Persbericht -

​Morgen meer plastics in de blauwe zak? Maak ze dan ook recycleerbaar!

In Vlaanderen gaan we binnenkort naar een systeem waar alle plastic verpakkingen in de blauwe pmd-zak mogen. Zo vereenvoudigen we de sorteerboodschap voor de burger en zamelen we meer plastics in. De uitbreiding is een stap in de juiste richting. Maar je hebt dan wel meer ecodesign nodig om naar een circulaire economie te gaan, zeggen verschillende lokale besturen.

Ontwerp recycleerbare verpakkingen!

Het is meer dan ooit belangrijk dat producenten meer aandacht besteden aan het ontwerp van hun verpakkingen. Zeker nu we de blauwe pmd-zak uitbreiden naar meer plastics. “Producenten brengen nog te veel plastic verpakkingen op de markt die we in de nieuwe blauwe zak gaan inzamelen maar uiteindelijk moeilijk sorteer- of recycleerbaar zijn. Vooral verpakkingen die bestaan uit meerdere lagen en gekleurde plastics zijn de grootste boosdoeners. De toepassingen zijn vaak laagwaardig, waardoor we waardevolle grondstoffen verliezen. Daarnaast kunnen sommige plastics de kwaliteit van de andere afvalstromen in gedrang brengen. Om de materialen hoogwaardig in te zetten, is het belangrijk om een zuivere stroom te creëren. De sorteerbaarheid van een verpakking speelt hierin een cruciale rol. We moeten voor maximale inzameling gaan maar ook voor maximale recyclage”, zegt Johan Bonnier van IMOG.

Ecomodulatie kan ons daarbij helpen

Producenten betalen vandaag een bijdrage voor de selectieve inzameling en recyclage van hun verpakkingen. Dat doen ze bij Fost plus via het zogenaamde ‘groene punt’. In België stimuleren de huidige groene punt tarieven ecodesign veel te weinig. Het verschil in tarief tussen recycleerbare en niet recycleerbare verpakkingen is veel te klein. In 2018 bijvoorbeeld, is dat verschil in bijdrage slechts 15%. Hierdoor worden producenten onvoldoende aangemoedigd om circulaire verpakkingen op de markt te brengen. Recover, een samenwerkingsverband tussen verschillende lokale besturen, ging op zoek naar mogelijke oplossingen voor de huidige problemen rond ecodesign. Uit hun onderzoek blijkt dat er in het buitenland verschillende beleidsinstrumenten bestaan die we in Vlaanderen makkelijk kunnen overnemen. In Frankrijk bijvoorbeeld, geldt er een bonus-malus systeem voor de recycleerbaarheid van verpakkingen. Recover pleit voor het uitfaseren van producten die het huidige sorteer-en recyclageproces verstoren. Ecomodulatie kan daarbij een hulpmiddel zijn.

Dankzij p+md kunnen we het beleid ook beter bijsturen…

Afvalverwerkers hebben momenteel weinig invloed op het productontwerp van verpakkingen. De uitbreiding van de sorteerboodschap voor de pmd-zak kan daar verandering in brengen. Johan Bonnier: “Door alle plastic verpakkingen toe te laten in de pmd-zak kunnen we de inspanningen van de producenten beter evalueren en indien nodig ook het beleid bijsturen. Daarbij is het belangrijk dat alle betrokken actoren regelmatig overleggen zodat er geen producten op de markt komen die problemen geven bij de sortering en recyclage. Met de juiste beleidsinstrumenten kan de uitbreiding van de huidige pmd-zak ons leiden naar een circulaire economie”.

Meer info voor de pers:

Johan Bonnier
Algemeen Directeur IMOG
johan.bonnier@imog.be
056/71 61 17

Onderwerpen

  • Milieu, energie

Lokale besturen stellen vaak problemen vast met de inzameling van verpakkingsafval. Bovendien gaan ze ondanks alle maatregelen nog steeds de strijd aan met zwerfafval. Om mogelijke verbeteringen en alternatieven voor de huidige aanpak van verpakkingsafval te onderzoeken is eind 2016 een samenwerkingsverband opgericht dat de naam Recover draagt. Elf intercommunales en stad Antwerpen zorgden voor de noodzakelijke financiële middelen om een reeks van studies te starten die het beleid rond verpakkingsafval moeten helpen verbeteren. De nadruk ligt hierbij op een verhoogde en efficiëntere inzameling van verpakkingsafval, een betere dienstverlening voor de burger en minder verpakkingen in het zwerfvuil. Op 25 oktober zal Recover alle resultaten presenteren tijdens een congres in Antwerpen. Als voorsmaakje wil Recover de huidige debatten voeden met de resultaten van een van zijn deelonderzoeken.

Perscontacten

Christof Delatter

coördinator Interafval 0495 64 15 43