​Společnost Samyang představuje extrémně širokoúhlý objektiv pro full frame

Press release   •   Feb 28, 2019 14:00 CET

S ohromujícím úhlem záběru 130° je nový Samyang XP 10 mm f/3,5 skutečně extrémně širokoúhlým objektivem. A také je rektilineární!

Nový Samyang XP 10 mm f/3,5 je nejnovější přírůstek v XP řadě objektivů, která vyniká zachováním nejvyšší možné třídy a to jak v optické konstrukci, tak i v mechanické. Oproti objektivům typu "rybí oko" je Samyang XP 10mm rektilineární, což znamená, že má neobvykle nízké zkreslení a že rovné linie v předmětu zůstávají přímo v obraze. Jinými slovy, je to neuvěřitelně užitečný objektiv pro vše, od krajinné a podvodní fotografie až po astronomii, architekturu a cestování!

Podpora automatické expozice

Stejně jako jeho sourozenci v XP řadě je Samyang 10 mm f/3,5 konstruován s hladkým, polomatným vnějším povrchem z hliníkové slitiny, čímž je zároveň robustní i elegantní. Díky integrované elektronice a kontaktům pro automatické ovládání clony a přenos dat je Samyang XP 10mm f/3,5 kompatibilní se všemi režimy automatické expozice a měření fotoaparátu. Podporuje také indikátor zaostřování na displeji hledáčku.

Vysoce přesný zaostřovací kroužek má hladký pryžový povlak, který harmonizuje s kovovými kryty a přispívá k vynikajícímu zážitku.

Pokročilá optická konstrukce

Pro dosažení minimálního zkreslení a maximální ostrosti v obraze, i při širokých otvorech clony, se optická konstrukce skládá z 18 pečlivě navržených členů umístěných v 11 skupinách. Tato pokročilá optická konstrukce zahrnuje 3 asférické členy, HR člen s vysokým indexem lomu a 3 ED členy s extrémně nízkým rozptylem světla. Objektiv Samyang XP 10 mm f/3.5 je schopen přizpůsobit rozlišení 50 Mpx snímačům stejně dobře jako nahrávání 8K videí.

Pokročilá technologie povrchové úpravy Ultra Multi Coating působí proti nežádoucím zábleskům a stínům a zajišťuje, aby snímky měly vždy dobrý kontrast a reprodukci přirozené barvy.

Cena a dostupnost

Objektiv Samyang XP 10 mm f/3,5 s bajonetem Canon EF bude dostupný v dubnu. Verze s bajonetem Nikon F bude k dispozici později.

Maloobchodní cena:

SK 1065 €

CZ 27.790,- Kč

Hlavní vlastnosti:

• 10mm rektilineární ultra širokoúhlý objektiv pro full frame
  • Vysoce kvalitní konstrukce s hladkým kovovým tubusem a elegantním designem
  • Velmi pokročilá optika s několika asférickými členy, HR a ED členy
  • Výjimečná ostrost a rozlišení
  • Podporuje automatické režimy expozice a indikátor zaostřování

Technické parametry:

Ohnisková vzdálenost: 10 mm
Maximální clona: 3,5
Kruhový obraz: 24 × 36 mm (full-frame). Hodí se také pro APS-C.
Úhel záběru: 130˚
Kompatibilní bajonety: Canon EF, Nikon F
Ostření: manuální
Stabilizace obrazu:
No
Optická konstrukce: 18 členů / 11 skupin
Minimální clona: 22
Minimální zaostřovací vzdálenost: 26 cm
Maximální zvětšení: 0.07x (1:14)
Lamely clony: 7
Průměr filtru: žádný (z důvodu konvexního prvního členu)
Délka: 98,1 mm (Canon); 95,6 mm (Nikon)