Pressmeddelande -

Fifty for the future, betydande projekt för den nutida kammarmusiken!

2016 anslöt sig Uppsala Konsert & Kongress till det internationella kammarmusikprojektet Fifty for the future - the Kronos Learning Repertoire. Våren 2017 gästade projektet med initiativtagarna Kronos Quartet i spetsen UKKs stora sal framför en begeistrad publik. Nu kan vi ta del av resultaten det 5-åriga projektet hittills genererat, och de är minst sagt imponerande. Ett stort och viktigt steg för den nutida kammarmusikens utveckling och framtid! 

"What would happen if we could, through our years of working with hundreds of composers from many places, make a body of incredibly interesting, fun music that could serve the next generation as a launching pad to a world of discovery?" David Harrington, Kronos Quartet. 

Med den frågeställningen drog idéarbetet bakom Fifty for the future igång. 

- Fifty for the future möjliggör för unga musiker att spela musik som är samtida med dem själva och därmed också relevant för dem, berättar UKKs vd och konstnärliga ledare Lena Åberg Frisk. Att köpa loss noter och partitur till nyskriven musik är kostsamt, därför är många musiker hänvisade till den gamla repertoaren av klassisk musik. Men det här projektet vänder upp och ner på detta - noterna släpps fria på nätet för vem som helst att ladda ner och spela. Det är unikt, och livsviktigt både för genren som sådan och för unga hungriga musiker. 

Fifty for the future består av flera delar där den lärande delen är betydande. En lång lista av konserthus, festivaler, universitet och organisationer från hela världen har gått samman för att stötta projektet och tillsammans genomföra denna jättesatsning på kammarmusik. Det handlar om att beställa verk och lyfta fram samtida kompositörer av kammarmusik. Det handlar om att framföra dessa verk på konserthus och scener runt om i världen. Men i fokus står musikstudenter som här får chans att spela nyskriven musik, ta del av mentorskap och workshoppa tillsammans med Kronos Quartet. Projektet tillgängliggör också verken genom att låta noterna vara öppna för nedladdning, samt gör det möjligt att via projektets webbplats lära känna kompositörerna på djupet. 

När du projektet går in på sitt tredje år av fem är resultaten redan anmärkningsvärda!

107 workshops och mentorträffar har genomförts med totalt 634 musikstudenter. 
23 verk har uruppförts av Kronos Quartet.
5700 nedladdningar av noter och partitur till
71 olika länder. 

Projektets partners finns i hela världen. Från Carnegie Hall i New York till Singapore Interntional Festival of Arts. Uppsala Konsert & Kongress är den enda samarbetsparten i Sverige och tillsammans med danska Centre for Musical Arts de enda i Skandinavien. För UKK gjordes förutom konserten också workshops med elever från Kungl. Musikhögskolan. 

Kompositörerna kommer också de från hela världen. Sverige representerades med Karin Rehnqvist vars verk The Riddle (Gåtan) uruppfördes under Fifty for the futures andra år. Se henne berätta om verket i klippet nedan. 

I bifogat dokument kan du läsa mer om projektet, statistiken och se listan över samarbetspartners. 

Ämnen

  • Konst, kultur, underhållning

Kategorier

  • ukk

Regioner

  • Stockholm

Uppsala Konsert & Kongress är mötesplats för kulturliv, företag och organisationer. Här arrangeras konserter, föreställningar, kongresser, konferenser, event och banketter. I de olika konsertsalarna framträder internationella, nationella och lokala artister inom alla musikaliska genrer. Vår ledstjärna är att, med ett programutbud som präglas av mångfald och hög kvalitet, välkomna alla.

#uppsalakonsertkongress 

Kontakter

Karin Sävström

Presskontakt Marknadschef Press och kommunikation 018-727 90 40