Gå til indhold

Pressemeddelelse -

5 års fødselsdag og 5 finurlige fiskehistorier

Uventede fødsler, tonstunge ædegilder og 22 jordomrejser. Det er blot et par historier fra hverdagen på Den Blå Planet, Danmarks Akvarium, som fejrer 5 års fødselsdag 21. marts 2018.

Uventet fødsel af plettede pandekager

Et øjeblik, der står lysende klart i hukommelsen hos mange på Den Blå Planet var, da den hvidplettede flodpigrokke gik i fødsel midt under en scanning. Dyrlægen mistænkte, at rokken var gravid og havde taget den op for at ultralydsscanne den. En mistanke, der hurtigt blev bekræftet, da rokken fødte fire unger for rullende kamera. De plettede pandekager trives, og nogle er siden flyttet videre til andre akvarier.

22 gange rundt om jorden

De dyr, der har mest grund til at fejre den halvrunde dag, er måske Den Blå Planets syv hammerhajer. Mens gæsterne i ro og mag har betragtet rokker, piratfisk og havoddere, har hammerhajerne i den 4,1 millioner liter store Oceantank tilbagelagt, hvad der svarer til mere end 22 ture rundt om jorden. Man skulle tro, de efterhånden var blevet trætte, men hammerhajer står faktisk aldrig stille. Heller ikke, når de sover. Hajerne skal være i konstant bevægelse for at få ilt fra vandet og kunne "trække vejret". De utrættelige dyr svømmer altså gerne over 70 km på ét døgn.

Menu: 100 tons isterninger og 14 tons foder

Da havodderne Agnes og Mojoe kom til Den Blå Planet fra Alaska i 2014 var det første gang nogensinde, der kom havoddere til Danmark. Agnes og Mojoe har ikke ligget på den lade side. De har tilsammen nydt 100 tons isterninger og 14 tons mad på deres fire år på Den Blå Planet. Havodderne spiser faktisk en femtedel af alt foderet på Den Blå Planet hver dag.

Flyvende rumvæsner

Det var en overraskelse, da der pludselig en dag var æg hos sepiablæksprutterne - og i slutningen af 2017 så 1000 nyklækkede sprutteunger dagens lys. De ligner mest af alt små flyvende rumvæsner, når de svæver rundt i deres akvarie, og måske netop derfor blev videoen af de små sprutter taget rigtig godt imod på de sociale medier. Se den her. Størstedelen af babysprutterne skal rejse videre ud i verden til andre europæiske akvarier, når de bliver lidt større.

En haj til træning

Mange gæster ved ikke, at man faktisk kan træne fisk. Dyrepasserne har de sidste par år intensiveret træningen af hajerne og rokkerne i Oceantanken og haft stor succes med det. I fire millioner liter vand er det svært at styre foderet til det enkelte dyr. Ved at "targettræne" dyrene kan man få en bestemt rokke eller haj til at komme op til dyrepasseren og fx få vitaminer og medicin.

Andre fødselsdagsfakta fra Den Blå Planet:

Akvariet rummer tusindvis af dyr, over 500 forskellige arter og syv millioner liter vand.

Ca. 200 mia. liter vand er løbet gennem pumperne

3,7 millioner gæster har lagt vejen forbi.

Danmarks Akvarium blev bygget i 1939 i Charlottenlund.

I 2013 flyttede akvariet til Kastrup på Amager og skiftede navn til Den Blå Planet, Danmarks Akvarium.

Den Blå Planet, Danmarks Akvarium blev indviet den 21. marts 2013.

Emner


Den Blå Planet er Danmarks nationale akvarium. Etableret i 1939 som Danmarks Akvarium i Charlottenlund nord for København. Genåbnet i 2013 i Kastrup direkte ud til Øresund som et arkitektonisk mesterværk, med oplevelser i verdensklasse og nyt navn: Den Blå Planet, Danmarks Akvarium.
Akvariet rummer over syv millioner liter vand, hundredvis af arter og tusindvis af dyr. Vi er Nordeuropas mest visionære akvarium og dybt engageret i videnskab og naturbevarelse. Det er en af de vigtigste grunde til, at Den Blå Planet blev sat i verden for 80 år siden.

Vi får børn og voksnes hjerter til at banke for vandets forunderlige liv

Den Blå Planet er Nordeuropas største og mest moderne akvarium. Etableret i 1939 som Danmarks Akvarium i Charlottenlund nord for København. Genåbnet i 2013 i Kastrup direkte ud til Øresund som et arkitektonisk mesterværk, med oplevelser i verdensklasse og nyt navn: Den Blå Planet, Danmarks Akvarium.

Akvariet rummer over syv millioner liter vand, hundredvis af arter og tusindvis af dyr og er dybt engageret i videnskab og naturbevarelse. Det er faktisk en af de vigtigste grunde til, at Den Blå Planet, Danmarks Akvarium blev sat i verden for over 80 år siden.

Den Blå Planet, Danmarks Akvarium
Jacob Fortlingsvej 1
2770 Kastrup
Denmark