Alf Svensson

Alf Svensson: Folklig seger men höjd osäkerhet

News   •   Feb 11, 2011 20:32 CET

– Gratulerar det egyptiska folket! Frihetsviljan är en obändig kraft som inga maktfullkomliga och diktatoriska ledare i det långa loppet kan kväsa.

Det säger Alf Svensson, Kristdemokraternas Europaparlamentariker, i ett uttalande med anledning av Hosni Mubaraks avgång.

– Hosni Mubaraks avgång är tveklöst en seger för folkviljan. Givetvis försätts Egypten och regionen i ett osäkert läge, men låt oss inte fixera oss enbart vid risker utan nu se möjligheterna och förstå folkets glädje.

– Det tunga ansvaret vilar nu på landets militär. Lag och ordning måste återställas och demokratiseringen måste påbörjas.

– Egypten är den ledande arabiska nationen. Det finns all anledning att tro att kringliggande ländernas regimer darrar. Det är verkligen hög tid att arabvärlden får uppleva en "östeuropeisk" repris. Fria demokratiska val har folken rätt att förvänta.

– Omvärlden kan inte avsäga sig sitt ansvar. Nu måste EU med stor kraft medverka att en övergång till demokrati och skapandet av civila institutioner sker, säger Alf Svensson.

För mer information:

Pressekreterare:

Marcus Jonsson
+32 491 36 36 41