Persbericht -

Sony introduceert ‘s werelds kleinste en lichtste 4K* camcorder1

Sony’s nieuwste 4K Handycam® AX100E is ideaal als je de mooiste momenten wil vastleggen en afspelen op je 4K BRAVIA TV. In de hoogst mogelijke resolutie, dat spreekt. De compacte behuizing is75% kleiner en 66% lichter dan de eerder geïntroduceerde 4K Handycam, de FDR-AX1E, en zit eveneens boordevol toptechnologie van Sony. De AX100E leent zich perfect voor opnames met één hand.

Dit is de eerste 4K Handycam® met een grote 1.0-inch lichtsterke Exmor R™ CMOS-sensor. Deze is veel groter dan de sensor in normale (consumenten)camcorders. Het resultaat: professionele 4K -beelden (3840 x 2160 pixels) met vier maal zoveel detail dan Full HD met een mooie scherptediepte (bokeh-effect).

De 4K-beeldsensor is gecombineerd met Sony’s ultrakrachtige BIONZ X beeldprocessor met zonespecifieke ruisonderdrukking en detailweergavetechnologie voor de meest levensechte resultaten. Samen met de geavanceerde Cinematone Gamma/Colour-functie en progressieve 25p-opname levert dit warme, rijk gekleurde beelden op.

De Handycam® AX100E is voorzien van een nieuw ontwikkeld ZEISS Vario-Sonnar T*-objectief met 12x optische zoom, speciaal afgestemd op 4K-opnamekwaliteit. De definitie is tot in de hoekjes van het scherm uiterst gedetailleerd dankzij het objectief met 11 groepen en 17 elementen, inclusief AA- (Advanced Aspherical) en ED-lenselementen.

Het objectief werkt in harmonie met de grote 1.0-inch sensor, de BIONZ X beeldprocessoren het ZEISS objectief met 7-lamellendiafragma. Daardoor kun je rekenen op de meest scherpe video- en foto’s, plus de mogelijkheid om professionele scherptediepte (bokeh-effecten) te creëren. Optical SteadyShot houdt de beelden stabiel en schokvrij wanneer je vanuit de hand opneemt.

Dual Video Recording – nog een primeur voor deze 4K Handycam® – stelt de filmer in staat om tegelijk hoogwaardige filmbeelden en onmiddellijk uitwisselbare MP4-bestanden te creëren. Leg films vast in XAVC S (tot 4K/60Mbps of HD/50Mbps) of AVCHD om ze later in de hoogste resolutie te bekijken of te bewerken. Tegelijkertijd wordt een compactere versie in lagere resolutie opgeslagen, in MP4-formaat. Raak na het filmen je NFC-compatibele smartphone of tablet aan om de webvriendelijke MP4-clips vanaf je AX100E over te brengen. De leukste filmpjes kun je dan meteen online met je vrienden delen.

Voor nog meer creatieve mogelijkheden is er High Frame Rate Recording, waarmee je de actie vastlegt in HD-kwaliteit (1280x720) met maar liefst 120 progressieve frames per seconde3. Bekijk deze beelden op je pc in een vloeiende slow motion – net als wanneer op tv die beslissende penalty langzaam wordt overgedaan.

Video’s en foto’s op je 4K-tv bekijken, is nu simpeler dan ooit: sluit gewoon de meegeleverde HDMI-kabel aan. En als je niet via een 4K-tv kijkt, worden de 4K-beelden automatisch aangepast naar 2K Full HD via Super-Sampled Full HD Playback. De enorme hoeveelheid data in elk 4K-frame wordt ook dan optimaal benut.

Als extraatje kan je het display van de camcorder tijdens 4K-weergave aanraken. De directe omgeving van de aangeraakte zone wordt dan weggesneden en afgespeeld als Full HD film.


Handige, professionele functies

De Handycam® AX100E geeft je alle controle over de 4K-opnames.

Beelden kadreren gaat plezieriger dan ooit dankzij de heldere, contrastrijke OLED Tru-Finder met een grote kijkhoek.

Er zijn meerdere filters – Clear, 1/4 filter, 1/16 filter of 1/64 ND (Neutral Density) – waarmee je bepaalt hoeveel licht in het objectief binnenkomt.

Zo kun je de sluitertijd en het diafragma perfect afstemmen voor nog meer creatieve mogelijkheden. In combinatie met de grote beeldsensor van de camcorder kun je zo een scherptediepte (bokeh-)achtergrond creëren zonder de sluitertijd in te korten – ook buiten, zelfs als de zon schijnt.

Een comfortabel geplaatste objectiefring kan worden gebruikt om de focus, zoom en belichting met je vingertoppen aan te passen. Videoliefhebbers zullen ook blij zijn met de controlering aan de zijkant, waarmee bijvoorbeeld de helderheid kan worden aangepast. Alles is binnen direct handbereik, ook terwijl je door de elektronische zoeker kijkt met het lcd-scherm uitgeschakeld.

My Voice Cancelling is een nieuwe troef waarmee geluidsfrequenties van vlak achter de camera automatisch worden gedempt, terwijl de stem van de hoofdrolspeler volledig wordt vastgelegd. Onbedoelde geluiden en opmerkingen komen nu niet meer op de geluidsopname terecht. Alle focus ligt op de spreker zelf.


