Persbericht -

Winnaars IdeaalDuaal 2018

De vijf winnaars op een rijtje:

The Discovery App
Unilin bedacht de Discovery App vanuit de vaststelling dat de maakindustrie te beperkte instroom kent en er te weinig doorstroom is naar een technische richting in het huidige onderwijs. De Discovery App gebruikt VR (Virtual Reality) technologie die op een zo waarheidsgetrouwe wijze een beeld geeft van een productieomgeving. Naast deze ͚ervaring͛ is ook 3D-gaming voorzien zodat een jongere nadien zelf kan ervaren wat je gezien hebt door in één van de rollen te kruipen zoals technieker, heftruckbediener. De app is multi-inzetbaar in diverse sectoren en is opgebouwd vanuit gemeenschappelijke basiscompetenties die sectoren kan verbinden zoals machinebediener in hout-, metaal-, of voedingssector. Met de VR-technologie wil Unilin jongeren helpen bij het maken van een studiekeuze en de perceptie over de maakindustrie positief bijsturen. Duaal leren wordt specifiek in de kijker gezet via een promofilm.

KAZI voor Duaal Leren
Kazi werkt via hun matching app de verwachtingen tussen een werkplek en jongere beter in kaart brengen. Invalshoek daarbij zijn niet alleen de ͚hard skills͛maar vooral de soft skills: welke waarden vinden jongeren in duaal leren belangrijk en is er een werkplek die daarbij goed aansluit? De app wil enerzijds jongeren in staat stellen zichzelf te ontdekken van hun wensen en verwachtingen uit te drukken in een taal die de brug slaat naar een werkplek. Anderzijds moet dezelfde app voor de werkplek een platform bieden om het bedrijfsprofiel te verduidelijken naar de lerende. Kazi gaat op zoek naar de perfecte match die tot stand komt door drie partijen: de lerende zelf, organisatie die duale trajecten aanbieden en facilitators zoals begeleiders, jobcoaches directies, sectororganisaties.

iDuaal
Deze app, ontwikkeld door BASF Antwerpen in samenwerking met diverse scholen waar duale leertrajecten lopen, wil een antwoord én oplossing bieden voor de papiermolen die met leren op een werkplek gepaard gaat. De app iDuaal moet het centrale ankerpunt vormen voor zowel leerling, mentor als trajectbegeleider van de school. Via één allesomvattend communicatieplatform brengt de app planning, communicatie, evaluatie, coaching en bijsturen samen en verbindt het op die manier de betrokken partijen. Dit komt ten goede aan de kwaliteit van leren en begeleiden op de werkplek. De app zorgt ervoor dat de informatie rondom duaal leren overzichtelijk, gestructureerd en op elk moment eenvoudig toegankelijk is.

TALENTCOACH
De Talentcoach, ontwikkeld door GO! Talent (Atheneum Lokeren) geeft jongeren op een gebruiksvriendelijke manier en via één platform toegang tot verschillende deelapplicaties. De app Talentcoach zet in op vier domeinen: communiceren, motiveren, informeren en ontwikkelen van competenties. Leerlingen worden tijdens hun duale leertraject op een interactieve wijze gecoacht doorheen hun loopbaan, zowel vanop de schoolbanken als op de werkplek. Symbool voor de app is het tandwiel: hiermee wil Go! Talent voor elke individuele jongere op zoek gaan naar de juiste versnelling doorheen de (onderwijs)loopbaan. De app wil ervoor zorgen dat jongeren gemotiveerd worden om door te zetten en succesvol kunnen zijn in wat ze willen bereiken.

DUALO 
De leerlingen van het Heilig Hart College uit Heist-op-den-berg staan aan de basis van de app ͚Dualo͛. De app zorgt ervoor dat leerlingen op een eenvoudige manier in contact kunnen komen met werkplekken en omgekeerd. De app leunt aan bij bestaande zoekmachines en voorbeelden uit het buitenland maar werd nog nooit vanuit duaal leren bekeken. Juist daarin is Dualo vernieuwend. Dualo voorziet eveneens in ratings en recensies waardoor leerlingen echt kunnen nagaan of een werkplek bij hen past. Ze krijgen ook zicht op de leermogelijkheden die de werkplekken bieden. Ook voor de bedrijven is dit een win om hun aanbod en werking positief te communiceren. Leerkrachten kunnen de app gebruiken om leerlinge te ondersteunen bij het vinden van een geschikte werkplek en daarmee rekening houden met diverse criteria zoals afstand, ratings, beoordelingen. De app laat toe op eenvoudige wijze contact gehouden met de werkplek.

Onderwerpen

  • Onderwijs

Syntra Vlaanderen wil uitgroeien tot een innovatief en inspirerend regieagentschap inzake duaal leren en ondernemersvorming in Vlaanderen. Het wil een thought leader zijn die via een sterk netwerk alle relevante spelers met elkaar verbindt en zo kennis samenbrengt. De visie op opleiden vertrekt vanuit een model waarbij de lerende/ondernemer centraal staat en zijn eigen opleidingstraject in handen neemt om zich voor te bereiden op de wereld van morgen. Digitale technologie neemt hierbij een belangrijke plaats in. Het brengt de opleiding dichter bij de lerende/ondernemer (leren en begeleiden op afstand), maakt een flexibele manier van opleiden mogelijk (op het tempo van de lerende) en laat toe het totale opleidingstraject op te volgen vanuit verschillende invalshoeken: de lerende, het bedrijf/de kmo, de docent.

Perscontacten

Karolien Waegeman

Press contact Communicatieverantwoordelijke 0479 98 98 70

Joni Reygaerts

Press contact Communicatiemedewerker