobias Jansson, vinnare av Nya ögon på plast i arkitekturen
Oscar Forsman och Tobias Jansson, vinnare av Nya ögon på plast i arkitekturen

Pressmeddelande -

Umeå Arkitekthögskola bäst på plast

Tobias Jansson och Oscar Forsman, elever på Umeå Arkitekthögskola är vinnare av Nordbyggs tävling för arkitektstudenter, Nya ögon på plast i arkitekturen. Det vinnande bidraget Paviljong kommer att uppföras på Stockholmsmässans entrétorg och fungera som café och mötesplats under Nordbygg, 10 – 13 april.

I sin motivering skriver juryn bland annat:
”Enkelheten i förslaget är också det som åstadkommer dess pampiga resultat. Alla funktioner är snyggt integrerade och helheten övertygar som tillfällig paviljong. Med avstamp i den klassiska ordningen skapas en innergård med pelare som konsekvent förhåller sig till den strikt geometriska grundidén. […] Stabilitet och låg vikt gör det enkelt att föreställa sig hur caféet levereras i ett platt paket: en storslagen pelarsal som lika snabbt kan byggas upp som plockas ner igen.”

Plast en utmaning
– Kul att vinna, konstaterar Tobias Jansson och Oscar Forsman unisont. Det har varit en rolig tävling att jobba med och vi ser fram emot att få se den färdiga paviljongen.

– Vi ville skapa en paviljong bestående av tydliga element som repeteras, med ett klart och tydligt uttryck, förklarar Tobias.

Att arbeta med plast upplevde de som svårt eftersom de inte arbetat med det som bärande material tidigare.

– Jag kan känna att vi mest tänkte att allt går, säger Oscar. Nu, efter att tävlingen avgjorts, ser vi därför fram emot att diskutera konstruktionen av paviljongen.

Schysst plattform
Oscar och Tobias är båda mycket positiva till Nordbyggs initiativ med en tävling som fokuserar på olika material. De menar att de själva lärt sig en hel del nytt om plast efter att ha deltagit.

– Tävlingen känns som en schysst plattform för studenter att närma sig olika material på, likaså att viga en paviljong helt åt ett material, menar Oscar Forsman.

– Plast har egna unika egenskaper och vi tror därför att det är ett material som alltid kommer att finnas som en del i arkitekturen, säger Tobias Jansson.

Mer plast på Materialbiblioteket
Även Björn Florman, Materialbiblioteket, ser en ljus framtid för plasten i svensk arkitektur.

– Till Materialbiblioteket får vi idag besökare som vill se ”äkta” plast, säger Björn Florman. Därför är min tro att plast har en ljus framtid inom svensk gestaltande arkitektur. Vi kommer att närma oss Tyskland och Danmark där plast sedan länge har en stark ställning.

Mer plastinformation kan Nordbyggbesökaren passa på att inhämta på Materialbibliotekets table top-utställning ”Äkta fake”.

– Utställningen omfattar fler material men plast har en given plats. Plasten togs ju ursprungligen fram för att vara just fake. Det vill säga kopiera och ersätta elfenben och sköldpaddsskal. Nu har vi kommit så långt att plast ofta erkänns som äkta, berättar Björn Florman.

Nya ögon på plast i arkitekturen arrangeras av Nordbygg i samarbete med Sveriges arkitekter och i år även med IKEM (Innovations- och kemiindustrierna i Sverige) Totalt inkom 18 tävlingsbidrag från Lunds Tekniska Högskola, Luleå Tekniska Universitet, Umeå Arkitekthögskola och Chalmers.

För mer information besök http://www.nordbygg.se eller kontakta:
Peter Söderberg, projektchef
peter.soderberg@stockholmsmassan.se
, 08-749 43 93

Liisa Aus, pressansvarig
liisa.aus@stockholmsmassan.se
, 08-749 41 53

Ämnen

Regioner


Möten i världsklass
Inspiration och kunskap, affärsmöjligheter och nya vänner. Stockholmsmässan är Nordens största mötesplats med ett 70-tal branschledande mässor och hundratals nationella och internationella kongresser, konferenser och evenemang varje år.
Vi ser fram emot att träffa dig!

Kontakter

Ronja Nyström

Ronja Nyström

Presskontakt PR- & Pressansvarig 070-789 42 86

Nordens största mötesplats

Stockholmsmässan är Nordens största mäss- och kongressanläggning med 70 000 kvm utställningsyta. Årligen arrangerar vi branschledande mässor samt nationella och internationella konferenser och event. Mäss- och kongressanläggningen är certifierade enligt ISO 20121 – hållbarhet vid evenemang.

Stockholmsmässan
Mässvägen 1
125 80 Stockholm
Sweden
Besök våra andra nyhetsrum