Pressemeddelelse -

Dansk børnekultur gør sit indtog i Istanbul

Dansk børnekultur gør sit indtog i Istanbul - Skibet er ladet med skrald, perleplader og vikingespil

Lørdag d. 22. september er Dansk Kulturinstitut medarrangør og -vært for en farverig festival i Istanbul med dansk børnekultur og levevis som omdrejningspunkt.

Children’s Festival Istanbul er en dansk 1-dags festival henvendt til 6-12-årige børn med et væld af underholdende, lærerige og kulturelle aktiviteter. Børnekulturfestivalen realiseres i et partnerskab mellem Det Danske Generalkonsulat i Istanbul, Dansk Kulturinstitut samt virksomhederne Novo Nordisk, LEGO, Bestseller og Chr. Hansen og desuden en lang række tyrkiske og internationale NGO’er og velgørenhedsorganisationer. Festlighederne er gratis at deltage i, men det foregår på invitation fra de involverede partnere. Festivalen afholdes i – hvad der forhåbentligt bliver - den tyrkiske sensommersol på et stort græsareal tilhørende det meget anerkendte Bogazici-universitet i Istanbul.

Børnekulturfestivalen er en 100% nonprofit begivenhed, og mange af de inviterede børn og deres familier kommer fra fattige områder af Istanbul samt børnehjem. Interessen for et godt og kulturrigt børne- og ungdomsliv er stigende i Tyrkiet, og med festivalens kulturprogram ønsker DKI at give et dansk input hertil. Overordnet er begivenheden organiseret i overensstemmelse med FN’s Verdensmål, og i planlægningen har der været særligt fokus på de mål, der kredser om klima, sundhed og trivsel, undervisning samt bæredygtige byer og samfund. Man regner med, at mellem 1200 og 2600 børn (og deres forældre) vil deltage i festivalen.

Dansk Kulturinstitut i Tyrkiet anno 2018

DKI har i flere år haft planer om at åbne et kulturinstitut i Tyrkiet og nærmere bestemt i Istanbul. En tilstedeværelse i Tyrkiet og Istanbul er vigtig, da landet – ikke kun geografisk, men også kulturelt - er placeret i krydsfeltet mellem øst og vest, syd og nord og mellem Mellemøsten og Europa. Med pop-up-events som børnekulturfestivalen samt kortere og længerevarende kulturudvekslingsprogrammer, har DKI i 2018 igangsat en strategisk og fokuseret indsats med hensigten om at bygge en mere levende bro mellem den danske og tyrkiske kunst- og kulturscene, end der er i forvejen. I 2018 og fremover er DKI derfor partner i flere udvekslingsaktiviteter inden for områderne børn og unge, scenekunst, film, musik og samtids- og billedkunst.

I april i år var DKI bl.a. med til at realisere, at den danske skuespiller Elliot Hove, der spiller hovedrollen i den prisbelønnede danske film Vinterbrødre (2017), deltog i den 37. version af Istanbul Film Festival (IFF 2018). Han introducerede filmen til de officielle visninger, ligesom han deltog i Q&A-sessioner med publikum bagefter.

I november måned støtter DKI således også, at danske Teater Minsk besøger ATTA, en internationalt anerkendt tyrkisk teaterfestival for børn og unge. Dette besøg gennemføres med henblik på erfaringsudveksling, netværksopbygning og research samt for at afholde on-site workshops for tyrkiske skuespilstuderende. Besøget er en del af et længerevarende kulturudvekslingsprogram, der bl.a. indebærer, at repræsentanter fra ATTA i 2019 besøger København og Teater Minsk, ZeBu, DKI og Springfestivalen.

Dansk Kulturinstituts engagement på børnekulturfestivalen

På denne nært forestående festivaldag i september vil Dansk Kulturinstitut dog i første omgang byde børn og barnlige sjæle velkommen i og udenfor et stort telt på campus på Bogazici-universitetet i Istanbul. Her vil man kunne opleve en bred vifte af både sjove, kulturelle og lærerige aktiviteter, spil og workshops – alt sammen med dansk afsender eller islæt. Med andre ord er skibet denne gang ladet med skrald, perleplader, vikingespil, maleblyanter og meget andet. 

Én af hovedaktiviteterne i DKIs telt på festivalen er en workshop om bæredygtighed faciliteret af den dansk-malaysiske kunstner Amir Zainorin. Med det skrald der uden tvivl bliver produceret i festivalpladsens telte, vil Amir kl. 13:30, 15:30 og 16:30 facilitere workshops, hvor børnene alene og i samarbejde med hinanden kan bygge deres drømmehuse og samtidig lære om genbrug og bæredygtighed.

På festivalens hovedscene kan man opleve dramatiserede læsninger af Svinedrengen og andre H.C. Andersen-eventyr, der er oversat til tyrkisk. Oplæsningen fremføres af den tyrkiske skuespiller Tuba Işık Eroğlu kl. 11:00 og 13:00.

Ikke mindst vil det i løbet af hele festivaldagen være muligt at lege som vikingerne gjorde i vikingetiden; nemlig at spille det ældgamle konge- eller vikingespil - som jo i dagens Danmark er fast inventar til alt fra musikfestivaler, havefester og på campingpladser landet over. 

Derudover vil der hele dagen være værksteder, hvor børnene kan lege med farverige Hama-perler og lave deres egne perleplader, der vil være flotte og lærerige puslespil med Danmarkskort på, og kunst workshops, hvor man kan farvelægge blyantstegninger af danske samtidskunstnere som HuskMitNavn, Michael Kvium og Julie Nord.

Tid og sted

Lørdag d. 22. september kl. 10-16.30.

Adressen er: Bebek Mh., Etiler Mh., Cengiz Topel Caddesi, Uçaksavar Kampüsü, İstanbul, Turkey

Festivalen er arrangeret i samarbejde med Det Danske Generalkonsulat i Istanbul og realiseres bl.a. med økonomisk støtte fra IKP (International Kulturpanel) og som følge af sponsorater fra de deltagende virksomheder Novo Nordisk, LEGO, Bestseller og Chr. Hansen. Dansk Kulturinstitut har desuden fået sponsoreret workshop-materialer og -ressourcer fra de danske virksomheder Hama A/S, Magni A/S og Tactic Games Denmark. 

For yderligere oplysninger kontakt venligst: Seniorrådgiver Füsun Eriksen,

Tlf.: +45 53391013, fe@danishculture.com

Eller

Projektassistent Mette Gadegaard Olsen

Tlf.: +4552179431, projectassistant1@danishculture.com

Emner

  • Kunst, kultur, underholdning

Kategorier

  • hcandersen
  • kunst
  • børnekultur
  • tyrkiet

Dansk Kulturinstitut skaber dialog, udveksling og gensidig inspiration mellem Danmark og udlandet inden for et meget bredt kulturelt virkefelt.

Vi gør det i dialog med partnere og skaber sammen nye indsigter og nye netværk. Vi udvikler begivenheder og kultur- og samfundsrelevante projekter, der skubber til vante tankesæt og giver gensidig værdi.

DKI's institutter i udlandet er de helt centrale omdrejningspunkter for den skabelse af varige kulturelle relationer, der bidrager til, at dansk kultur synliggøres, og til den gensidige læreproces, som både kan udfordre og inspirere kulturlivet såvel ude og hjemme. Pt. har vi egne kontorer i Danmark, Belgien, Brasilien, Kina, Letland, Polen og Rusland.