NFC draadlozeverbinding met je telefoon, tablet of tv

Via de ingebouwde wifi en NFC maak je verbinding door middel van een simpele aanraking en verstuur je videoclips en foto’s draadloos van de Handycam® naar je smartphone of tablet. Download de gratis PlayMemories Mobile App voor je iOS- of Android-toestel om direct van start te gaan.

Dankzij de wifi kun je ook content vanaf je Handycam draadloos op je tv afspelen (DLNA-compatibele tv en wifitoegang noodzakelijk. Niet compatibel met XAVC S-formaat).

Raak je Handycam® aan met je NFC-compatibele mobiele toestel en de Smart Remote Control app wordt geactiveerd. Daarmee start en stop je de opnames via je smartphone. Ideaal voor solo-opnames of groepsscènes waarbij je subtiel deelneemt en niet heen en weer wilt rennen tussen de groep en de camcorder.


Technische specificaties

Beeldsensor

Lichtsterke 1.0-inch Exmor R™ CMOS-sensor met ca. 14,2 effectieve megapixel

Beeldprocessor

BIONZ X

Resolutie stilstaande beelden

Max. 20,0 effectieve megapixel

Video-opnameformaat

XAVC S-formaat: MPEG4-AVC/H264
AVCHD-formaat: MPEG4-AVC/H264 AVCHD 2.0
MP4-formaat: MPEG-4 AVC/H.264

Videoresolutie (4K-opnames)

XAVC S 4K: 3840×2160/30P, 24P

Videoresolutie (Full HD-opnames)

XAVC S HD: 1920x1080/60P, 30P, 24P
AVCHD: 1920x1080/60p (PS), 24p (FX, FH), 50i (FX, FH), 1440x1080/50i (HQ, LP)
MP4: 1280x720 30p

Dual Video Recording

XAVC S/MP4 of AVCHD/MP4*
*niet in XAVC S 60p, 120p en AVCHD PS-modus

Objectief

ZEISS Vario-Sonnar T*, brandpuntsafstand 29,0 mm (35 mm equivalent)

Zoombereik

Optische zoom: 12x
Clear Image Zoom: 18x (4K), 24x (2K)

Brandpuntsafstand (35 mm equivalent) (videomodus)

F = 29,0-348,0 mm (16:9) met SteadyShot Active Mode uitgeschakeld

Focussysteem

Contrast AF

Witbalansmodus

Auto/One-Push/Outdoor/Indoor/Colour Temp

Beeldstabilisatie

Optical SteadyShot beeldstabilisatie met Active Mode

Elektronische zoeker

OLED Tru-Finder

Lcd-display

3.5-type Xtra Fine LCD™ display (921k dot) breedbeeld (16:9)

Audio-opnameformaat

MPEG-4 Linear PCM 2-kanaals (48kHz/16bit) [alleen XAVC S 4K]
Dolby Digital 5,1-kanaals, Dolby Digital 5.1 Creator [alleen AVCHD]
Dolby Digital 2-kanaals Stereo, Dolby Digital Stereo Creator [alleen AVCHD]
MPEG-4 AAC-LC 2-kanaals (MP4)

Microfoon/speaker

Ingebouwde 5.1-kanaals microfoon/monoluidspreker

Geheugenkaarten

SDXC-geheugenkaart (klasse 10) voor XAVC S; Memory Stick PRO Duo (Mark 2), Memory Stick PRO-HG Duo, MemoryStick XC-HG Duo, SD/SDHC/SDXC-geheugenkaart (klasse 4 of hoger) voor AVCHD

Interfaces

Hoofdtelefoon (stereo mini-jack); Mic Input (stereo mini-jack); USB Type A (ingebouwd); Multi/Micro USB Terminal*; Remote Terminal (ingebouwd in de Multi/Micro USB Terminal*); HDMI uit (micro, alleen uitgang); Accessory Shoe (Multi Interface Shoe); Composite Video uit; DC In
* Ondersteunt Micro USB-compatibele toestellen.

Andere functies

BRAVIA Sync; PhotoTV HD; Direct Copy (AVCHD only)

Afmetingen (bxhxd)

Ca. 81 mm x 83,5 mm x 196,5 mm (ca. 90 mm x 83,5 mm x 223,5 mm (inclusief objectiefkap))

Gewicht (alleen hoofdunit)

Ca. 790 g

Gewicht (met meegeleverde NP-FV70-batterij)

Ca. 915 g

Meegeleverde accessoires

Opbare batterij NP-FV70; AC-adapter; stroomkabel; HDMI (micro)-kabel; USB Connection Support-kabel; afstandsbediening (RMT-835 met batterij [CR2025]); objectiefkap; objectiefdop

1 Vergeleken met 4K camcorders die in XAVC S kunnen opnemen. Op de datum van de persmededeling, volgens onderzoek door Sony

2 FDR-AX1E

3 De beste beeldkwaliteit die ooit bij deze frame rate met een Handycam® werd behaald.

Richtprijs (incl. BTW en recupelbijdrage)

FDR-AX100E

2.000 EUR

april 2014

Tags

  • handycam camcorders
  • camera and camcorders
  • camcorders & cameras
  • product categories

Perscontacten

Quint Dekker

Press contact PR Manager Benelux