Nyhed -

Oceaner af plast

Ifølge oplysninger fra FN’s miljøprogram UNEP havner der hvert år ca. 13 mio. tons plast i verdenshavene. Lige nu anslås det, at der flyder mindst 150 mio. tons plast rundt i havene, eller 580.000 plaststykker pr. kvadratkilometer, samt 51 billioner mikroplastpartikler. Og der bliver bare mere og mere. Derfor føles det godt, at Forever har sat øget fokus på at skabe mere miljøvenlige emballager.

Pastproduktionen har virkelig taget fart siden 1950’erne, hvor fastfood-kæderne opstod, og forbrugersamfundet blev en realitet. Plastemballager og konservesdåser blev en stor del af hverdagen i 1960’erne og 1970’erne, hvor flere og flere kvinder tog del i arbejdslivet og tilbragte mindre tid i hjemmet. Men det var først i 2000’erne, at man for alvor begyndte at tænke over, hvilken påvirkning al den plast har på vores planet. Ifølge en undersøgelse i 2018 mener helt op mod 97 procent af alle svenskere, at plast i havet er et problem.

En planet fuld af plast

I dag fremstilles der hvert sekund 9.500 kg plast, herunder 20.000 plastflasker og 160.000 plastposer. Altså pr. sekund. Hele 40 procent af al plastproduktion er engangsemballage, og det er netop engangsemballage, der udgør det mest almindelige affald i havet. Værst står det til i Stillehavet – over 80.000 tons plast flyder omkring mellem Californien og Hawaii i et område, der er mere end tre gange så stort som Sveriges areal.

Plast i alt?

En almindelig opfattelse er, at der vil være mere plast end fisk i havene i 2050 – medmindre vi gør noget. En stor bekymring er, at økosystemet forstyrres af, at plankton optager plastpartikler. Plankton spises af fisk og andre organismer i havet, og i sidste ende havner plasten i os mennesker.

Miljøvenligt alternativ

Hos Forever er vi godt tilfredse med, at der er taget et vigtigt skridt mod et større klimaansvar, idet vores populære Aloe Vera Gel nu leveres i en mere miljøvenlig Tetra Pak-emballage. I 2017 blev der solgt 188 mia. Tetra Pak-emballager i verden. Et skridt i den rigtige retning mod en mere bæredygtig verden og et biologisk nedbrydeligt alternativ til plast. En Tetra Pak-karton nedbrydes 450 år hurtigere i naturen, end en plastflaske. Desuden er den mere miljøvenlig at fremstille end glas, da tynd karton kræver betydeligt mindre vand og energi at fremstille.

(Kilde: TT/Håll Sverige Rent/Tetra Pak)

Plast er ikke bare plast

Vidste du, at Forevers’ plastposer er biologisk nedbrydelige? Producentens smarte produktionsproces gør poserne miljøvenlige, så de nedbrydes til vand, hvis de smides i naturen. Granulatet som posen består af forsvinder helt allerede efter 12 måneder, hvis de ligger udendørs med adgang til både sol og vand. 

Nedbrydningstider i naturen:

Toiletpapir2–4 uger

Æbleskrog2 måneder

Tetra pak3 måneder

Cigaretskod1–5 år

Plastpose1–20 år

Tyggegummi20–25 år

Plastkrus50 år

Aluminiumsdåse200 år

PET-flaske 450 år

(Kilder: Länsstyrelsen i Skåne, NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration), Centers for Ocean Sciences Education Excellence)

Tekst: Ann Carrin 

Related links

Emner

  • Miljø, energi

Kontakt

Petra Glisic

Pressekontakt Business related questions Scandinavia +46317278089

Relateret materiale