Gå direkt till innehåll
Unikt jugendporslin på Samlarens Café

Pressmeddelande -

Unikt jugendporslin på Samlarens Café

Årets utställning som visas på Samlarens Café under Antikmässan 15-18 februari bjuder på vackert jugendporslin ur Rörstrands-experten Markus Dimdals stora samling. Varje år får Årets samlare som utsetts på The Collector’s Awards under Antikmässan året innan uppdraget att skapa innehållet i Samlarens Café. Nu är det Art Nouveau från Rörstrand i fokus.

Samlarens Café, ett alltid lika populärt inslag under Antikmässan, är precis vad det låter som – både ett café och en utställning där en hängiven samlare ges utrymme. I år är det alltså Markus Dimdals tur att visa upp några favoriter ur sin stora samling Rörstrandporslin från jugendperioden. Markus vann den prestigefulla titeln Årets Samlare på The Collector’s Awards 2017, en galacocktail med prisutdelning som hålls i anslutning till Antikmässan. Andra priser som delas ut är Årets Antikhandlare, Årets Nydanare, Årets Dyrgrip, Årets Monter och Årets Bok.

Hur var det att bli utsedd till ”Årets Samlare 2017”?
– Jätteroligt såklart! Det var tuff konkurrens och jag trodde ärligt talat inte att jag skulle vinna, utan att priset skulle gå till något mer ungdomligt som exempelvis Star wars-samlaren. Och året före vann ju en jeanssamlare. Förhoppningsvis har det betytt att fler har fått upp ögonen för detta fina konsthantverk.

Markus berättar att han på Samlarens Café kommer att visa upp både ovanliga och oväntade föremål ur sin samling.
– Jag tänker välja ut ett par teman som visar upp lite mer okända sidor av Rörstrands produktion från den här tiden. Bland annat en sektion tillägnad Algot Erikson som var föreståndare för Rörstrands konstateljé, men som inte fått den uppmärksamhet jag tycker han förtjänar. Det blir också en sektion om Nils Emil Lundströms stengods från 1910- och 20-talen, som var samtida med det stengods Patrik Nordström införde vid den kungliga danska fabriken, men som av någon anledning har tappats bort ur historieskrivningen.

Varför valde du att börja samla på just Rörstrandporslin, och just från den här perioden kring sekelskiftet 1900?
– Det finns flera skäl. Det håller en internationellt sett mycket hög kvalitet, det fanns relativt gott om föremål till salu när jag började samla och till ett överkomligt pris. Dessutom är det tillverkat i min hemstad Stockholm.

Du har på köpet blivit något av en expert på hur tillverkningen gick till och mycket annat – berätta!
– Det fanns olika märkningar som inte var förklarade, skillnader i teknik och material, okända signaturer och mycket annat jag blev nyfiken på. Jag började åka runt till olika arkiv för att göra egen research och fotade av allt, varefter jag hemma kunde gå igenom materialet i lugn och ro. Det var nu som jag blev riktigt biten på ämnet; forskandet var minst lika roligt som samlandet!

Markus delar med sig av sina unika kunskaper i boken ”Art Nouveau från Rörstrand – konstkeramiken 1895-1926” som gavs ut 2016.

För mer information kontakta:
Göran Ekberg, projektchef Antikmässan
goran.ekberg@stockholmsmassan.se, 08-749 43 06

Ämnen

Kategorier

Regioner


Möten i världsklass
Inspiration och kunskap, affärsmöjligheter och nya vänner. Stockholmsmässan är Nordens största mötesplats med ett 70-tal branschledande mässor och hundratals nationella och internationella kongresser, konferenser och evenemang varje år.
Vi ser fram emot att träffa dig!

Kontakter

Ronja Nyström

Ronja Nyström

Presskontakt PR- & Pressansvarig 070-789 42 86

Nordens största mötesplats

Stockholmsmässan är Nordens största mäss- och kongressanläggning med 70 000 kvm utställningsyta. Årligen arrangerar vi branschledande mässor samt nationella och internationella konferenser och event. Mäss- och kongressanläggningen är certifierade enligt ISO 20121 – hållbarhet vid evenemang.

Stockholmsmässan
Mässvägen 1
125 80 Stockholm
Sweden
Besök våra andra nyhetsrum