Gå til indhold

Pressemeddelelse -

Tre års jordomrejser under havets overflade

De sidste tre år har Den Blå Planet indviet børn og voksne i vandets forunderlige liv. I dag kan akvariet fejre fødselsdag og gøre status over hammerhajernes jordomrejser, arapaimaernes vokseværk og korallernes alkoholafhængighed.

I dag er det tre år siden, Den Blå Planet slog dørene op, og Danmarks Akvarium fik nye, arkitektoniske rammer ud til Øresund. De tre år er blevet brugt på at fascinere børn som voksne og vække interessen for livet under overfladen. I alt 2,5 mio. gæster, deriblandt H. M. Dronningen, Ban Ki Moon og Colin Pharell, har lagt vejen forbi til fængende fortællinger og finurlige fakta. Og på sin tredje fødselsdag kan Nordeuropas største akvarium passende fejre dagen med ikke så få milepæle fra vandets verden.

Hammerhajer 15 gange rundt om jorden

De, der har mest grund til at fejre den store dag, er måske Den Blå Planets otte hammerhajer. Mens gæsterne i ro og mag har betragtet rokker, piratfisk og havoddere, har hammerhajerne sammen tilbagelagt, hvad der svarer til mere end 15 ture rundt om jorden.

”Man skulle tro, de efterhånden var blevet trætte, men hammerhajer står faktisk aldrig stille. Heller ikke, når de sover. De skal være i konstant bevægelse for at få ilt fra vandet og kunne ”få luft”. Så de svømmer gerne over 70 km på et døgn,” fortæller Lars Skou Olsen, kurator på Den Blå Planet.

Rensningsanlægget på Den Blå Planet har heller ikke ligget på den lade side. Det renser dagligt stedets 7 mio. liter vand. Skulle man i stedet hælde nyt vand i akvarierne hver dag, skulle man bruge over 5 mia. liter vand – 5.475.000.000 liter for at være helt præcis.

Alkoholafhængige koraller

Siden 2013 er akvariets indbyggere vokset i både antal og størrelse. Blandt dem, der er vokset mest, er hammerhajerne, som er vokset hele 80 cm og nu er ligeså lange som en fuldvoksen mand på 180 cm. Men selv hajer med vokseværk overgås af arapaimaerne. Hele 45 kg – næsten tre gange deres egen vægt – har de taget på siden åbningen. I den anden ende af skalaen er korallerne, som vokser allermindst af alle dyrene på Den Blå Planet. Alligevel har de været centrum for et særligt festligt indslag gennem årene. Ud over de flotte farver og former er de nemlig afhængige af alkohol.

”Koraller kan kun leve i meget rent vand, så vi er nødt til at begrænse de affaldsstoffer, akvariets fisk producerer. Heldig findes der bakterier i vandet, som kan nedbryde affaldsstofferne, og de får deres næring fra sprit. Så vi er faktisk nødt til at hælde alkohol i vandet, for at korallerne kan trives, ” fortæller Lars Skou Olsen.

Det er efterhånden blevet til et par flasker. Faktisk har de tørstige bakterier indtaget hele 140 liter sprit alene det seneste år. Men nu er både bakterier og koraller til gengæld klar til et brag af en fødselsdagsfest!

Du kan som altid se det aktuelle dagsprogram på www.denblaaplanet.dk.

Flere fødselsdagsfakta fra Den Blå Planet

Den Blå Planet åbnede i 2013, og…

  • rokkerne har siden tabt i alt 10 rokkepigge i Oceanet. Heldigvis vokser der altid en ny pig ud.
  • den elektriske ål har produceret nok strøm til at få en 5 watts pære til at lyse i 2 minutter. Så ålen bliver næppe en ny kilde til bæredygtig belysning på Den Blå Planet.
  • dykkerne har foretaget i alt 456 dyk i det hajfyldte bassin Oceanet og brugt 312 timer på at rense ruden til akvariet.
  • alene det sidste år har havodderne Mojoe og Agnes spist 3,5 tons foder. Primært skaldyr og fisk.

Emner

Kategorier


Den Blå Planet, Danmarks Akvarium er Nordeuropas største akvarium og en af de mest besøgte turistattraktioner i Danmark.

Den Blå Planet tilbyder et unikt oplevelsesprodukt, hvor underholdning, fascination og viden kombineres i spektakulære rammer.

Smuk arkitektur, forskning og formidling, den nyeste akvarieteknik og dyrearter fra hele verden skaber overraskende og minderige oplevelser, der får børn og voksnes hjerter til at banke for vandets forunderlige liv.

Vi får børn og voksnes hjerter til at banke for vandets forunderlige liv

Den Blå Planet er Nordeuropas største og mest moderne akvarium. Etableret i 1939 som Danmarks Akvarium i Charlottenlund nord for København. Genåbnet i 2013 i Kastrup direkte ud til Øresund som et arkitektonisk mesterværk, med oplevelser i verdensklasse og nyt navn: Den Blå Planet, Danmarks Akvarium.

Akvariet rummer over syv millioner liter vand, hundredvis af arter og tusindvis af dyr og er dybt engageret i videnskab og naturbevarelse. Det er faktisk en af de vigtigste grunde til, at Den Blå Planet, Danmarks Akvarium blev sat i verden for over 80 år siden.

Den Blå Planet, Danmarks Akvarium
Jacob Fortlingsvej 1
2770 Kastrup
Denmark