Alf Svensson

Alf Svensson: Sätt fokus på Eritrea!

Press Release   •   Jan 11, 2010 18:18 CET

– Det sitter fler journalister fängslade i Eritrea än i Kina, och det vill inte säga lite eftersom Eritrea har 5,6 miljoner invånare och Kina är världens folkrikaste nation med 1,3 miljarder invånare, sa Alf Svensson, Kristdemokraternas Europaparlamentariker, vid utfrågningen av EU:s utrikesminister Chatrine Ashton.

Alf Svensson var den enda av Sveriges ledamöter som fick ställa en fråga till Ashton. Han lyfte upp situationen i Eritrea. Ett land som han benämnde som en polisstat jämförbar med Nordkorea. Den fråga han riktade till EU:s nyligen utsedda utrikesminister vid utfrågningen i Europaparlamentet gällde de biståndsmedel som EU ger till det slutna landet:

– Hur kommer du att använda den kanal som biståndet är, för att påverka situationen i Eritrea?

Chatrine Ashton svarade att hon inte känner till situationen i detalj, men betonade vikten av att använda biståndet för att slå vakt om att mänskliga rättigheter värnas.

– Därför är det viktigt att vi har handel, en politik och även en militär aspekt. Hur vi knyter ihop det är en viktig fråga, sa Ashton.

– Jag hade inte förväntat mig något särskilt konkret svar på min fråga. Min målsättning var att lyfta upp frågan och kunna referera till den framöver, till henne och övriga kommissionärer.

– Strax före jul föredrogs jag en rapport av den förre norske statsministern och min gamle gode vän Kjell-Magne Bondevik, som utförligt belyser situationen i Eritrea. Vi måste på alla fronter arbeta för en förbättrad situation för landets invånare, sa Alf Svensson.

 

Mer information

Andreas Carlson
Pressekreterare hos Alf Svensson
+46 735 11 70 80
carlson@kristdemokraterna.se