Společnost Ford Motor Company završila dvacet let udržitelného rozvoje!

Společnost Ford Motor Company završila dvacet let udržitelného rozvoje!

• Společnost Ford Motor Company zveřejnila svoji již 20. výroční zprávu o udržitelnosti, která rekapituluje dvě dekády pokroků dosažených v této oblasti a definuje ambiciózní cíle do budoucna
  • První zpráva Fordu o scénáři klimatické změny, publikovaná spolu se Zprávou o udržitelnosti, popisuje plán přechodu na nízkouhlíkovou ekonomiku a management klimatických rizik
  • Ford zároveň oficiálně spustil grantový program SHE-MOVES, jehož cílem je zlepšit v konkrétních zemích postavení žen a jejich mobilitu

/V Praze, 11. června 2019/ – V roce 1999 zveřejnila společnost Ford Motor Company svoji první Zprávu o udržitelnosti (Sustainability Report). Učinila tak jako vůbec první firma svého oboru. Od té doby se Ford neustále posouvá k udržitelnějšímu světu.

Chceme mít pozitivní vliv na planetu i na komunity, v nichž žijeme a působíme,“ řekla Kim Pittel, viceprezidentka Ford Motor Company pro udržitelný rozvoj, životní prostředí a bezpečnost. „Když budeme na hledání řešení, která chrání planetu a zlepšují lidem život, spolupracovat se svými partnery a dodavateli, můžeme společně dokázat ještě víc.

Od první zprávy, zaměřené převážně na otázky související se životním prostředím, udělal Ford značný pokrok. Jeho pojetí udržitelného rozvoje nyní pokrývá mnohem širší spektrum oblastí.

Jen v roce 2018 Ford:

• Provedl formální posouzení stavu dodržování základních lidských práv ve společnosti dle doporučení OSN
  • Splnil s osmiletým předstihem svůj cíl (stanovený v roce 2010) dosáhnout snížení provozních emisí skleníkových plynů na jeden vyrobený vůz o 30 procent
  • Oznámil záměr vylepšit hospodaření s vodou ve svých výrobních provozech, tak aby pitná voda sloužila pouze k lidské spotřebě

Vize do budoucnosti

Během následujících dvaceti let bude Ford pokračovat v naplňování dosavadních cílů a zároveň si stanovil několik nových. Chce se stát nejdůvěryhodnější společností svého druhu na světě a vyrábět inteligentní automobily pro inteligentní svět.

K obecným cílům Fordu v oblasti udržitelnosti, z nichž potom vycházejí cíle a úkoly konkrétní, patří:

• Podpořit pokrok lidstva zajištěním mobility pro všechny
  • Stát se celosvětovým lídrem v inkluzivitě a diverzitě
  • Získávat vstupní suroviny pro výrobu zodpovědným způsobem
  • Ve výrobě používat výhradně recyklované a obnovitelné plasty

Naplňování vize

Obecné cíle definují dlouhodobou strategii Fordu v oblasti udržitelnosti, jež je naplňována prostřednictvím konkrétních cílů. K nim patří například následující závazky:

• Ford bude pokračovat ve snižování emisí CO2 v souladu se závěry Pařížské dohody. První zpráva Fordu o scénáři klimatické změny, publikovaná spolu se Zprávou o udržitelnosti, popisuje plán přechodu na nízkouhlíkovou ekonomiku a management klimatických rizik
  • Do roku 2030 Ford eliminuje plasty na jedno použití
  • Do roku 2035 bude Ford ve všech svých výrobních závodech po celém světě používat výhradně elektřinu z obnovitelných zdrojů

Udržitelnost v Evropě

Začátkem letošního roku Ford oznámil, že všechny jeho modelové řady budou v budoucnu nabízeny i v elektrifikované variantě. Na dubnové akci „Go Electric“ v Amsterodamu představil pod novou značkou Ford Hybrid 16 elektrifikovaných modelů ze všech segmentů: od malých rodinných vozů přes SUV až po velkoprostorové automobily. Zároveň potvrdil, že připravuje elektrické sportovní SUV, inspirované Mustangem, a elektrický Transit.

K naplňování cílů v oblasti udržitelnosti přispívají i již realizovaná opatření:

• Součástí Evropského střediska náhradních dílů a distribuce v německém Kolíně nad Rýnem je fotovoltaická elektrárna, která každý rok dodá do sítě 1 100 MWh elektřiny. To by stačilo k pokrytí spotřeby 370 průměrných kolínských domácností
  • Tři větrné turbíny v Diesel Centru v britském Dagenhamu, což je celosvětově největší závod Fordu na výrobu vznětových motorů, poskytují dostatek elektřiny ke kompletnímu zásobování budovy finální montáže
  • V Rumunsku Ford vloni otevřel své první Středisko společensky prospěšného podnikání v Evropě

Všechny provozy a budovy Fordu v Kolíně nad Rýnem jsou již déle než 10 let stoprocentně zásobovány čistou elektřinou z udržitelných zdrojů včetně tří hydroelektráren v Norsku a Švédsku.

Podpora postavení žen a dětí

Ford také oficiálně spustil grantový program SHE-MOVES (Strengthening Her: Mobilizing Ventures for Social Innovation). Jeho účelem je podporovat aktivity, které zlepšují postavení žen a dětí ve společnosti a jejich přístup k mobilitě. Program je určen pro Indii, Jižní Afriku a Nigérii.

Společnost již udělila granty třem subjektům:

• Zaclon India Pvt. Ltd. – proškolí více než 40 indických žen v řízení a údržbě motorových vozidel, sebeobraně a osobní bezpečnosti
  • Shuttlers – nejméně 600 ženám bude po dobu jednoho roku poskytovat specializovanou kyvadlovou dopravu na frekventované trase
  • Uhambo Foundation – rodičům dětí z JAR s pohybovým postižením zajišťuje podporu, vzdělávání a pomoc s přepravou

Celá Zpráva o udržitelnosti je k dispozici na sustainability.ford.com.

Ford Motor Company je společnost s celosvětovou působností. Navrhuje, vyrábí a prodává kompletní sortiment osobních vozů, užitkových vozů, SUV a elektromobilů značky Ford a luxusních vozů značky Lincoln. Prostřednictvím společnosti Ford Motor Credit Company poskytuje finanční služby. Usiluje o vybudování vedoucího postavení v oblastech elektrifikace, autonomní jízdy a mobility. Po celém světě Ford zaměstnává přibližně 199 000 lidí. Další informace o produktech, službách a aktivitách Fordu lze nalézt na www.corporate.ford.com.

Tento e-mail Vám byl zaslán na základě toho, že se nacházíte v databázi novinářů a dalších povolaných osob, jejímž zpracovatelem je společnost FORD MOTOR COMPANY, s.r.o. a správcem je společnost AMI Communications, spol. s r.o. V této databázi se nachází pouze Vaše osobní údaje, které jsou volně dostupné z veřejných zdrojů, případně údaje, které jste sám (sama) poskytl(a) společnostem FORD MOTOR COMPANY, s.r.o. nebo AMI Communications, spol. s r.o. Společnost AMI Communications vede databázi jako správce osobních údajů za účelem informování novinářů a dalších povolaných osob o tiskových zprávách a jiných relevantních informacích a sděleních. Nepřejete-li si dostávat od společnosti jakékoliv informace či pouze informace na toto téma, kontaktuje prosím společnost prostřednictvím telefonu +420 234 124 112, resp. e-mailu osobniudaje@amic.cz.