Gå direkt till innehåll
Foto: Urban Jörén
Foto: Urban Jörén

Pressmeddelande -

En sann historia om ett osannolikt mod

Måndag den 1 oktober visar Stora Teatern föreställningen ”Några av oss”. Det är en sann historia om ett osannolikt mod, en i dessa tider angelägen föreställning om några pojkar som i hemlighet och med risk för sina liv startar en tidning i koncentrationslägret Theresienstadt. Föreställningen ingår i Riksteaterns tematiska spår Demokratins gränser. 

Petr Ginz är 14 år när han anländer till koncentrationslägret Theresienstadt. Tillsammans med en grupp andra pojkar inkvarteras han i Hem 1. I hemlighet utropar pojkarna sin sovbarack till demokratisk republik och Petr Ginz åtar sig uppdraget att bli redaktör för dess tidning, Vedem. I föreställningen följer vi fyra av de modiga skribenterna som med risk för sina liv rapporterar sakligt och gripande om livet i Theresienstadt. 1944 förs Petr Ginz och hans vänner, 16 år gamla, till gaskamrarna i Auschwitz. En av pojkarna i redaktionen gömmer tidningarna bakom smedjan i Theresienstadt. Så bevaras texterna för framtiden och nu blir de teater.

Pojkarna i Theresienstadt lyckades i det yttersta mörkret mobilisera sin kreativitet till motstånd, medmänsklighet och meningsskapande. I en tid då Europa är nära att glömma sitt förflutna hjälper Petr Gintz oss att justera vår mänskliga kompass.

Medverkande: Mårten Andersson, Per Burell, Peter Perski + en skådespelare till
Manus: Eva-Maria Dahlin
Regi: Måns Lagerlöf
Scenografi och kostymdesign: Johanna Mårtensson
Komposition och ljuddesign: Hampus Norén

NÅGRA AV OSS

Gradängscen Stora Teatern
Måndag 1 oktober kl 19

Info och biljetter på storateatern.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Stora Teatern är Göteborgs stora scen för svenska och internationella gästspel. Här upplever du ett unikt program fullt av teater, musik, dans och nycirkus, varvat med intressanta och fördjupande samtal.

Kontakter

Linnéa Fredriksson

Linnéa Fredriksson

Presskontakt Kommunikation- och pressansvarig Kommunikation, press och marknadsföring 031 - 368 32 94

Stora Teatern är Göteborgs stora scen för svenska och internationella gästspel.

Här upplever du ett unikt program fullt av teater, musik, dans och nycirkus, varvat med intressanta och fördjupande samtal.

Stora Teatern
Kungsparken 1
411 36 Göteborg