Skip to main content

Amuse Pro löser växtvärken i den exploderande independent-scenen 

Press release   •   Mar 09, 2020 21:38 -12

Sverige-baserade Amuse har sedan sin lansering 2017 snabbt etablerat sig i både den svenska och internationella musikindustrin. Med hundratusentals användare globalt är de nu världens femte största digitala musikdistributör sett till antal releaser/månad. Internationellt har bolaget varit grogrund för stjärnskott som Lil Nas X medan man i Sverige arbetar med allt från merparten av den exploderande hiphop-scenen till väletablerade artister som Lars Winnerbäck och Carola.

Nu lanserar Amuse en uppgraderad version av sin distributionstjänst, dedikerad till den växande mängden oberoende artister, kollektiv, managements och labels. Amuse Pro innehåller funktioner som royalty splits (som automatiskt fördelar streaming-inkomster till rätt personer) team-konton och uppsnabbade release-processer. Pro-användare kommer även kunna distribuera sin musik till sociala medier som Instagram och TikTok.

“Sedan vi lanserade Amuse 2017 har vi haft nöjet att arbeta med flertalet av Sveriges mest framgångsrika oberoende artister. Fler och fler lyckas nå till toppen på egen hand nuförtiden och då är behoven annorlunda. Det handlar mer om att få arbetet att fungera och mindre om att nå ut”, säger Diego Farias, VD och medgrundare av Amuse. “Att ha en oberoende musikkarriär innebär dock fortfarande så många tidskrävande sysslor och ekonomiska hinder. Med Pro låter vi artister och deras team fokusera på kreativitet istället för de administrativa delarna av en musikkarriär.”

Under utvecklingen av Pro har Amuse arbetat med insikter från såväl sin egen användarbas som brittiska MIDiA Research som bekräftar att independent-sektorn växer i rekordtakt. Bara de globala intäkterna från direkt-distribuerad musik - det vill säga musik som med hjälp av tjänster som Amuse släpps direkt från oberoende artister utan mellanhänder som labels - nådde $821 miljoner 2019. Det representerar en ökning på 25% sedan 2018.

I Sverige, som ofta ses som ett föregångsland inom musikindustrin, är trenden extra tydlig. De senaste två åren har marknadsandelen för independent-releaser på Spotifys Sweden Top 50-lista gått spikrakt uppåt, från 1-5% till runt 25-35% med en peak på hela 38,8% i september 2019.

“Det är viktigt att komma ihåg att man som independent inte nödvändigtvis gör allt själv. De här artisterna ser till att omge sig med människor som kan förstärka och förverkliga deras vision. Jubel, Z.E:s Team Platina och Dree Lows Top Class är typiska exempel på hur de traditionella gränserna mellan label, management och PR-byrå suddats ut”, fortsätter Diego Farias.

I en industri där makten traditionellt legat hos de stora skivbolagen bygger lanseringen av Amuse Pro vidare på Amuses vision om att hjälpa artister bygga sina karriärer på egna villkor. Användare behåller 100% av sina intjänade royalties och rättigheter samt är fria att släppa den musik de själva vill, när de vill.

“Jag startade Jubel 2016 och vi har samarbetat med Amuse sedan 2017. Vår filosofi har alltid varit att ge tillbaka kontrollen över musiken och release-processen till artisterna. Det känns enormt spännande att lämna 10-talet och gå in i det nya decenniet. Plötsligt tar independent lika stor plats som de stora skivbolagens släpp på Spotifys Sweden Top 50. För första gången är det faktiskt möjligt att nå förstaplatsen som oberoende artist. Att få vara en del av att testa Amuse Pro och få tillgång till fler verktyg för att förändra musikindustrin är väldigt inspirerande”, säger Erik Ohlsson, grundare och VD på Jubel.

Amuse Pro släpps som en öppen prenumerationstjänst för web, iOS och Android den 9 mars 2020. Priset kommer att ligga på 79 SEK/månad eller 599 SEK/år.

Changing the game since 2017, the reinvented record label Amuse gives free music distribution and empowering tools to artists across the globe. By using music consumption data Amuse finds, licenses and builds cutting-edge services for tomorrow’s platinum selling talent. Amuse was founded by music industry executives with a collective vision to redefine artist discovery and label deals. Based out of Stockholm, Sweden, they also have added presence in London, Miami and Bogotá.