Ford zaznamenal rekord v počtu vynálezů a patentů!

Tisková zpráva   •   Led 04, 2016 12:29 CET

Ford zaznamenal rekord v počtu vynálezů a patentů
  • Žádosti o udělení patentové ochrany, které Ford podal v roce 2015, obsahují rekordní počet vynálezů v mnoha oblastech souvisejících s mobilitou
  • Za posledních pět let Ford navýšil počet patentových přihlášek v oblasti elektrifikace bezmála o 200 procent; firma zároveň drží 275 amerických patentů na technologii EcoBoost®
  • Zaměstnanci Fordu letos navrhli na patentovou ochranu téměř 6 000 vynálezů

/V Praze, 4. ledna 2016/ – Zaměstnanci Fordu letos přišli s tolika novými vynálezy, že Ford dosáhl nejvyššího počtu žádostí o udělení patentové ochrany ve své historii. Řada z těchto inovací souvisí s naplňováním plánu Ford Smart Mobility.

Zaměstnanci Fordu předložili v roce 2015 žádosti o patentování bezmála 6 000 nových vynálezů, což je o 36 procent více než v roce 2014. Týkají se nejrůznějších oblastí od autonomních vozů přes komunikaci mezi automobily, nositelnou elektroniku, e-kola či navigaci až po platformy na sdílení dopravních prostředků.

Jako konkrétní příklady lze uvést technologii detekce ostatních vozidel v nepřehledných křižovatkách, systém umožňující cyklistům vzájemně se informovat o překážkách na trase, technologii doporučování bezpečné rychlosti podle okolní infrastruktury, průměrné rychlosti v daném úseku a GPS souřadnic či přední brzdové světlo.

Za posledních pět let Ford navýšil počet patentových přihlášek v oblasti elektrifikace bezmála o 200 procent. V roce 2014 si zažádal o více než 400 patentů spadajících do tohoto odvětví. Začátkem letošního roku společnost uvolnila své portfolio elektrifikačních patentů pro ostatní výrobce automobilů, aby přispěla k urychlení výzkumu a vývoje v této oblasti.

Velké množství patentů je spojeno rovněž s technickým řešením přeplňovaných zážehových motorů EcoBoost®. Ford na ně má 275 amerických patentů, přičemž dalších 200 čeká na schválení.

Vynalézání a technické inovace patří k nedílným atributům Fordu. Vždyť samotný Henry Ford obdržel patentovou ochranu více než sto padesáti vlastních vynálezů.