Persbericht -

Professioneel of particulier vuurwerk: safety first

Het eindejaar nadert en mensen maken plannen voor een feestelijk jaareinde. De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) vraagt burgers om zoveel mogelijk te genieten van professionele vuurwerkactiviteiten op oudejaarsavond en alle voorschriften na te leven als ze zelf vuurwerk afsteken. Elk jaar vallen bij dat laatste te veel slachtoffers. De VVSG hoopt dat iedereen kiest voor geluidsarm vuurwerk. Ze vraagt ook een verbod op wensballonnen.

Professioneel vuurwerk is veiliger

In een aantal gemeenten organiseert men met eindejaar een professioneel vuurwerk. Dat heeft grote voordelen voor inwoners: het is veilig, je hoeft het niet te gaan kopen, het is gratis, groots en feeëriek. Mensen komen er speciaal voor samen en je voelt de sociale samenhang.

Toch kunnen burgers ook zelf vuurwerk afsteken. In heel wat gemeenten is het afsteken van vuurwerk door particulieren strikt gereglementeerd of zelfs verboden, behalve op oudejaarsnacht. Check dus zeker de website van de gemeente. ‘Verschillende regelingen leiden tot verschillende praktijken. De VVSG vraagt al heel lang dat de federale overheid een duidelijke regeling zou treffen. Het Nederlandse voorbeeld waar men vuurwerk enkel toelaat op specifieke plaatsen met veiligheidsgaranties en professionele ondersteuning, kan inspirerend werken,’ stelt Wim Dries, voorzitter van de VVSG. Het aantal ongevallen met lichamelijke letsels is tijdens de vorige eindejaarsperiode 2017-2018 bijna verdubbeld tegenover 2016-2017, nl. van 48 naar 87. Er komen ook steeds meer jongeren voor onder de slachtoffers, hun aantal ging respectievelijk van 4 naar 13 (Bron: Stichting Brandwonden). Wil je zelf vuurwerk afsteken, hou dan zeker rekening met alle veiligheidsvoorschriften.

Geluidsarm vuurwerk bespaart dierenleed

Een aantal gemeenten maakt ondertussen gebruik van geluidsarm vuurwerk om dieren niet te verontrusten. Zo kan men bijvoorbeeld in Halle enkel nog geluidsarm vuurwerk gebruiken en ook Leopoldsburg riep zijn inwoners op dit te doen. ‘Voor dieren is vuurwerk vaak een foltering, ze panikeren, rennen weg en raken verdwaald of krijgen een hartaanval. Geluidsarm vuurwerk zorgt voor een even feestelijk schouwspel en knalt veel minder hard in de lucht,’ aldus Dirk Pieters, burgemeester in Halle. De VVSG is tevreden met deze evolutie en hoopt dat iedereen straks voor geluidsarm vuurwerk kiest. ‘We moeten dierenleed vermijden en gemeenten kunnen hier het voortouw nemen. Het invoeren van geluidsarm vuurwerk toont dat gemeenten op zoek gaan naar oplossingen: de festiviteiten kunnen gewoon doorgaan tot genoegen van iedereen: inwoners kunnen blijven genieten van vuurwerk en dieren hoeven niet bang te zijn,’ zegt Dries.

Wensballonnen

De VVSG pleit wel voor een algemeen verbod op het gebruik van wensballonnen. Die zijn in tal van gemeenten al verboden, maar de verkoop ervan is dat niet. Het oplaten van een wensballon lijkt eenvoudig, maar houdt ook een groot risico in. ‘Je weet waar een ballon opstijgt, maar niet waar die zal landen. Een wensballon kan zeer snel brand veroorzaken als die zich vast vliegt op een brandbaar iets; dat heb je totaal niet in de hand,’ luidt het. 

Meer info: Nathalie Debast, VVSG-persverantwoordelijke, 0497/31.80.77 en www.vvsg.be/veiligheid/vuurwerk

Onderwerpen

  • Kunst, cultuur, entertainment

De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG vzw) is de ledenorganisatie van de lokale besturen: steden en gemeenten, OCMW’s, politiezones, autonome gemeentebedrijven en andere verzelfstandigde agentschappen, intercommunales en andere interlokale samenwerkingsverbanden. De centrale opdrachten van de VVSG zijn dienstverlening aan de leden, belangenbehartiging van het lokale bestuursniveau en visieontwikkeling over het lokale bestuur.

Perscontacten

Katrien Gordts

Press contact social media manager en perscontact +32 2 211 56 66

Nathalie Debast

Press contact persverantwoordelijke +32 497 31 80 77