Pressemeddelelse -

H.M. Dronningen får portræt med arkæologisk aura i fødselsdagsgave

Nationalmuseet skænker Hendes Majestæt Dronningen et portræt i fødselsdagsgave. Det er malet af kunstneren Lars Physant og afsløres af Dronningen den 14. april kl. 14.40 i Nationalmuseets festsal.

Nationalmuseet fejrer Hendes Majestæt Dronningens 75-års fødselsdag med en helt særlig gave. En gave, der markerer det særlige bånd, der eksisterer mellem Dronningen, arkæologien og Nationalmuseet, og som trækker en over 1000 år lang direkte linje tilbage til Dronningens ældste forfædre.

Gaven er et portræt af Dronningen og bliver afsløret af Dronningen selv den 14. april i Nationalmuseets festsal. Portrættet rummer en række referencer til arkæologien, fortæller Nationalmuseets direktør Per Kristian Madsen.

- Hendes Majestæt Dronningen er kendt for sin store interesse for arkæologi og en viden derom, som rækker helt ned i detaljen. Igennem årene har Nationalmuseet nydt godt af Dronningens bevågenhed gennem talrige besøg. Det vil vi gerne takke Hendes Majestæt for med et portræt, som netop fortæller om hendes interesse for arkæologi og historie, siger Per Kristian Madsen.

Det er kunstneren Lars Physant, som har udført portrættet. Gennem et tæt og dynamisk samarbejde med Dronningen har hans pensel indfanget den læsende og belæste Margrethe II i fuld færd med at tilegne sig viden om den nyeste arkæologiske forskning.

Især ét monument spiller en særlig rolle i portrættet, fortæller Lars Physant:

- Jeg har indbygget en række referencer til historien og arkæologien, men der er ét historisk monument, som Dronningens hjerte banker helt særligt for. Et monument, som har defineret, hvad hendes liv går ud på, og som fornemt knytter et bånd tværs over Kongerigets 1000-årige historie, siger han.

Hvad det er for et monument, og hvad titlen på værket er, afsløres den 14. april på Nationalmuseet kl. 14.40.

Civilingeniør Knud Nørgaard og Hustru Grethe Nørgaards Fond har bevilget den nødvendige støtte til udførelsen af portrættet.

Efter afsløringen af portrættet overrækker Dronningen et legat fra Dronning Margrethe II’s Arkæologiske Fond til museumsinspektør på Nationalmuseet Poul Otto Nielsen. Legatet går til publicering af arkæologiske udgravninger af kultiske anlæg fra stenalderen på Bornholm. Det er muliggjort ved en særlig sambevilling fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.

Til pressen:
Pressen har mulighed for at møde billedkunstner Lars Physant på enehånd og se portrættet dagen før afsløringen mandag den 13. april ved en særlig forevisning på Nationalmuseet. Nationalmuseet tilstræber, at alle får mulighed for at få et interview. Kontakt presseansvarlig Henrik Schilling på 41 20 60 16 for aftale.

Obs.: Enhver detaljeret beskrivelse, gengivelse og visning af portrættet er klausuleret til tirsdag den 14. april kl. 15.00.

Pressen er velkommen til at overvære afsløringen af portrættet fra afmærket pressepool efter aftale med Nationalmuseet. Afsløringen finder sted tirsdag den 14. april kl. 14.40 i Nationalmuseets festsal.

Der er begrænset antal pladser i festsalen. Det betyder, at tilmelding er nødvendig senest mandag 13. april. kl 16.00, hvorefter vi melder tilbage. Pressekort medbringes og forevises.

Tidsplan for 14. april
Kl. 14.15 Pressen skal være på plads i festsalen senest kl. 14.15
Kl. 14.30 Dronningen ankommer og bydes velkommen foran museet
Kl. 14.40 Dronningen afslører portrættet
Kl. 14.50 Dronningen uddeler arkæologisk legat til Poul Otto Nielsen
Kl. 14.55 Takketale ved Poul Otto Nielsen
Kl. 15.05 Pressen forlader festsalen, mens der serveres forfriskninger i festsalen
Kl. 15.30 Portrættet bæres ned i Rum 0 ved forhallen og hænges op
Kl. 15.40 Dronningen beser portrættet
Kl. 16.00 Dronningen forlader Nationalmuseet

Kontakt presseansvarlig Henrik Schilling for en aftale om interview med Lars Physant og deltagelse i afsløringen af portrættet på tlf. 41 20 60 16 eller på e-mail henrik.schilling@natmus.dk

Related links

Emner

  • Bibliotek, museum

Kategorier

  • nationalmuseet

Nationalmuseet er Danmarks største kulturhistoriske museum - og vi er mange museer i ét. 
Hvert år besøger over en million mennesker en af Nationalmuseets mange afdelinger i hele landet.
Og husk: Nationalmuseet har gratis adgang. 

Kontakt

Henrik Schilling

Press Relations Manager 4120 6016