Persbericht -

10.000ste werkplek Duaal Leren erkend

De Vlaamse regering wil het huidige leren en werken opwaarderen met het nieuwe stelsel duaal leren, waarin nu al proeftuinen lopende zijn. Dit systeem zal als volwaardige leerweg in het voltijds secundair onderwijs bestaan en houdt in dat jongeren vanaf 15 jaar naast leren op school, ook kunnen leren op de werkvloer. Het grote verschil is dat de competenties bij duaal leren voor het grootste deel op de werkvloer verworven worden. Zo zullen jongeren goed voorbereid zijn op de arbeidsmarkt.

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters: ͞Dat er nu al 10.000 erkende werkplekken zijn, illustreert de grote interesse van onze bedrijfswereld voor het nieuwe duaal leren en het engagement om deze nieuwe opleidingsvorm samen met het onderwijs uit te bouwen tot een succes. Een belangrijk partnerschap, zowel voor de toekomst van onze jongeren als van onze bedrijven.”

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: ͟Dat er al 10.000 erkende werkplekken zijn, is een krachtig signaal voor scholen, leerkrachten, leerlingen en ouders. Het toont aan dat bedrijven in Vlaanderen voluit willen mee investeren in de opleiding van de leerling, de werknemer van morgen. Met de verdere uitbouw van duaal leren gaan we in op een vraag vanuit de samenleving om jongeren de kans te geven om naast een brede vorming ruime ervaring in bedrijven en instellingen op te doen en op die manier een goede kwalificatie te behalen."

Syntra Vlaanderen regisseert de werkplekken in duaal leren

Bedrijven die jongeren willen opleiden via de werkplek, moeten hiervoor eerst erkend worden. De erkenningsprocedure verloopt via de tool www.werkplekduaal.be, ontwikkeld door het Vlaams Agentschap voor Ondernemersvorming Syntra Vlaanderen. Het agentschap treedt op als regisseur van de werkcomponent en moet de verschillende partners en partijen in dit veld faciliteren en ondersteunen. De doelstelling is te voorzien in kwaliteitsvolle en duurzame werkplekken.

Bruno Tindemans, gedelegeerd bestuurder van Syntra Vlaanderen, is zeer tevreden met de resultaten: Na één jaar al meer dan 10.000 goedgekeurde aanvragen tot werkplekerkenning, dat is fantastisch. De onderwijsvorm van de 21ste eeuw is duaal, waarbij onderwijs en werk de handen in elkaar slaan zodat jongeren kwalificaties kunnen behalen op de werkvloer. Vele ondernemingen en jongeren kijken uit naar deze nieuwe en opwindende onderwijsvorm. Ondernemingen engageren zich massaal. Mis deze trein naar de toekomst niet.͟

Umicore als leerwerkplek: win-win voor leerling én onderneming

De eer van de 10.000ste goedgekeurde erkenningsaanvraag tot werkplek gaat naar het bedrijf Umicore, dat vanaf volgend schooljaar werkplekken biedt in de opleiding Elektromechanische technieken (3e graad TSO). Leerlingen leren bij Umicore competenties zoals veiligheid, elektriciteit, mechanisch onderhoud op de bedrijfsterreinen. Koen Teuwen is Maintenance Manager en begeleidt de trajecten. Deze leervorm is ontstaan uit een samenwerking tussen onderwijs en de industrie, en dat is precies de kracht ervan. De leerlingen worden begeleid door ervaren specialisten op de werkvloer, maar krijgen in hun opleiding ook begeleiding van hun mentor(en) en leerkrachten. ͞Als onderneming is het voor ons een ideale manier om in contact te komen met toekomstige medewerkers. Zelfs als de leerlingen nadien kiezen om verdere studies aan te vatten, kunnen we hen nog verder ondersteunen met een stage of een eindwerk. Voor de leerlingen is het dan weer een unieke kans om de nieuwste technieken te ontdekken en om een professioneel netwerk op te bouwen, aldus Koen Teuwen.

Agoria zet in op duaal leren als leervorm van de toekomst

Op 1 september 2017 starten zes proeftuinscholen met de studierichting Elektromechanische Technieken (EMT) duaal, na een voorbereiding vanuit de sectorfederatie Agoria. Het duaal leren is zeker ook mogelijk voor TSO en studierichtingen met traditioneel een groot deel theorie. Het is een brede opleiding waarna leerlingen kunnen uitstromen naar een job of het hoger onderwijs. Kwaliteitsvolle leerplekken zijn essentieel. Twaalf bedrijven investeren in het leertraject met opgeleide medewerkers die leerlingen begeleiden en competenties bijbrengen. Scholen en bedrijven hebben in leergemeenschappen pedagogisch-didactisch materiaal ontwikkeld en verwerkt in leerfiches. Zij vormen een sterk team waarin de leden elkaar vertrouwen en waarin zij samen gaan voor de brede ontwikkeling van de leerlingen. Peter Demuynck, algemeen directeur van Agoria Vlaanderen maakt duidelijk dat de federatie volop inzet op duaal leren als leervorm van de toekomst: ͞Leren in de school combineren met het leren in een bedrijf is een meerwaarde voor leerlingen én bedrijven. Kwaliteitsvolle leertrajecten uitwerken is cruciaal. Duaal leren moet tegen 2020 de standaard worden, zoals in Duitsland en Zwitserland, maar dan met een eigen Vlaamse vertaling. Ook cursisten in het volwassenenonderwijs en studenten aan hogescholen en universiteiten moeten deze mogelijkheid krijgen.

Onderwerpen

  • Onderwijs

Syntra Vlaanderen wil uitgroeien tot een innovatief en inspirerend regieagentschap inzake duaal leren en ondernemersvorming in Vlaanderen. Het wil een thought leader zijn die via een sterk netwerk alle relevante spelers met elkaar verbindt en zo kennis samenbrengt. De visie op opleiden vertrekt vanuit een model waarbij de lerende/ondernemer centraal staat en zijn eigen opleidingstraject in handen neemt om zich voor te bereiden op de wereld van morgen. Digitale technologie neemt hierbij een belangrijke plaats in. Het brengt de opleiding dichter bij de lerende/ondernemer (leren en begeleiden op afstand), maakt een flexibele manier van opleiden mogelijk (op het tempo van de lerende) en laat toe het totale opleidingstraject op te volgen vanuit verschillende invalshoeken: de lerende, het bedrijf/de kmo, de docent.

Perscontacten

Karolien Waegeman

Press contact Communicatieverantwoordelijke 0479 98 98 70

Joni Reygaerts

Press contact Communicatiemedewerker